Vchodové dveře pro reprezentaci i bezpečí

Vchodové dveře mají ochránit vstup do domu před výkyvy počasí i před násilným vniknutím, současně však od nich očekáváme, že budou reprezentovat celou stavbu. Měly by ladit s okny i celým domem. Vzhled, bezpečnost, životnost a tepelně technické vlastnosti jsou tedy stejně důležité.

Nabídka na trhu je široká a není snadné se zorientovat. Dřevěné vchodové dveře jsou klasika. Jejich na první pohled nejvýraznější předností je reprezentativní vzhled, zejména pokud jim věnujeme náležitou péči. Stačí ošetřit jejich povrch jednou ročně speciálním přípravkem, což není nijak náročné ani nákladné.

Výhodou ovšem není jen krása přírodního materiálu, ale také jeho houževnatost a pevnost. Ve dveřích z masivu dobře drží závěsy, nedochází k jejich uvolňování a svěšování dveří. Nemusíme se obávat ani deformace vlastní vahou dveřního křídla. Nepřítelem dřeva je ale vlhkost, takže určitě nesmíme zapomínat na pravidelné větrání.


Zloděje domů nepustíme!

Kvalitní domovní dveře jsou jednak samy o sobě festovní, ale také osazeny kováním zajišťujícím bezpečnost. Důležité jsou jednak závěsy, které musí mít dostatečnou pevnost. Pokud jsou závěsy u ven otevíraných dveří přístupné, musí mít pojistku proti vysazení. Neméně důležité jsou vícebodové zámky. Nejlepší jsou takové, co se automaticky zamknou ve více bodech již při běžném zavření dveří, otočením klíče se pak uzamkne ještě střelka zámku. Aby nedošlo k rozlomení cylindrické vložky, chráníme ji jednak překrytím cylindru na dveřním štítku a samozřejmostí jsou i vložky s vyšší třídou bezpečnosti (alespoň 3, ještě lépe 4).

Teplo nenecháme utíkat ani dveřmi

O tepelně izolačních vlastnostech oken se mluví poměrně často, ale na dveře se někdy trošku zapomíná. Jejich tepelná izolace je přitom neméně důležitá.

„Doporučujeme volit okna, balkonové i vchodové dveře ve stejném profilu a provedení. Zajistíme tak nejen jednotný vzhled všech výplní otvorů, ale i stejné nebo velmi podobné tepelně technické vlastnosti“ říká Zora Stupňánková ze společnosti Slavona.

„Snažíme se naše výrobky stále zlepšovat, nezapomínáme ani na dveře. Letos jsme vyvinuli nový dveřní práh z kompozitního materiálu. Dveřní prahy jsou poměrně kritické místo. Díky použití této nové prahové lišty se zlepšila izolace v tomto místě až o 22%.“ pokračuje.


Vzhled je nakonec stejně nejdůležitější

V základní nabídce vchodových dveří je mnoho vzorů v provedení KLASIK a TREND. Vybrat si můžeme od klasických členitých dveří až po moderní hladké, s různými vzory izolačních skel a v mnoha barevných odstínech. V nabídce je několik evropských dřevin, nejčastější volbou je nejlevnější smrk, stálicí je dub, ale poměrně velkou oblibu získává i modřín.

Dub a modřín vyžadují náročnější povrchovou úpravu než smrk, obě dřeviny mají výraznou kresbu a jsou tvrdší. Na smrku můžeme aplikovat i světlé odstíny povrchové úpravy, případně je vhodný i pro krycí barvy RAL. Nemusíme se obávat krátké životnosti, i smrk vydrží dlouho. Volba vhodné dřeviny je do značné míry věcí vkusu. Samozřejmě tvrdší dub bude lépe odolávat při větším provozu a nedojde tak snadno k jeho poškození. Nicméně dřevo bude vždy vyžadovat ohleduplné zacházení a péči. A při slušném zacházení, kdy nedojde k mechanickému poškození, je životnost všech dřevěných dveří velmi dlouhá, určitě několik desítek let.

Do rodinného domu se dřevěné vstupní dveře hodí určitě nejlépe.


Provedení dveří podtrhne i klika

Podle provedení dveří volíme i vrchní kování. Tradiční dveře můžeme doplnit klasickým štítkovým kováním, moderní dveře mohou mít rozetové designové kování. Pokud chceme ještě výraznější designový prvek, pak jsou ideální volbou madla.

Kormě odemykání klíčem existují další varianty elektrických zámků - se čtečkou otisku prstu nebo třeba na čip. Moderní technologie se stále posouvají, takže možností zabezpečení vchodových dveří stále přibývá.
Více informací najdete na:
www.slavona.cz
14.12.2015 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444