Domy ze slámy - zdravé a levné bydlení 4.

Nosná sláma

Ve čtvrté části série článků o stavění ze slaměných balíků si ukážeme, jak lze slámu použít jako nosnou. Přiblížíme si jednotlivé, pro stavění z nosné slámy specifické konstrukční celky.

Základy

Tak jako základy všech staveb musí spolehlivě přenést veškeré zatížení do základové půdy.

Specifika základů pro nosnou slámu

Specifiky základů domů z nosné slámy jsou požadavky na jejich tuhost, ochranu proti vodě a vlhkosti, uchycení třmenů pro stažení zdí mezi základ a věnec a vetknutí prutů či tyčí pro nabodnutí slaměných balíků.


Schéma základů se třmeny a tyčemi [5]Spodní detail stažení věnce přes základy polyetylénovým třmenem, prostrčeným husím krkem skrz základ [8]


Poddajnost


Nosná sláma omítnutá hliněnou, či klasickou vápennou omítkou z hašeného vápna tvoří poddajnou konstrukci. Ve většině případů (tam, kde jsou dostatečně únosné zeminy) není nutné provádět masivní betonové základy tak, jak je zvykem v běžné stavební praxi, která se prakticky neobejde bez použití cementu, který při sebemenším pohybu praská. Slaměnému domu je dovolen pohyb, pružné omítky se s pohybem vypořádají. [8]

Ochrana proti vodě a vlhkosti

Pata slaměné zdi musí být pečlivě ochráněna před vlhkostí. To znamená, že musí být zvednuta dostatečně vysoko nad úroveň terénu tak, abychom zabránili jejímu porušení vlivem odstřikující dešťové vody.
Základy musí umožňovat odvodňování akumulované vláhy ze slaměné zdi působením gravitace. Pokud by tomu tak nebylo, akumulovaná vláha stékající vnitřkem slaměné zdi by zůstávala v její patě a způsobila by její poruchu – hnití. Proto se používají základy drenážované.

Příklady základů


Kamenný základ

Výhody:

Toto řešení je optimální, protože:
- používá výhradě přírodní materiály
- je estetické
- je lze snadno provést i bez předchozích zkušeností
- materiál lze použít opakovaně

Nevýhody:

- cena za práci s kamenem (je těžký), neprovedete-li si ji sami
- cena kamene, není-li z druhé ruky
- tento způsob je pomalý [2]

Podezdívka musí být aspoň 250 mm vysoká. To kvůli dešťové, od země odstřikující vodě. Je-li podloží dostatečně únosné (kámen, štěrk, zhutěný jíl) není třeba ani kopat výkopy. Případně postačí výkopy pouze mělké, drenážní, není-li sám terén schopen tuto funkci plnit.

Kamenný základ [2]

 

Základ vyzděný z bloků

Výhody:


- snadná a rychlá práce i bez předchozích zkušeností
- relativně nízká cena
- lze použít i recyklované bloky

Nevýhody:


- neestetické působení
- biologickým rozkladem nevznikne na konci životního cyklu nic užitečného
- potenciál pro problémy s vlhkostí, beton umožňuje její vzlínání

Základ vyzděný z bloků [2]

 

Založení na pilířích

Jde o způsob obzvláště vhodný ve svahu.

Výhody:

- snadno se vypořádá s nerovným terénem prostou regulací výšky jednotlivých sloupů nebo pilířů
- nízká cena - použití řad sloupů nebo pilířů je levnější než stavba základových pásů
- minimální zátěž životního prostředí
- využitelný prostor pod domem
- relativně snadné provedení i bez odborných znalostí
- v závislosti na použitém materiálu lze uvažovat po dožití stavby s jeho dalším využitím

Nevýhoda:

- jistá omezení možností celkového návrhu stavby

Obr. 8 Založení na pilířích [2]
Betonový

Tato metoda se stala ve dvacátém století velmi populární a pro své výhody se stále používá.

