Dokumentární pohled na 10104 Angelo View Drive

V sále nazývaném Camera, který najdete v prvním patře Uměleckoprůmyslového muzea Moravské galerie v Brně, se prostřednictvím výstavy rakouské koceptuální umělkyně Dorit Margreiter můžete seznámit s pozdně modernistickou architekturou rodinného domu, proslaveného z natáčení několika holywoodských filmů.

Ve filmech jako Charlieho andílci 2 je tato stavba navržená významným americkým architektem Johnem Lautnerem (1911 - 1994), žákem Franka Lloyda Wrighta,  většinou sídlem výstředních zlosynů. K tomuto využití svádí jistě okázalost, ale i skulptulární charakter Lautnerovy architektury a tajemná atmosféra, kterou dům vyzařuje. Je to budova bez fasády, otevřená, prosklená, s variabilním vnějším pláštěm a automaticky pohyblivým vnitřním vybavením, které je mnohdy i v detailech (jako např. nábytek) přímo součástí stavby. Architekt obrací naruby tradiční chápaní domu jako nepohyblivého objektu a nábytku jako mobiliáře.
Foto: Moravská galerie Brno

Dům na Angelo View Drive v Los Angeles byl pro Dorit Margreiter, která se dokumentací architektury dlouhodobě zabývá, přitažlivý také pro svoji proměnlivost v čase. Od počátku své historie (postaven byl v roce 1963) prošlo toto ultramoderní bydlení, v němž převažují beton, dřevo, sklo, rostliny a voda, řadou proměn. Jeho současný majitel, bohatstvím a výstředností ne nepodobný hrdinům snímků, které tu v minulosti vznikly, úzce spolupracuje s Lautnerovou kanceláří a dům je prakticky neustále přestavován.


 


Tajemnost, nikoli však zlověstnost, si unikátní architektonické dílo uchovává i v dokumentárním pohledu Dorit Margreiter, která pro svůj záměr rozkrytí architektonického prostoru použila konfrontace velkoformátových fotografií a několikaminutového 16 mm filmu. Statickán kamera jakoby nezaujatě pozoruje architekturu domu a jeho vysokou technickou úroveň, ale zároveň je ozvláštňuje neobvyklými momenty, včetně kratičkých sekvencí zachycujících perfomanci umělecké skupiny, která se zde odhrála. V sále Camery, kde je expozice instalována po své premiéře ve Vídni, se tak návštěvníci setkávají s pohledem, který zachycuje zároveň architektonické i sociální aspekty vybraného prostoru a oba tyto aspekty konfrontuje i prolíná.

Výstava v Uměleckoprůmyslovémmuzeu v Brně je otevřena až do konce listopadu 2006.

01.11.2006 | sm

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444