Uzení je jedním z nejstarších způsobů konzervace masa, klobás a dalších masných výrobků. Dnes už touto metodou maso, ryby nebo sýry pouze dochucujeme, aby pokrm získal typickou nezaměnitelnou chuť. Vedle dodržování teploty a volby vhodného dřeva vyžaduje uzení především dostatek času a trpělivosti. Takové uzení se také může stát vhodným doplňujícím programem vaší oslavy. Jen musíte počítat s tím, že vůně připravovaného jídla může přilákat další hosty.
Jaké dřevo?
Do udírny používáme zásadně suché a pokud možno kvalitní dřevo. Platí pravidlo, že čím je dřevo tvrdší, tím lepší. K uzení se hodí především bukové, habrové a olšové dřevo. Stejně oblíbené jsou však i ovocné dřeviny jako například švestka, třešeň nebo meruňka. Podle znalců prý toto dřevo dodá uzenému zvláštní aroma. Do udírny nepoužíváme smrk nebo borovici, a to pro jejich výraznou vůni pryskyřice.
Udírny
Jestliže jste zručný kutil, samozřejme si můžete postavit vlastní udírnu. Ne všichni však vynikají stavebními dovednostmi, a proto není od věci porozhlédnout se po již hotových udírnách.
Udírny
Jestliže jste zručný kutil, samozřejme si můžete postavit vlastní udírnu. Ne všichni však vynikají stavebními dovednostmi, a proto není od věci porozhlédnout se po již hotových udírnách.
Výhody udíren Smoky Fun
- odolnost
- údržba
- univerzálnost
- bezpečnost
- transport
- snadná obsluha
Více informací na internetových stránkách: www.smokyfun.com