Dokonalý úklid? Jen s dokonalou technologií

Pojem „dokonalý úklid“ je přece jen poněkud zavádějící. Faktem ale zůstává, že mít dokonale uklizeno ať už doma, v kanceláři nebo výrobní hale, znamená využít pokud možno všech nejmodernějších vymožeností techniky, která se nabízí. Totálním převratem v chápání dokonalého úklidu byl před sto lety vysavač. Dá se bez nadsázky říct, že do té doby bylo uklízení jen vířením prachu a nečistot z místa A do místa B a zpět. Takovému koloběhu špíny v domácnosti učinil přítrž právě vysavač.

Možná se zdá nemožné na technologii staré sto let ještě něco vylepšovat, ale opak je pravdou. Člověk je tvor tvořivý, pokud lze něco udělat s menší námahou nebo automaticky, bez okolků to vymyslí. To je i případ vysavače. Není přece důvod vláčet s sebou vysavač na kolečkách a poslouchat jeho řev, když lze celý stroj pěkně „uklidit“ někam do sklepa nebo garáže a po bytě se procházet jen s tiše syčící hadicí, která je spojena s vysavačem na dálku potrubním rozvodem. A tak se zrodil CENTRÁLNÍ VYSAVAČ – právoplatný nástupce svých sto let starých předchůdců, stroj, který v době svého vzniku před padesáti lety znamenal téměř stejný převrat, jako první vysavače, které tak proslavily firmu Electrolux.

Možná to vynálezci centrálního vysavače zprvu ani neměli v úmyslu, možná jen chtěli usnadnit práci manželkám a hospodyňkám a pomoci jim od nepříjemného vysypávání a čištění ucpaných filtrů běžných vysavačů. Skutečností zůstává, že pohodlí při vysávání nebylo jedinou výhodou, kterou centrální vysávání přinášelo. Relativně brzy se přišlo na to, že hlavní výhodou centrálních vysavačů není jen pohodlí, ale především skutečnost, že veškeré nečistoty, a to i ty pouhým okem neviditelné, jsou odstraňovány okamžitě a beze zbytku mimo obytné prostory a přestávají tak být pro člověka obtěžující, nepříjemné nebo dokonce nebezpečné. Centrální vysavač se tak stal hlavním bojovníkem proti alergiím všeho druhu.

Jakmile byl určen hlavní protivník  centrálního vysavače – alergeny, pyly a prachové částice – bylo výrobcům těchto přístrojů jasné, na co se především zaměřit při vývoji a konstrukci nových typů. S postupujícím vývojem vyplynuly hlavní vlastnosti, jaké by měl centrální vysavač  mít, aby s úspěchem dokázal naplnit očekávání svých majitelů na dokonalou čistotu a nejzdravější prostředí:

Vysoký výkon
Ani ten nejvýkonnější přenosný vysavač na kolečkách nedosahuje takových výkonových parametrů jako centrální vysavače, které musí nejen vysát i ty nejmenší nečistoty, ale ještě je dopravit potrubním systémem na bezpečné místo co nejdál od obytného prostoru, což je mnohdy vzdálenost počítaná i na desítky metrů. Sací síla agregátu centrálního vysavače musí být dostatečná i proto, aby byla zajištěna stejná účinnost v kterémkoli místě. S vysokým výkonem úzce souvisí i životnost. Výkonný a spolehlivý agregát lze v malých skeletech přenosných vysavačů najít jen sporadicky. Většinou se jedná o stroje s převažujícím množstvím plastových segmentů, které šetří místo a hmotnost. Centrální vysavač má přece jen více možností – díky svým větším rozměrům umožňuje použití silnějších a kvalitnějších motorů i jejich součástí a tím dopřává svým uživatelům i komfort mnohaletého bezúdržbového provozu.   

