Dubové dřevo a podlahy v moderním interiéru

Foto - Esco CZ Production

Foto - Esco CZ Production

Takřka ve všech oblastech týkajících se stavění a bydlení lze dnes bez nadsázky říci, že volba materiálu závisí převážně na vkusu těch, kteří jej budou užívat. Je jen třeba hledat od toho kterého druhu materiály dostatečné kvality a dodržovat správné technologické postupy při jejich instalování a údržbě. Vhodnost zvolených materiálů pro konkrétní užití se však vždycky vyplatí konzultovat s odborníky.

Foto - Esco CZ Production

Foto - Esco CZ Production

Oblibu si ovšem v řadě oblastí právem udržují materiály tradiční, k nimž patří především dřevo. Jeho přirozené výhody lze dnes navíc znásobit moderními způsoby zpracování a prostředky ošetření, díky nimž vynikne jeho krása a zároveň se zvýší jeho odolnost.

 

Podlahy z dubového masivu Esco 
Esco CZ Production spol.s.r.o. se sídlem v Radomyšli u Strakonic je součástí nizozemské firmy Esco Holding b.v., která patří k největším dodavatelům masivních dubových podlah v Evropě. Od zahájení produkce firmy v ČR, tedy od roku 2003, ročně přibývá 250 tisíc čtverečních metrů dřevěných podlah, po kterých si vykračují právě zákazníci Esco CZ Production, při čemž 90 procent z tohoto množství tvoří podlahy z dubu. V nabídce jsou také tropické dřeviny (jatoba, curupixia).

 

Podlahová prkna zde vyrábějí s perem a drážkou po celém obvodu v šířkách od 10 cm do 21 cm v provedení bez fáze či s fází. Objednat si můžete palubková prkna povrchově neupravená, můžete si však také vybrat z několika typů povrchových úprav, popř. zvolit i některý z nabízených barevných odstínů.

Foto - Esco CZ Production

Foto - Esco CZ Production

Kouzlo povrchových úprav
Dubové podlahy se velmi dobře uplatňují v moderních interiérech, kterým dovedou dodat eleganci, útulnost i originální atmosféru. Tyto vlastnosti plně splňují různé řady povrchových úprav nabízených firmou Esco CZ Production - kartáčovaná masivní palubková prkna s názvem Koloniál, broušená podlaha Chateau, ale i patinované podlahy, u nichž mechanicky poškozený povrch s dokonalou úpravou vytváří vzhled několik století staré podlahy, jak to odpovídá současným trendům.
 
Podlahy s povrchovou úpravou přitahují zájem zákazníků také díky kvalitě, které získávají použitím tvrdých olejů a vosků ESCO. Pokud by se chtěl někdo vzdát touhy po krásné dřevěné podlaze jen proto, že se obává náročné údržby, bylo by to zbytečné. Matové ošetření produkty ESCO odolává vlhku a vodě a udržuje dřevo zdravé. Snadno se nanáší (ve dvou vrstvách bez mezibroušení) a k pravidelné údržbě zpravidla postačí, když 2x za rok hadrem nanesete ošetřovací olej na nejvíce opotřebovaná místa. Použitím těchto přípravků lze navíc dosáhnout 11 různých barevných odstínů.

 

Potřebné doplňkové materiály, jako např. izolační samolepící podložku Elastilon o tloušťce 3 mm, masivní podlahové lišty, tvrdé voskové oleje Esco, ošetřovací oleje a impregnace můžete rovněž pořídit přímo u tohoto výrobce. Pěnová podložka Elastilon má jednostranně nanesenou lepící vrstvu zajišťující trvalé napětí, které zaručuje těsné bezešvé spojení podlahových dílců. Vytváří trvale pružný podklad podlahy, s výbornými termickými a akustickými vlastnostmi. 

Ilustrační foto Bydlení.cz

Foto - Esco CZ Production

bydlinek Bydlínek v knihovně i v lese
Maličký Bydlínek vzhlíží k vzrostlým dubům s velkou úctou. Dubové dřevo lidé pro jeho odolnost, tvrdost a houževnatost odedávna používali k výrobě užitkových staveb, pro jeho krásu a dobrou opracovatelnost jej záhy objevili truhláři a řezbáři. V interiérech se objevuje už po staletí (v anglických dějinách umění se celá kapitola o nábytku 16. století nazývá "věk dubu"). V Evropě je dub neodmyslitelnou součástí přírody a o tom, jaká je jeho životodárná moc, vypovídá i skutečný příběh o pastevci, který v bezútěšně zpustlé, lidmi opuštěné končině na okraji Provence vysazoval stromy. Svědectví o tom, jak buky a duby, které zasadil, vrátily za několik desítek let do celého kraje život, podal v nádherné knížce "Muž, který sázel stromy" francouzský spisovatel" Jean Giono.
12.07.2006 | sm - redakce Bydlení.cz

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444