Dřevěná podlaha vydrží a neomrzí

Dřevěná masivní podlaha stále představuje evergreen mezi podlahovými krytinami. I přes všechny téměř dokonalé imitace dřeva, žádné PVC nebo linoleum přírodní materiál nenahradí. Dřevěná masivní podlaha je nadčasová, nepodléhá módním trendům a díky jedinečné kresbě neomrzí.

Příroda jako design
I mezi výrobci masivní dřevěné podlahy je třeba důkladně vybírat. Serafin Campestrini s.r.o. je společnost s dlouholetou tradicí. Jedná se o rodinný dřevařský podnik, který svou činnost mapuje už od roku 1915. Ve východočeském Borohrádku firma vyrábí od roku 1993 a v republice je známa jako Palubky SECA, vyrábějící kvalitní dřevěné palubky, fasády, terasy. Novinkou společnosti je systémová podlaha z masivního dřeva FEEL WOOD. Dřevěné podlahy FEEL WOOD, respektive každé prkno je vyrobeno z jednoho kusu dřeva s perem a drážkou kolem dokola. Tento systém dovoluje rychlé a finančně úsporné položení podlahy. Každé prkno je dodáváno již povrchově upravené přírodními oleji, nebo UV laky. Podlahy tedy stačí „jen položit“. K dispozici je také barvení, kartáčování nebo postaršovaní podlah.

Výhody masivní podlahy
Pokud stavíte nebo renovujete, asi také přemýšlíte nad vhodnou podlahovou krytinou. Podívejme se na největší výhody masivní dřevěné podlahy.

K plusům dřevěné podlahy patří její univerzálnost. Dřevo se totiž hodí do každého interiéru. Je na každém z nás, pokud přistoupíme na levnější variantu pouhé imitace, anebo si připlatíme za kvalitní dřevěnou podlahu, jejíž vzhled bude na každého působit příjemným a teplým dojmem. Originální kresba zaručuje nadčasovost. Další výhodou dřevěné podlahy je trvanlivost, která se odvíjí od tvrdosti dřeva. Na dekoru podlahy poznáte, jak se střídání ročních období podepsalo na celkovém vzhledu a vytvořilo jedinečný barevný tón. Nezanedbatelnou vlastností dřeva je i jeho prodyšnost a charakteristická vůně.
Odolnost dřeva
Odolnost dřeva je úzce spjata s druhem a tvrdostí dřeviny. Ty dělíme do několika skupin podle stupňů tvrdosti. K nejtvrdším jehličnatým dřevinám patří sibiřský modřín. Dřevo je červeno hnědé barvy a bezpečně ho poznáte podle hustoty jeho let. Pokud hledáte spíše světlejší podlahu, vyberte si smrk severský, který zároveň patří k těm nejpoužívanějším. Z jeho vlastností zmiňme hlavně pružnost a lehkost. Výhodou smrku je i jeho nižší pořizovací cena. Smrková podlaha se vyznačuje méně výrazným dekorem. To naopak podlaha z borovice vás zaujme bohatou kresbou, která je dána prostředím, ve kterém strom roste. Velký obsah pryskyřice způsobí zbarvení suků od medově žluté přes růžovou až do červeno hnědé. Ke tvrdým a velmi odolným dřevinám řadíme i dub evropský. Pokud znáte někoho, kdo si nechal položit dřevěnou podlahu, nejspíš se bude jednat právě o dub. Ten totiž pro svou kresbu, barvu a tvrdost patří mezi nejpoužívanější podlahové dřeviny. U dubu si můžete vybrat – varianta Natural má minimum malých zdravých suků a Rustikal větší barevnou rozmanitost a výraznější suky. Pokud toužíte po podlaze z buku, jasanu nebo ořechu, na vaše přání ji dokáže společnost Serafin Campestrini s.r.o. vyrobit.
Pokládka dřevěné podlahy
I když pokládku podlahy plovoucím způsobem na ocelové sponky zvládne pečlivý kutil sám, je přesto vhodnější přenechat práci zkušeným odborníkům.

Podlaha šroubovaná na dřevěný rošt
Masivní podlahy se pokládají na rošt, na OSB desky, na beton a nebo plovoucím způsobem pomocí sponek. Prostor mezi latěmi a hranoly roštu může před zaklopením podlahou vyplnit tepelným izolantem. Rošt se pokládá kolmo k směru podlahových prken. Srovná se a ukotví, aby byl dostatečně pevný. Vzdálenost mezi latěmi by měla být menší, než pětadvacetinásobek tloušťky podlahy. Mezi stěnou a první řadou prken vymezte klínky minimálně patnáct milimetrů. Položte první řadu prken drážkou směrem ke zdi. Zarovnejte a zašroubujte do hranolku shora. Následující prkna šroubujte skrytě skrz pero. Dobré je si otvory pro šrouby předvrtat. Poslední řadu prken je opět třeba našroubovat shora.
Pokládka podlahy „plovoucím způsobem“ na ocelové sponky
Masivní podlahu pokládáme na suchý, rovný a hladký podklad. Následuje parotěsná zábrana z PE fólie a korková nebo jiná podložka pro zvukovou izolaci. Pak do sebe zatlačte spony pro pokládku tak, aby vytvořily řetězy sedmdesát centimetrů od sebe. Tento moderní systém činí pokládku skutečně relativně snadnou. První sponku rozpulte v polovině a dřevěné klíny umístěte mezi stěnu a první řadu prken tak, aby vznikla spára pět milimetrů na metr délky. U dalších řad prken jen budete zasouvat pero do drážky. Lehce doklepnete. Slepíte čelní konce prken a po vytvrdnutí lepidla odstraníte klínky vymezující spáru u stěn. Video pokládky naleznete zde.

Pokládka podlahy celoplošným lepením
Podklad musíme dobře napenetrovat a teprve pak použijeme lepidlo. Naneseme je na takovou plochu, kterou dokážeme prkny zaklopit, než zavadne. Pokud se nám nepodaří prkna přilepit na celé ploše, může podlaha vrzat. Podobně jako u pokládání profilů na rošt bychom měli podél stěn nechat asi centimetrovou mezeru. Pro ukotvení podlahovky na OSB či prkna hřeby nebo vruty platí totéž, co v případě roštu. Ve spoji dalších prken nemají vzniknout mezery. Lepidlu bychom měli dát čas vyzrát – podle použitého druhu pár hodin nebo i dní. Podlaha může být i přímo na betonu, ale pro nutnost dodržet technologické zvláštnosti by tento způsob měli dělat odborníci. Video pokládky naleznete zde.
Pro více informací o masivních dřevěných podlahách FEEL WOOD navštivte e-shop podnikové prodejny v Borohrádku.
21.01.2014

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444