Systém filtrace a jeho účinnost
asi nejdůležitější parametr, který zcela jasně rozlišuje centrální vysavače špičkové od průměrných. Systémy filtrace prošly dlouhým vývojem a nejvýznamnější společnosti, pracující v tomto oboru jako Electrolux, Beam a další, vložily do této sféry nemálo prostředků. Má-li být zajištěna dokonalá separace nečistot, tzn. jejich zřetelné oddělení od proudícího vzduchu, musí být filtry v agregátech centrálních vysavačů  plošně co největší  a nejjemnější a proces separace musí trvat co nejdéle, aby skrz filtr nepronikly žádné nežádoucí látky. V tomto směru nejlepším řešením je tzv. cyklonová separace. Ta zajišťuje, že vysáté nečistoty proudí do filtru a rotují podél jeho vnitřních stěn tak dlouho, až se veškeré i mikroskopické nečistoty zachytí do vláken filtru a neproniknou dál. Navíc jsou tyto filtry pohyblivé a samočistící tzn., že samočinně odstraňují prachové částice, které zůstaly na povrchu filtru a sklepávají je do sběrné nádoby ihned po každém použití vysavače. Odpadá tím nutnost filtr čistit. Není jistě třeba připomínat, že ani filtr není vyroben z ledajakého materiálu. Pro nejlepší  výrobce centrálních vysavačů platí jednoduchá zásada – „na zdraví se nešetří“. Proto i látka, která se k výrobě filtrů používá, snese i ta nejpřísnější kriteria – její jméno je Gore-Tex. Po důkladných testech se zjistilo, že právě tento materiál, používaný i v těch nejnáročnějších podmínkách je tím nejvhodnějším i k výrobě filtrů a bez problémů splňuje všechny požadavky na odlučivost nebezpečných částic, když dokáže zachytávat nečistoty od velikosti 0,3 mikronů a je tedy pro běžné prachové částice prakticky nepropustný. Právě díky jeho unikátním vlastnostem jsou hodnoty zlepšení životního prostředí v domácnosti, která používá kvalitní centrální vysavač, jasně prokazatelné. Proto jsou centrální vysavače s tímto systémem filtrace doporučovány zejména alergikům, kterým dokáží významným způsobem ulehčit život.
Úspornost
Parametr, který zcela jednoznačně vypovídá o kvalitě a technické vyspělosti centrálních vysavačů jednotlivých výrobců. Centrální vysávací agregát by měl poskytovat co nejvyšší možný výkon nikoli však za cenu enormní spotřeby energie. Není to protiklad. Kvalitní agregáty dokáží díky použitým technologiím při konstrukci a výrobě turbíny nabídnout výrazně vyšší výkon, dříve dosahovaný jedině montáží vícestupňových turbín, a to za cenu stejné nebo dokonce nižší spotřebě el. Energie. V současnosti je navíc drtivá většina agregátů vybavena funkcí „SoftStart“ neboli pozvolným spouštěním motoru agregátu. Pomineme-li šok nepřipraveného člověka z okamžitého spuštění motoru u starších modelů, má tato funkce především význam v tom, že eliminuje proudový náraz v el. síti.

Tichý chod

další významný faktor při rozhodování, jaký vysávací agregát pořídit. Je pravda, že vysávací agregát se montuje do takových míst jako je garáž, sklep, prádelna či jiná technická místnost v domě, takže by vlastně mělo jít o parametr více než podružný. Přesto mu kladou výrobci vysávacích agregátů velkou důležitost.  Souvisí to s jejich renomé výrobců kvalitní techniky, která by měla mít nejen odpovídající technické parametry, ale měla by fungovat i tiše a kultivovaně. Proto se úroveň hlučnosti neustále snižuje a u nejnovějších modelů centrálních vysavačů dosahuje hodnot v rozmezí 59 – 62 dB, což v běžné domácnosti odpovídá zapnuté televizi.

Ovládání
V poslední době velmi důležitý aspekt při výběru. Pokud měl vysavač před třiceti lety funkční vypínač, byl to velký úspěch. Od současných modelů centrálních vysavačů již vyžadujeme jiné parametry – chceme aktivní komunikaci mezi uživatelem a centrální vysávací jednotkou.  Chceme vědět, jaký režim je pro agregát nejoptimálnější, hodnoty výkonů, provozní teplotu, kdy je třeba servisní zásah či vyprázdnit prachový kanystr, chceme sami aktivně zasahovat do ovládání a upravovat jednotlivé parametry. Nejrůznější blikající světýlka už jsou poněkud archaickým typem komunikace, raději si zvolíme takový vysávací agregát, kde najdeme všechny důležité údaje na přehledném displeji.
Jak je vidět, vysavače učinily opravdu výrazné pokroky od dob svého vzniku. Boj s nečistotami je bojem nekonečným, proto je důležité do tohoto střetu jít se zbraněmi co možná nejmodernějšími. Centrální vysavač je jednou z nich. Existuje proto, aby čistota, kterou všichni vyžadujeme, byla opravdu dokonalá.

Ekologická vlna se nevyhnula ani segmentu centrálních vysavačů. Pod hlavičkou sloganu „Beam Goes Green“ přichází firma BEAM – Electrolux, celosvětově největší výrobce centrálních vysavačů, s novinkou, která má zdůraznit společnou snahu co nejvíce omezit činnost vysavače na životní prostředí.  Jedná se o komplet centrálního vysavače s displejem a elektronickou řídící jednotkou, která dokáže maximálně snížit spotřebu el. energie nejen při samotném vysávání, ale i při pohotovostním režimu. Motor centrální jednotky, díky technickým vylepšením, dokáže pracovat s menší spotřebou energie, dosahuje delší životností a jeho parametry již nyní splňují i ta nejnáročnější kritéria evropských standardů v oblasti recyklace materiálů. O samočistících prachových filtrech z materiálu GoreTex není třeba se dlouze zmiňovat – ty jsou pro agregáty značky Beam samozřejmostí.  Součástí vysávací jednotky je i sada příslušenství, zahrnující hadici s ovládáním, vysávací hubice a kartáče. Vylepšení se nevyhnula ani cena celého kompletu. Protože se jedná o limitovanou sérii, byla stanovena ve výši 20.490 Kč + DPH. Uvážíme-li, že centrální vysavače  Beam patří svými parametry již dlouhá léta mezi absolutní špičku v tomto oboru, je to cena více než příznivá.

Akční nabídky na centrální vysavače BEAM ELECTROLUX naleznete na webových stránkách:
Limitovaná edice BEAM GOES GREEN
Centrální vysavače BEAM  PLATINUM + sada Aspira nebo Progression
18.10.2010 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444