Dřevo a bydlení

Laický názor, že využívání dřeva v oborech jako je stavebnictví nebo výroba nábytku, znamená ničení lesů, které je třeba před takovým chováním chránit, u nás přetrvával donedávna. Těžba dřeva v dobře obhospodařovaných lesích ale není žádným neekologickým zásahem.

Zkreslená představa o nutnosti chránit lesy tím, že toho budeme ze dřeva vyrábět co nejméně, pocházela z éry socialismu, kdy se v našich lesích sice stromy kácely i vysazovaly, dřevo ale bylo jednou z vývozních surovin a nebylo tak žádoucí, aby bylo využíváno v domácích výrobních odvětvích. Tento oficiální postoj trval několik desítek let a zasáhl dokonce do tradice ve stavebnictví i v dalších dřevozpracujících oborech a řemeslech, které se v našich zemích do té doby díky snadné dostupnosti dřeva po staletí rozvíjely. Tzv: "ochrana lesů" ovlivnila i skladbu studijních a učebních oborů. Některé řemeslné postupy nevymizely jen díky rodinným či místním tradicím v oblastech, kde byly odjakživa součástí života, svým dílem k jejich zachování přispělo i oblíbené české chataření a chalupaření.

Dřevo je přitom jedním z nejstarších materiálů, z nichž se lidé naučili stavět a vyrábět předměty denní potřeby. Brzy se o ně naučili také uvědoměle pečovat. Současný názor na zacházení s lesními porosty formulovala helsinská konference v roce 1993: O lesy je potřeba pečovat tak, aby byla zachována jejich biodiverzita (biologická rozmanitost), produktivita, regenerační schopnost, vitalita a schopnost plnit nyní i v budoucnu ekologické, ekonomické a sociální funkce a aby přitom nedocházelo k poškozování ostatních ekosystémů.

Tento úkol si do svých cílů vetkla rovněž organizace FSC (Forest Stewardship Council), která se snaží chránit mizející, ohrožené a devastované lesy. Dřevo z šetrně obhospodařováných lesů se může pyšnit certifikátem této organizace. Visačka FSC tedy znamená záruku, že svým nákupem takto označeného dřeva či dřevěných výrobků nepřispíváme k devastaci lesů či pralesů ani nepodporujeme nezákonnou těžbu dřeva.

 Pro zmírnění negativních dopadů klimatických změn, k nimž v posledních letech patřila např. kůrovcová kalamita, byly u nás vytvořeny národní strategické plány, představující posun k přírodě blízkým a šetrným formám lesního hospodaření. Prosazuje je i certifikační systém FSC, který definuje pravidla pro vlastníky a správce lesů a zaručuje, že dřevo pochází z šetrného lesního hospodaření. Takto obhospodařované lesy jsou tedy více připraveny na důsledky klimatických změn a zlepšuje se jejich adaptabilita.

Dřevo a bydlení dnes

Dřevo patří k obnovitelným surovinám a jeho používání ve stavebnictví tedy neznamená "ničení lesů". Vezmeme-li v úvahu ekologické aspekty zpracování dřeva i jeho recyklovatelnost, dobrou odolnost dřevěných staveb, možnost snadno je dobře tepelně izolovat a příjemné a zdravé mikroklima, které zajišťují svým obyvatelům, jsou naopak jedním z nejvýhodnějích způsobů udržitelného stavění.
 
Fotografie: RD Rýmařov
Foto: RD Rýmařov
U nás k rozvoji stavění ze dřeva, které v některých srovnatelně lesnatých a hospodářsky vyspělejších zemích tvoří daleko vyšší procentní podíl na celkové výstavbě, dochází teprve v posledních letech. I u nás, stejně jako v celé Evropě získávají postupně oblibu montované dřevostavby z prvků z vrstvených lepených dřevěných desek.
 

Nové materiály a technologie, které byly v oboru stavění ze dřeva vyvinuty v posledních letech,  jsou zárukou vysoké kvality. Díky nim se zlepšily všechny parametry stavbních konstrukcí a staveb, jejich užitná hodnota, prostorová tuhost, požární odolnost, akustické vlastnosti, spolehlivost i trvanlivost.

Předpokladem kvality moderní dřevostavby je ovšem dodržení správných postupů, spolehlivou zárukou dobrého výsledku je použití certifikovaných materiálů. Zásadní význam má projekt a u realizace je třeba přesné provedení zejména konstrukčních detailů,. Také proto má v tomto oboru velkou důležitost dobrá informovanost odborné i laické veřejnosti.
27.07.2022 | sm

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444