Domácí saunování na míru a jeho kombinace

Podzim se konečně právoplatně přihlásil o své slovo a spolu s ním se jistě nejednomu z nás začíná vracet chuť k hřejivému odpočinku. Pokud zvažujete pořízení malého wellness relaxu v podobě sauny přímo do pohodlí vašeho domova, právě vám je určen náš článek.

Řada z vás je pravděpodobně již seznámena s možností výroby sauny na míru dle prostorových dispozic vašeho domu nebo bytu. Tu nabízí již bezmála 20 let také tradiční český saunařský výrobce Vital Trend s.r.o. pod značkou SAUNY VITAL. Co však možná ještě nevíte, je, že i když prostor, vyčleněný pro domácí saunu, máte pouze jeden, nemusíte se omezit pouze na jeden typ sauny! Líbí se vám tato myšlenka? Výborně! Pojďme si představit ty nejoblíbenější kombinace typů saun a samotných saunových procedur.

Klasická finská sauna s možností vytvoření parních nárazů & solná terapie

Tradiční proceduru saunování v klasické finské sauně zná dnes jistě už téměř každý a mnoho z nás si její kouzlo velmi oblíbilo. V sauně je roztopeno saunové topidlo, teploty se pohybují mezi 80 - 100 °C a střídavá potní kúra s následnou ochlazovací lázní může začít. Vital Trend vybavuje své domácí sauny topidly výhradně finské výroby, jako jsou značky Helo a Harvia. To oceníte hlavně, pokud patříte k uživatelům, kteří nevyznávají čistě co nejvyšší vystoupání ukazatele teploty, vycházející převážně z ruské tradice saunování, a “suché” teplo k tomu. Topná tělesa saunových kamen Helo a Harvia jsou všechna uzpůsobena tak, abyste si mohli podle chuti dopřát tvorbu parních nárazů poléváním sanových kamen vodou ze džberu.
Domácí sauna
Co možná neznáte, je možnost spojení tohoto typu saunování se solnou terapií. Realizace není nijak zvlášť složitá: na danou velikost sauny je propočítáno minimální optimální množství solného obkladu, který je instalován v rámci stěn sauny formou solných cihel. Tato “vyzdívka” nahrazuje část vnitřního dřevěného obložení sauny a je pevnou, vestavěnou součástí stěny. Solná terapie pracuje na principu uvolňování aniontů - tzv. vzdušných vitamínů, a minerálů, což má blahodárné účinky na náš organismus, přednostně na kůži a dýchací cesty. Inhalování soli si pochvalují zejména alergici a astmatici, vaše sauna se tak stává zároveň malou solnou jeskyní. Množství uvolňovaných aniontů a minerálů je přímoúměrné množství solného obkladu v sauně a zároveň je umocněno zvýšenou teplotou a samotnou saunovací procedurou.  
 

Finská sauna & biosauna  

Co si tedy u nás představit pod obecným pojmem “finská sauna”, už víme. Paradoxem je, že finskou tradici více vystihuje označení “biosauna”. A to z prostého důvodu: k finskému způsobu saunování, víc než extrémně vysoké teploty, neodmyslitelně patří pára. Samotná biosauna představuje spojení páry, nižších teplot (60 - 70 °C) a aromaterapie. Velký okruh příznivců tak přitahuje právě proto, že kúra v ní je přívětivější, pro organismus ne tolik zatěžující. Biosauna působí ozdravně především na dýchací cesty. I v tomto případě hraje hlavní úlohu saunové topidlo:

První možností je saunové topidlo s vestavěným výparníkem a automatickým plněním vody. Saunová kamna mohou sloužit čistě pro použití suchého saunování. Jakmile zatoužíte po biosauně, jednoduše naplníte výparník vodou a na ovládání nastavíte vámi požadovanou procentuelní vlhkost a teplotu. Topidlo se pak už o vše stará samo. Na horním lemu jsou umístěny mističky na vonné esence. Ty doporučujeme využívat ve 100% přírodní kvalitě, bez chemických příměsí. Důvod je nasnadě: neriskujete žádné nežádoucí alergické reakce a zároveň si dopřáváte opravdu čistou vůni a ruku v ruce s tím také o to lepší pozitivní účinky.
 
Druhou - a zároveň cenově příznivější - variantou pro domácí biosaunu je saunové topidlo s odjímatelným výparníkem. Letošní novinkou v nabídce je model HELO BWT, který si velmi rychle a také zaslouženě získává na oblibě. Topidlo může opět sloužit pro potřeby suché sauny, výparník lze vyjmout a v případě potřeby zase jednoduše upevnit. Nádržku na vodu plníte manuálně, dle libosti můžete přidat aroma esence nebo sůl. Výhodou je velmi snadná údržba. 
Bio sauna

Finská sauna, infrasauna & solná terapie

Na závěr jsme si nechali kombinaci ze všech nejoblíbenější, a tou je finská sauna, infrasauna a solná terapie v jednom.

Rehabilitační účinky infratepla jsou dnes již poměrně dobře známy:
  • kvalitní uvolnění svalů a ztuhlostí pohybového aparátu, 
  • hloubková detoxikace organismu, 
  • posílení imunitního systému,
  • blahodárný účinek na pokožku, 
  • velký pomocník při boji proti celulitidě a nadváze, 
  • a mnoho dalších. 
Právě v případě rozhodování mezi finskou saunou versus infrasaunou dochází k častému váhání, případně bouřlivému sporu budoucích domácích uživatelů. Často se stává, že jeden z partnerů miluje první typ saunování a druhý partner zase ten opačný. Nebo do výběru vstoupí špatná snášenlivost vysokých teplot finské sauny či zdravotní potřeba kvalitní rehabilitace, často hraje roli také časové hledisko: finská sauna je využívána, když se pro ni najde několikahodinový prostor, potřebný pro nahřátí a opakující se potní kúru, infrasauna je připravena za 10 minut a samotné saunování probíhá 20 - 30 minut, čas si tedy lze daleko snadněji vyšetřit i v plném každodenním vytížení.

A právě všechny tyto důvody vedly společnost Vital Trend k vyvinutí nového modelu: kombinované sauny. Pod pojmem “kombinovaná sauna” se skrývá spojení finské sauny a infrasauny, osazené rehabilitační, zdravotně certifikovanou německou infratechnologií značky Elstein. Kombinaci lze realizovat do téměř jakéhkokoliv prostoru, stejně jako všechny ostatní typy saun, Vital Trend však zároveň vyprojektoval 2 typizované modely. Ty jsou koncipovány pro možnost využití samotné infatechnologie, kterou je optimálně a kompletně osazen prostor sauny. Druhou v pořadí je možnost saunování se v suché finské sauně a na třetím místě pak možnost spuštění obou technologií souběžně. Díky tomu je docíleno kvalitní, hloubkové rehabilitace a vypocení a zároveň dosažení vyšších teplot, které umožní závěrečný otužovací proces v podobě ledového ochlazení.

Také tento typ sauny lze doplnit o solnou terapii v podobě solného obkladu stěn sauny a tím ještě navýšit blahodárné účinky vaší relaxační procedury. Pouze na jednu zásadu je třeba v případě solné terapie dbát, a tou je její určení pro interiérové sauny. Je třeba, aby vlhkost vzduchu v místnosti, kde je sauna instalována, stabilně nepřekročila 55 % a prostor byl stále tepelně temperován.


Zvažujete, který typ sauny je vhodný právě pro vás, potřebujete zkonzultovat přípravu nebo technická úskalí? Kontaktujte českého výrobce SAUNY VITAL, jejich specialisté vám rádi poradí.
26.09.2016 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444