Výhody:


- je to standardní, staviteli dobře zažitá metoda
- žádné problémy se stavebními úřady
- rychlé provádění, ovšem s použitím mechanizace
- poskytne rovný a pevný povrch pro další práce

Nevýhody:

- trvalý problém s vlhkostí na styku betonu a slámy, který se nevyřeší ani vloženou hydroizolací. Ta bude sice bránit vzlínání vlhkosti zespodu z betonu nahoru do slámy, ale zároveň se na tomto pro vodu nepropustném povrchu bude hromadit voda pohybující se slaměnou stěnou směrem dolů. Řešením může být uložení stěny na dřevěnou desku, čímž je zvednuta nad povrch hydroizolace.
- zátěž životního prostředí pro velké množství potřebného cementu, jež je velmi energeticky náročný na výrobu i dopravu a navíc jej nelze biologicky rozložit, čímž vzniká nevyužitelný odpad
- velká pracnost, není-li použita mechanizace

Obr. 9 – Betonový základ [2]


Založení na starých pneumatikách


Výhody:

- Nízká cena
- Využití materiálu, jinak stěží ekologicky použitelného
- Není třeba žádné další hydroizolace, pneumatiky jsou vodovzdorné samy o sobě
Nevýhody:
- Pracnost
Ideální je mít všechny pneumatiky stejné velikosti, takto můžou být obtížně k sehnání

Obr. 10 Založení na starých pneumatikách [2]

Nalézt dostatečný počet pneumatik stejné velikosti

může být obtížné

 

Všechny výše zmíněné příklady způsobů založení byly společností Amazon Nails ve Spojeném království s úspěchem použity. Tyto nápady lze také různě vzájemně kombinovat. Důležité je však dodržet několik základních principů:

- Balíky zvednout nejméně 225 avšak lépe 450 mm nad úroveň terénu.
- Balíky k základům připevnit (narazit je nejlépe na dřevěnou nebo alternativně na kovovou tyč).
- Zvednout balíky aspoň 25 mm nad podlahu místností.
- Shora i zdola chránit balíky před vlhkostí.


Stěny

Balíky se ukládají naplocho. Stébla jsou orientována kolmo na stěnu. Omítka s konci stébel dobře váže.
Přechodová vrstva mezi omítkou a slámou je důležitá ze statického hlediska. Vytváří vyztuženou tuhou oblast, která zabraňuje omítce ve vybočení a kolapsu díky vzpěru. Z omítky se stává dosti únosná des­ka. Sláma s omítkou pak spolupůsobí jako dva spřažené elementy. Ke zvýšení stabi­lity se u nosné slámy úspěšně využívají zakřivené nosné stěny.

Schéma statického působení omítnuté slaměné stěny [3]


Pro větší budovy čtvercového nebo obdélníkového půdorysu je v rozích výhodné použít pomocné konstrukce k zajištění svislosti rohů (obr. 12). Ještě před stavbou zdí je třeba připevnit k základu rámy dveří. Rámy oken se vsazují v průběhu zdění.

Pomocná konstrukce k zajištění svislosti rohů [5]


V první vrstvě se použijí ty nejlepší balíky. Ve spodní části stěny je balík nejvíce zatížen a jeho tvarová stabilita má dobrý vliv na stabilitu a rovinnost výsledné stěny.
Balíky jsou kladeny obdobně jako cihly či tvárnice s převázáním o půl délky pro lepší stabilitu a rovnoměrné roznesení tlaku. Při zdění se postupuje z pevně daných bodů - buď rohů nebo rámů oken a dveří, do středů stěn. Tak se nejsnáze dosáhne toho, že rohy stěn a okraje otvorů budou rovné.

Spojování

Balíky se vzájemně spojují jednak v rozích skobami, jednak pruty svisle v ose stěny. Osvědčený způsob je použití dvou lískových prutů na každý balík od čtvrté vrstvy výše. Mají hrot na svém užším konci, průměr asi 4 – 5 cm a délku rovnu čtyřnásobku výšky balíků.

