Dřevostavba: Bydlíme ekologicky a úsporně

Energetickou úsporností, současným trendem nového bydlení, se řídí také unikátní dřevostavba postavená formou sendvičové konstrukce v Trnove na Slovensku. Technologie založená na kombinaci dřevěného skeletu, jejího zpevnění deskami a izolaci z kamenné vlny ROCKWOOL umožňuje vytápět dům pouze s využitím rekuperace doplněné teplovodním ohřívačem.

Rodinný dům je patrový a nepodsklepený. Obytná část se nachází především v přízemí, které je koncipováno jako volný prostor a disponuje plochou 96m2. Protože zde není žádná nosná příčka, je možné prostor variabilně proměňovat podle představ majitelů. Podkroví budovy je řešeno jako úložné. Vlastní výstavbě předcházela důkladná příprava projektu, v níž se zohlednila i specifika konkrétní lokality a připomínky odborníků. 

Dřevěný skelet, výztužné desky a kamenná vlna

Základ stavby tvoří dřevěný skelet, jehož venkovní strana je osazena deskami DHF, vnitřní stěna pak deskami OSB. Prostor mezi těmito ztužujícími deskami je vyplněn izolací z kamenné vlny Rockton, další vrstva je využita na fasádě. Zde se jedná o dvouvrstvý Frontrock Max E. Izolace zde byla aplikována „na sucho“, bez lepení, pouze s využitím kotev s rozšiřovacím talířem. Kamenná vlna ROCKWOOL přitom byla zvolena nejen pro svoje výborné tepelněizolační schopnosti, ale zohledněn byl i požadavek na protipožární ochranu, akustiku a zejména schopnost vlny propouštět vodní páry, protože stavba je koncipována jako difúzně otevřená. 

Z hlediska úspor energií se přistupovalo i k realizaci oken a dveří – okna a francouzské dveře jsou vyplněny trojsklem s ochrannou atmosférou. Díky tomu je zabezpečen optimální prostup tepla. Využita byla i orientace vůči světovým stranám – více než polovina plochy oken je na jižní straně domu, zbytek na západní. 

Minimální požadavky na energie

Díky spojení promyšleného projektu, kvalitních stavebních materiálů a dodržení předepsaných technologií postačí k vytápění domu teplovodní ohřívač optimalizovaný pro nízkoteplotní vytápěcí systém, jež je napojen na rekuperaci. Tento ohřívač nabízí vysoký výkon, k provozu mu postačí příkon pouze 1 950W, což odpovídá příkonu rychlovarné konvice. Křížový typ rekuperace, jenž je tu využit, umožňuje odvést nuceným větráním z domu vše kromě tepla. Čerstvě přiváděný vzduch přitom nepřenáší vlhkost ani pachy. Vnitřní teplota v domě se tak pohybuje přes 20,5°C bez potřeby vytápět interiér jinými tělesy.

Rodinný dům v Trnove dokazuje, že při vhodném výběru přírodních materiálů a pečlivě připraveném projektu lze získat ekologické a současně energeticky nenáročné bydlení.


Více informací o izolaci z kamenné vlny naleznete na www.rockwool.cz.

15.09.2015 | PR
  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444