Dokořán pro okna a dveře

Nahlédnutí do pavilonu B brněnského výstaviště

Čím by byly domy bez oken a dveří? A zdaleka nejde jen o prostou možnost vejít a vyjít, o množství světla a větrání. Nakolik tyto základní součásti každé stavby mohou ovlivnit charakter vzhledu i užívání, to si uvědomíte, projdete-li při návštěvě letošních Stavebních veletrhů Brno pavilon B, jehož část obsadily expozice oken a dveří.

POL-SKONE, stánek 047
Firma z polského Lublinu je už čtrnáct let úspěšným výrobcem dřevěných dveří a oken. Nabízí vnitřní i vchodové dveře, ale i okenní rámy a architrávy, balkonové dveře a např. zajímavě řešená třídílná skládací balkonová okna. Jako základní konstrukční materiál je používáno pečlivě vybrané kvalitní dřevo. Jednou z novinek, kterou představují v Brně jsou také vchodové dveře ve stylu retro - s povrchem z přírodní mořené dýhy.
SULKO, stánek 007
Součástí expozice společnosti SULKO je také poradenské centrum pro zástupce bytových družstev, kteří zde mají příležitost konzultovat řešení případné výměny otvorových výplní u panelových domů. Tato česká firma působí na trhu už 11 let a má zastoupení po celé republice. Zajímavou novinkou z její produkce představovanou na brněnském veletrhu jsou velkoplošná okna a dveře Sulko Garant Max. tento nový systém umožňuje překročení velikostních omezení, používá užších profilů, je odolnější proti vypáčení a zaručuje větší funkčnost u extrémně namáhaných prvků, což je výhodné zejména u vstupních a posuvných dveří velkých rozměrů.
Sapeli, stánek 059
Chloubou společnosti Sapeli, výrobce dýhovaných vchodových i vnitřních dveří a zárubní, jsou dveře Harmonie, jedinečné způsobem, jakým je konstruována výplň. Klasickou sendvičovou skladbu nahradila nová metoda využívající kombinaci laťovky a tvrzeného 8mm silného skla. Tento způsob dává nevídané možnosti pojetí designu. Jak zdůrazňuje šéfdesignér společnosti Sapeli ing. Aleš Ullmann, sklo se při této technologii mění z doplňkového materiálu v důležitou a designérsky nosnou částí dveří. U některých variant dokonce tvoří celou středovou plochu. Dalším charakteristickým znakem dveří Harmonie, který zákazník u jiných modelů nenajde je charakteristické zaoblení konce plochy dveří. Nejde jen o oblou hranu, ale o eliptické opracování části plochy, slangově označované jako mejdlíčko. Plocha dveří pak skutečně není rovná, ale tvarem profilu připomíná na hranách omydlené mýdlo. Harmonie patří k luxusnějšímu řešení interiérových dveří. Existují ve 12 základních modelech a je možno je realizovat v pěti základních obkladových dýhách (hruška, třešeň, javor, olše, buk). Firma Sapeli vstupuje v současné době mj. také na trh bezpečnostních dveří určených pro bytové jednotky i komerční účely.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
3T CZ, stánek 015
Firma s názvem 3T CZ je zástupcem společnosti Prüm, největšího německého výrobce vnitřních dveří a zárubní. Ve své nabídce má interiérové dveře a kliky, jak rozetové, tak s dlouhými štítky. Jako novinku představuje dveře s fólií CPL, kulatými hranami a vnitřní strukturou dutinkové dřevotřísky. Folie CPL je velice odolná, stálobarevná, tvrdá a hlavně levná, pro oko laika přitom nerozeznatelná od dřeva.
21.04.2004 | redakce Bydlení.cz

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Architektonická kancelář Křivka s.r.o.

    Architektonická kancelář Křivka nabízí kompletní služby v oblasti architektonických a projekčních prací. Kancelář byla založena v roce 1990 Ing. arch. Lubomírem Křivkou.

  • PVC OKNA s.r.o.

    Firma PVC OKNA s.r.o. vyrábí plastová okna a plastové dveře již od roku 2002. Pro naše výrobky jsme zvolili špičkový německý profilový systém KÖMMERLING a rovněž německé kování SIEGENIA-AUBI. Jakožto celosvětově první významný producent používá značka KÖMMERLING k výrobě profilů výhradně bezolovnaté PVC se "zelenými" stabilizátory na bázi vápníku/zinku (zn. Greenline )

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • Stavona, spol. s r.o.

    Stavona, společnost s ručením omezeným, vznikla roku 1991. Od počátku působí v oboru výroby oken, dveří, výloh, zimních zahrad, posuvných stěn a rolet, včetně příslušenství (parapety, sítě proti hmyzu, žaluzie apod.).

  • Schiedel s.r.o. - komínové systémy

    Výrobce a prodejce komínů pro novou i stávající výstavbu - keramické, nerezové, vícevrstvé a kombinované. Komíny pro nízkoenergetický dům, komínové systémy pro speciální použití. Komínové vložky pro vložkování a obnovu stávajících komínů. Systém pro řízené větrání.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444