Spojování balíků skobami a pruty [5]
Okna a dveře

Všechny otvory ve zdech z nosné slámy musí mít nějakým způsobem zajištěno roznášení tíhy balíků, podlah a střechy nad nimi. Vzhledem k poddajnosti a dalším vlastnostem slámy není použití ocelových nebo betonových nosníků vůbec vhodné.

Konstrukční rámy

Nejjednodušší je okna a dveře osazovat do dřevěných konstrukčních rámů. Při instalaci rámů je třeba brát v potaz sednutí balíků v důsledku hmotnosti podlahy a střechy nad nimi. Přesnou velikost sednutí není vzhledem k nestejné hustotě balíků možno přesně spočítat. Stěna z těch nejlepších balíků sedne asi o 12 - 50 mm (při výšce 7 balíků). Proto se nad dveřmi a okny nechává asi 75 mm vysoká mezera. Během sedání je zajištěna skládacím dřevěným klínem, který mezeru postupně redukuje tak, jak je sedající budovou postupně stlačován.


Konstrukční rám okna [2]



Modulové rozměry

Rozměry rámů je vhodné volit modulové, tzn. jako násobky rozměrů balíků. Vnější rozměr rámu může tedy být půl až tři balíky na šířku a jakýkoli počet balíků na výšku zmenšený o 75 mm, aby umožnil sednutí.


Rámy nosné a nenosné

Rám může, ale nemusí být nosný. Nosný rám nese váhu zdi, stropu a střechy nad sebou. Nosné rámy jsou vhodné pro otvory širší než 1,2 m.
Nenosný rám musí být shora chráněn nosným překladem, který rozloží výše popsané zatížení na okolní nosnou zeď. Překlad nad nenosným dveřním nebo okenním rámem by měl přesahovat do okolní stěny aspoň o polovinu šířky otvoru.



Nosný rám dveří [5] Nenosný rám dveří s překladem [5]


Kotvení rámů

Konečná poloha dveřních a okenních rámů se upevní pomocí kotevních tyčí, které se zatlučou skrze otvory v rámu do slaměné zdi. To však až po jejím úplném sesednutí.


Kotvení rámu do stěny [5]



Ztužující věnec

Věnec je ztužující obvodový prvek. Zabraňuje vybočení zdí v horizontálním směru a rovnoměrně rozkládá zatížení od střechy a podlah vyšších nadzemních podlaží do zdí po celé jejich šířce a po celém obvodu stavby.
Poskytuje pevné body ke kotvení a uchycení třmenů, ke stažení slaměné zdi (mezi věnec a základ) – zvýšení její tuhosti a k zajištění střechy proti vztlaku větru.
Je možné použít i věnec betonový, v souladu s filosofií slaměného stavění je však věnec dřevěný.



Zpevnění konstrukce stažením [5]Betonový věnec [5]



Je možné navrhnout i jiné věnce, než ukazuje následující obrázek. Jeho součástí například mohou být i podlahové trámky druhého nadzemního podlaží.


Dřevěný věnec [2]


Uchycení zařizovacích předmětů

Skříňky, poličky, vypínače a zásuvky, vybavení koupelny apod. se upevňují pomocí dřevěných klínů zatlučených do slaměných stěn. Do nich lze pak snadno šroubovat vruty nebo zatloukat hřebíky. Klíny je dobré osadit do zdí ještě před provedením omítek, ale je-li to nutné lze je přidávat i dodatečně. Aby je bylo možné po provedení omítek snadno najít, je výhodné si je označit hřebíčky [2].



Uchycení vypínače do stěny z nosné slámy [2]

Příště

Příště si přiblížíme ten úplně nejvýhodnější způsob použití slámy jako stavebního materiálu – systém hybridní.

 

Domy ze slámy - zdravé a levné bydlení 1.

Domy ze slámy - zdravé a levné bydlení 2.

Domy ze slámy - zdravé a levné bydlení 3.

