Ingredience 800 g hladké mouky 80 g moučkového cukru 2 vanilkové cukry 350 ml mléka 140 g změklého másla 2 žloutky 1 droždí nastrouhaná kůra z jednoho citronu bílek na potření mák na posypání |
Postup Ze surovin klasickým způsobem zpracujte těsto a nechejte ho vykynout. Pokud máte domácí pekárnu, můžete si ulehčit práci a těsto nechat vykynout v ní. Vykynuté těsto rozdělte na 4 části a každou z nich rozválejte na silnou placku. Tu rozdělte na čtyři díly. Od širší strany k užší motejte loupáčky, které zahněte do tvaru rohlíku. Loupáky vyskládejte na pečicí papír a nechejte ještě chvíli kynout. Potřete bílkem a posypejte mákem. Loupáky pečte v předehřáté troubě na 175°C. |
Domácí loupáčky
Také marně v obchodech hledáte poctivé domácí pečivo, ale narážíte pouze na to rozmrazené? Upečte si svoje vlastní! Oblečte zástěru, vykasejte rukávy a překvapte rodinu domácími čerstvými loupáčky. Namažte je máslem, marmeládou, nebo ukusujte jen tak. Ještě zatepla.