Dřevěné bydlení

Zatímco dřevostavby v řadě evropských zemí patří k velmi rozšířenému a např. v Bavorsku, ve Skotsku, ve Finsku, Norsku či Dánsku dokonce dominujícímu typu výstavby, u nás jde dosud stále o mizivé procento. Mezi evropskými státy přitom zaujímá ČR jedno z předních míst v zásobě a v ročním přírůstku dřeva. Naproti tomu roční těžba dřeva je u nás stále mnohem nižší než tento přírůstek. Současný trend zvyšujícího se zájmu o bydlení v dřevostavbách  je tedy v našem stavebnictví rozhodně vítaným jevem.

Důvodů pro to, aby se dřeva jako stavebního materiálu více využívalo, je mnoho - od ekologických až po užitné či čistě ekonomické výhody. Patří mezi ně ovšem i důvody estetické a v  nejširším slova smyslu kulturní, protože bydlení v dřevostavbě představuje určitý životní styl zahrnující mj. vztah k přírodě, k přírodnímu prostředí, ale také k vlastnímu zdraví.

Z architektonického hlediska nabízí použití dřeva jako stavebního materiálu řadu řešení od těch, na kterých vlastně nemusíte poznat, že byly vytvořeny na bázi dřeva až po ty, které estetických vlastností dřeva v maximální míře využívají jako základního stylotvorného prvku. V minulých desetiletích u nás byl s potlačením významu dřeva pro výstavbu obytných domů tlumen i rozvoj zpracování tohoto materiálu, přesto řemeslné tradice přetrvaly a v současnosti se s přijímáním některých nových poznatků a technologií rychle vyvíjejí.

Přejete si roubenku?

S tradicí regionu, kde dřevo patřilo k nejužívanějším materiálům ve většině oblastí každodenního života, je spjata i stavební společnost RENO se sídlem ve Valašském Meziříčí. Tento dodavatel rodinných domů, rekreačních chat či stylových chalup, které jsou provedeny jako roubené stavby ze smrkových trámů, čerpá v oblasti řemeslného zpracování z bohaté tesařské tradice Valašska. Z osvědčených prvků typické valašské dřevěnice vychází také po architektonické stránce. Tyto stavby se uplatňují ve všech podhorských oblastech v ČR; bezvýhradní schválení mají pro Chráněnou krajinnou oblast Beskydy. Pro stavby mimo tuto oblast jednotlivé detaily dřevěné konstrukce ve firmě RENO upravují podle místních regionálních tradic a podle požadavků místních orgánů CHKO a stavebních úřadů.

Dřevěné rámové konstrukce

Firma nabízí zákazníkům také možnost stavět tzv. "rámovou konstrukcí". Jde o dnes celosvětově velmi rozšířenou, u nás vcelku novou, ale stále častěji používanou stavební metodu určenou především pro bytovou výstavbu. V cenovém srovnání se jedná o levnější variantu oproti roubeným a tradičním zděným stavbám. K přednostem těchto staveb patří krátká doba výstavby "suchým" způsobem a soulad s ekologickými požadavky na stavění. Použití dřevěné rámové konstrukce zaručuje také lepší izolační vlastnosti než je tomu u běžných zděných konstrukcí stejné tloušťky.

RENO staví tyto domy dle propracovaných a ověřených konstrukčních zásad německých stavebních norem DIN. Nosnou konstrukci tvoří rám ze smrkových fošen (hranolů) vyplněná minerální vlnou. Konečná úprava stěn je provedena obkladem z dřevěných palubek nebo fošen. Na přání zákazníka lze zhotovit úpravu stěn štukovou omítkou nebo obezděním z lícových cihel. Dům tak může získat i charakter zděné stavby. Touto technologií lze v podstatě bez omezení zvládnout jakoukoliv stavbu rodinného domu nebo občanské vybavenosti, ale i menší stavby průmyslových objektů a hal.

03.02.2010 | sm - redakce Bydlení.cz

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444