Domy ze slámy - zdravé a levné bydlení 5.

Domy ze slámy - zdravé a levné bydlení 6.

 

Literatura


[1]PFEIFEROVÁ, Magda, SRDEČNÝ, Karel, ŠIMEK, Miroslav. Slaměný dům. České Budějovice: ROSA o. p. s. 2001. 70 s. ISBN 80-238-6834-9
[2]JONES, Barbara - Information guide to straw bale buildings. Dostupný z: www.strawbalefutures.org.uk/images/strawbaleguide.pdf
[3]WIHAN, Jakub. Nosná sláma a CO2 neutrální dům Materiály pro stavbu 3/2007
[4]HUDEC, Mojmír. Slaměný balík jako stavební komponent – přednáška k příležitosti Světového dne pasivního domu 2007.
[5]ŠIMEK, František. Postavte dům ze slaměných balíků - CD. České Budějovice: ROSA o.p.s.
[6]ROVNANÍKOVÁ, Pavla. O vápně. Dostupný z: http://www.keim.cz/info/00-1/info1.htm
[7]http://www.nejlevnejsiizolace.cz/
[8]Ing. Danuše Čuprová, CSc., Tepelná technika budov, Modul 1, Teoretické základy stavební tepelné techniky. Dostupný z: https://intranet.fce.vutbr.cz – BH10_M01.pdf
[9]PŘÍČINY NÍZKÉ KONCENTRACE AEROIONTŮ V BUDOVÁCH A KRITÉRIA PRO JEJICH POSUZOVÁNÍ – Ing. Radim Kolář, Juniorstav, Sborník 2007
[10]Trvale udržitelný rozvoj – Wikipedie
[11]MULTIKRITERIÁLNÍ ANALÝZA A EXPERIMENTÁLNÍ OVĚŘENÍ PRVKŮ A KONSTRUKCÍ BUDOV Z VYSOKOHODNOTNÝCH A ENVIRONMENTÁLNĚ EFEKTIVNÍCH MATERIÁLŮ- Ing. Jan Růžička, doc. Ing. Petr Hájek, CSc., Ing. Kamil Staněk, České vysoké učení technické v Praze
[12]Biomasa pro energii (1) Zdroje - Jan Motlík, Jaroslav Váňa
[13]Technický list VL 14G dostupný z: http://www.baumit.com/cz/misc/doc/tl/3125_TL.pdf
[14]ČSN 73 0540 – Tepelná ochrana budov – část 2: Požadavky
[15]ČSN 73 0540 – Tepelná ochrana budov – část 3: Návrhové hodnoty veličin
[16]ČSN 73 0540 – Tepelná ochrana budov – část 4: Výpočtové metody
[17]WIHAN, Jakub, HUMIDITY IN STRAW BALE WALLS. Dostupný z: http://www.jakubwihan.com/pdf/thesis.pdf
[18]Brotánek, Aleš, ak. arch, Dům ze slámy. Dostupný z: www.lidovky.cz

 

e-mail autora článku: danielgrmela@email.cz

 

15.08.2008 | Ing. Daniel Grmela

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • IZOLTECH s.r.o. - technické izolace a zateplení budov

    Prodej, konzultace a realizace v oborech stavebních izolací a zateplení budov (fasádní zateplovací systémy, izolace staveb a rozvodů topení, sanity a klimatizací)

  • Schiedel s.r.o. - komínové systémy

    Výrobce a prodejce komínů pro novou i stávající výstavbu - keramické, nerezové, vícevrstvé a kombinované. Komíny pro nízkoenergetický dům, komínové systémy pro speciální použití. Komínové vložky pro vložkování a obnovu stávajících komínů. Systém pro řízené větrání.

  • Architektonická kancelář Křivka s.r.o.

    Architektonická kancelář Křivka nabízí kompletní služby v oblasti architektonických a projekčních prací. Kancelář byla založena v roce 1990 Ing. arch. Lubomírem Křivkou.

  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444