Ingredience: 150 g žitné chlebové mouky (nebo žitné celozrnné) 300 g pšeničné chlebové mouky (nebo pšeničné hladké) 320 g vody 20 g kvásku (1 velká lžíce) 10 g soli (1 velká lžíce) 5 g drceného kmínu (1 malá lžička) |
Postup Do mísy dáme všechnu mouku, sůl, kmín. Promícháme, přidáme polévkovou lžíci kvásku. Nemusíte odvažovat 20 g kvásku, dejte tam poctivou velkou lžíci. Promícháme a pak přidáme vodu (vlažnou, aby se kvásku lépe pracovalo). Promícháme lžící nebo vařečkou, jen tak, aby nezbyla žádná suchá mouka. Žádné hnětení ani míchání. Mísu zabalíme do potravinářské folie a dáme do tepla. Necháme 12 hodin (třeba zaděláme ráno a pak pečeme večer nebo opačně). |
Troubu zapneme na 250 C a dáme do ní mísu z jenského skla i s víkem nahřát. Až je trouba nahřátá, vytáhneme mísu, vyklopíme do ní chleba, zakryjeme a dáme péct. Peču asi ¾ hod zakryté , podle barvy, pak vyndáme, špejlí zkusíme, jestli se těsto nelepí. Upečený chleba má hodně tvrdou kůrku.
Pokud chcete mít chleba vlhčí a nemít kůrku tak tvrdou, zkuste tento poměr: Dohromady taky 450 g, ale v poměru 150 g žitné chlebové – 100 g špaldové mouky – 200 g hladké mouky.
Jak na kvásek: přikrmujeme
Pokud jste získali kvásek, použijte z něj lžíci a zbytek si schovejte v ledničce. Až budete chtít péct příště, musíte „přikrmit kvásek“. Smíchejte 1:1 žitnou mouku s vodou (třeba 100 g mouky+100 g vody) a rozmíchejte do toho kvásek z ledničky. Nechejte to 12 hod přikryté fólií v teple. Kvásek se namnoží. Lžíci si vezmete do chleba a zbytek schováte do ledničky. Pak zase třeba jen 2x – 3x upečete chleba a počtvrté už zase množíte kvásek. A tak pořád dokola.
Potřebujete získat tu základní lžíci kvásku? Podívejte se na kváskovou mapu a najděte si pekaře, který se s vámi o svůj kvásek rád podělí.