Dřevěná okna a dveře jsou nestárnoucí klasikou

Stavíte, nebo rekonstruujete dům či byt a budete vybírat nová okna a dveře? Rozhodujete se mezi jednotlivými materiály a typy? Zaměřili jsme se na dřevěná okna. Kdy dát přednost dřevu před plastovými okny a na co si dát při výběru pozor?

Aby dřevěná okna byla dlouho krásná

Plastová okna v posledních dvou desítkách let velmi často nahrazovala dosluhující dřevěná okna. Lidé jim dávají přednost zejména z finančních důvodů, ale lákavý je i fakt, že kromě občasného umytí nevyžadují zvláštní péči o povrch. Zkušenosti s natíráním starých dřevěných oken, na kterých zapracoval zub času, mohou odradit.

Kvalita dřevěných oken je z velké části o jejich povrchové úpravě. Právě na ní totiž záleží, jak bude třeba o okna pečovat. Moderní vícevrstvé technologie povrchové úpravy výrazně zjednodušují nároky na údržbu a také prodlužují dobu, kdy je nutné provést případný renovační nátěr. Faktorem, který má podstatný vliv na vzhled dřevěných oken, jsou světelné a povětrnostní podmínky v místě, kde jsou okna instalována.

Náchylné k degradaci jsou zejména dolní okraje dřevěných oken, tedy místa, po kterých stéká voda a která jsou vystavena přímému slunci. Řada výrobců proto konstrukčně chrání tyto části hliníkovou okapničkou.

Již při výběru dřevěných oken se zajímejte o doporučenou údržbu, záruky a případný servis. U kvalitních vícevrstvých povrchových úprav většinou postačí dvakrát do roka otřít umyté rámy a křídla houbičkou napuštěnou ve speciálním balzámu. Ten aktivně chrání celistvost vrchní lazury. Pokud se o dřevěná okna nechcete starat, pak se vyplatí investovat do dřevohliníkových oken, kde péče o lazuru zcela odpadá.

Kdy dát přednost dřevěným oknům

Tepelně izolační vlastnosti dřevěných a plastových oken jsou plně srovnatelné a platí to i pro útlum venkovního hluku. Podstatný vliv má totiž typ použitého zasklení. Pověry a mýty o „dýchání dřevěných oken“ jsou také zcela liché, jen správně seřízená okna poskytnou odpovídající tepelnou izolaci. Při nedostatečném větrání a vytápění prostor se budou okna rosit bez ohledu na materiál. Dilema zda plast, či dřevo se tak u moderních oken redukuje spíše na otázku financí a osobního vkusu. Typickým případem, kdy jsou dřevěná okna správnou a často i jedinou možností, jsou stylové stavby či historické rekonstrukce.

Dlouhodobá spolehlivá funkčnost všech typů oken závisí na jejich tvarové stabilitě. Pokud budete potřebovat okna nebo balkónové dveře velkých rozměrů, atypických tvarů nebo si plánujete pořídit okna v tmavých odstínech rámů a křídel, pak právě dřevěná okna jsou vhodnou volbou. U plastových oken je v takových případech třeba pohlídat si zejména dostatečné vyztužení profilu. Zasklení trojsklem může u větších rozměrů posuvných balkónových dveří dosahovat desítek i stovek kilogramů. Pokud jsou takové prvky instalovány na místě s přímým jižním sluncem, dochází navíc k výraznému zahřívání plastového povrchu, a to zejména u barevných dekorů. Rámy a křídla plastových oken se při nedostatečném vytužení mohou kroutit a jejich oprava je pak více než komplikovaná.

Seriózní dodavatel oken by vás měl vždy upozornit na případ, že požadované prvky dosahují či překračují limity profilů nebo parametrů kování. Obecný problém totiž není ve výrobě takového atypického prvku, ale v zajištění jeho dlouhodobé, spolehlivé funkčnosti.
16.10.2015 | PR
  • VEKRA

    VEKRA je největší výrobce oken a dveří v ČR s certifikovaným systémem dodávky oken a dveří na klíč.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444