Dřevěná okna dnes - tradiční krása, moderní technologie

Kdo dává přednost přírodním materiálům, bude zvažovat pro svůj domov i dřevěná okna. Takové rozhodnutí můžeme podpořit mnoha argumenty.

Je to především překrásný vzhled dřevěných oken, který zaujme na první pohled. Zejména pokud zvolíte vhodnou povrchovou úpravu, která podtrhne přirozenou kresbu dřeva. Řadu výhod dřevěná okna mají díky dalším přirozeným vlastnostem dřeva, ale také díky moderním technologiím jejich výroby.

Vysoká tuhost i pro velkoformátová okna

Další velkou předností dřeva je vysoká tuhost a stabilita. Čím dál více používaných prosklených prvků dnes dosahuje značných rozměrů, vysoká pevnost dřevěných rámu je proto velmi důležitá. Díky lepenému hranolu, z něhož se vyrábějí, není třeba se obávat kroucení dřeva.

Rámy dřevěných oken nemají problém ani s váhou izolačních trojskel, tedy samozřejmě v kombinaci se správně dimenzovaným kováním. Optimálně navržené dřevěné rámy s izolačními trojskly dosahují výborné tepelně-izolační vlastnosti. Dřevo samo o sobě má poměrně nízkou tepelnou vodivost. Vzhledem k jeho tuhosti se nemusí používat žádné kovové výztuhy, které by zhoršovaly tepelnou izolaci okna.


Údržba povrchové úpravy

Stále ještě kolují předsudky o náročné údržbě dřevěných oken. Pravda je, že nepřítelem dřeva je nadměrná vlhkost. Proto je potřeba hodně větrat zejména během stavby a nevystavit okna vlhkostnímu šoku. Důležité je provést kontrolu povrchu, případné mechanické poškození nechat rychle opravit.


Pokud však nebyla okna takto poškozena, není potřeba se nějaké náročnější údržby obávat. Jednou ročně by se okna měla z exteriéru ošetřit speciálním přípravkem. Po umytí oken se nanese houbičkou nebo hadříkem udržovací přípravek na rámy, důkladně se rozetře a to je všechno.

Moderní silnovrstvé lazurovací laky mají vysokou UV odolnost, jsou pružné a vydrží opravdu velmi dlouho v perfektním stavu. Aby byla povrchová úprava oken a dveří skutečně dokonalá, vylepšuje se technologie nátěrových hmot, využívají se nanotechnologie a k tomu se samozřejmě zdokonaluje i aplikace samotná. V nejmodernější lakovně se impregnuje ve flutovací komoře, lakuje roboticky a sušení probíhá za přesně definovaných podmínek v kondenzačním sušícím tunelu. V letošním roce uvedla do provozu jednu z nejmodernějších lakovacích linek společnost SLAVONA.



Dlouhá tradice dřevěných oken

Že jsou dřevěná okna dobrou volbou, potvrzuje i jejich dlouhá tradice. 
Prokázalo se také, že větru a dešti neporučíme a technologie se nedají ošidit, stejně jako příroda. Okna se proto musí vyrábět z opravdu kvalitního dřeva za důsledného dodržení technologických postupů. Pak ovšem zaručí svým uživatelům opravdu dlouhou životnost a funkci, stejně jako dřevěná okna starých truhlářských mistrů.
18.11.2015 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444