Dokonalá regulace pro tepelné čerpadlo a váš dům - xCC

1. část

Také stojíte při rozhodování o topném systému a zdroji tepla pro váš dům před otázkou „Bude to celé vůbec dohromady fungovat?“ nebo jste měli pochybnosti o tom zda bude dané řešení snadno obsluhovatelné a efektivní po provozní stránce?

Tento článek se zabývá popisem ideálního stavu provedení topného systému jako celku, z pohledu měření a regulace, a to při využití moderního tepelného čerpadla AC Heating s frekvenčním měničem.

Chytrá volba = úspora provozních i pořizovacích nákladů

Zabývat se tímto tématem pro vás může znamenat vysokou úsporu provozních i pořizovacích nákladů na celý topný systém. Správnou volbou topného zdroje, který umí centrálně a hlavně optimálně regulovat celý topný systém, včetně kompletního příslušenství, totiž oboje uvedené náklady výrazně snížíte. To proto, že promyšleným návrhem topného a řídicího systému pořídíte jen to co skutečně potřebujete, navíc bude vše zaručeně fungovat správně a ještě ke všemu napoprvé.

Krok I. Návštěva projektanta

Začněme tím jak to chodí a jak to chodit nemá. Standardní postup je ten, že navštívíme projektanta: „Dobrý den, potřebuji navrhnout topení do mého domu. Přál bych si tepelné čerpadlo, záložní elektrokotel, solární systém, krbovou vložku s vodním výměníkem, radiátory a míchaný okruh s podlahovým vytápěním, nesmí samozřejmě chybět celoročně ohřívaný bazén a ohřev teplé užitkové vody.“ Po menší nebo větší diskusi dojdete k řešení, které je zpravidla kompromisem mezi snem, tím co skutečně člověk potřebuje a tím co budete ochotni zaplatit.
 
Projektant topení následně spočítá tepelnou ztrátu, nakreslí topení včetně projekčního schématu kotelny, v lepším případě zařadí do projektu i zásobník TUV ze strany sanity. Až potud je vše zcela v pořádku. Protože se ale projekt často dělá v čase, kdy investor nemá v daném oboru přehled (to je logické, těžko můžete rozumět úplně všemu), a nakreslit se i přesto musí, vytvoří projektant správný projekt a předá ho k realizaci.
 
A zde to již začíná váznout: Projekt se obvykle nezabývá problematikou měření a regulace, která je však zcela klíčová pro celkově správnou a úspornou funkci celého systému topení. Nečiní tak díky tomu, že ještě nejsou v tento moment známí dodavatelé technologie.

Následují velké komplikace


Mnoho investorů staví dům takzvaně „po profesích“. Investor si sám sjedná zedníka, obkladače, topenáře a další profese sami a nevyužije služeb stavební firmy. Důvodem je samozřejmě úspora pořizovacích nákladů domu.
 
V případě technického zařízení budov, a do toho jistě topení i s bazénem, solárem a krbem spadá, je tomu tak, že jsou poptáni bazénáři, topenáři, krbař, elektrikář, firma montující soláry a dodavatel topného zdroje. Všichni vyhotoví cenové nabídky, zákazník si vybere ty nejzajímavější ze svého pohledu a objedná. Firmy ale spolu nespolupracují, neznají vzájemně své technologie a při realizaci je zde náhle  na stole zcela zásadní problém, který se jmenuje Měření a regulace.
 
Kdo již takto při stavbě svého domu postupoval, jistě nám dá za pravdu a souhlasně při čtení těchto řádek pokyvuje hlavou. Jeden svádí na druhého, kdo co měl v rámci své dodávky dodat, aby vše fungovalo.

Jako v pohádce o kohoutkovi a slepičce

Firma od solárů řekne: „Tady je to ovládání, tím se vám nabíjí bojler, pokud chcete teplo do bazénu, musíte si sem dát ventil nebo alespoň ovládání, nebo to můžete regulovat ručně, jak se dohodnete s lidmi od bazénu.“
Firma instalující bazén: „My jsme sem dali tu filtraci, takhle se na tomto přístroji nastavuje, kdy chcete filtrovat, pokud chcete topit, musíte do bazénového výměníku pustit topnou vodu ze solárů, tepelného čerpadla nebo z krbové vložky.“
Krbař: „Když se zatopí v krbu, pustí se vám tahle oběhovka, při jaké teplotě tomu tak bude, to nastavíte zde. To aby se vám ale vypnulo automaticky tepelné čerpadlo, to já udělat neumím, domluvte se s lidmi od tepelných čerpadel.“
Topenář: „Tady jsou radiátory, termostatické hlavice a teplotu do podlah, tu si seštelujete tímto kolečkem, když bude zima točte doprava, když tepleji, musíte nepatrně doleva.“
Běžný dodavatel tepelného čerpadla: „Tady máte termostat v pokoji, tady nastavíte TUV, útlumy a další věci“. Pro regulaci bazénu jsme sem museli navíc dát toto, pro implementaci soláru zase něco jiného, pro krbovou vložku další prvek a uživatelské ovládání máte samozřejmě jinde než v tepelném čerpadle, ale někde v nejrůznějších krabičkách ke kterým vede halda kabelů a ke každé věci potřebujete extra návod.“
    
Výsledkem je stav kdy se topný systém stává uživatelsky nepřívětivým a z pohledu efektivity řízení nevyhovující.

Výsledek: vysoké pořizovací náklady a polofunkční zařízení
Vždy to tak dopadnout nemusí, ale po tomto způsobu provedení už jsme nejeden topný systém předělávali. Nutno podotknout, že to není zrovna levná záležitost. Relativně nově nakoupené věci se vyřazují, místo nich se instalují další, to skutečně není cesta k úsporám.

Většina firem totiž bohužel pouze něco namontuje, ale při pohledu shora zcela chybí celková provázanost jednotlivých systémů. Toho jsme si vědomi a pracujeme tak, aby tento stav nastat nemohl.

Máme ideální řešení - xCC


Z toho důvodu jsme vyvinuli kompaktní řídicí systém, který vychází z tradičního řídicího systému xCascade Control 7.02 (xCC), který s úspěchem využíváme pro bytové domy, průmyslové objekty nebo administrativní budovy.

Tento řídicí systém je nyní volitelnou součástí pro tepelná čerpadla AC Heating a rozšiřuje opět jejich aplikační pole. Tepelné čerpadlo totiž díky tomuto řídicímu systému umí řídit vše, navíc respektuje základní prioritní vazby. Velmi snadno se ovládá a samozřejmostí je i dálkový přístup přes internet.

Topný systém můžete ovládat jako jeden celek, a to přes webový prohlížeč, komfortně ve Vašem počítači nebo na grafickém barevném dotykovém displeji. Můžete nastavovat veškeré teploty, časy kdy si přejete spustit filtraci bazénu, jaká bude kdy teplota topné vody, útlumy všech bloků, ekvitermní teplotu pro všechny bloky, podmínky pro chlazení, sanitaci bojleru, priority a omezení jednotlivých bloků spotřeby tepla z  pohledu například záložního zdroje tepla. Tento rychlý výčet funkcí samozřejmě není zdaleka kompletní.

Regulační systém xCC nedovolí, aby svítilo sluníčko a zároveň běžel topný zdroj, pokud to není potřeba, tento systém nebude používat záložní elektrokotel pro ohřev bazénu pokud mu to nedovolíte, tento řídicí systém nedovolí, aby Vám zplesnivěla bazénová místnost, protože hlídá teplotu v bazénové místnosti na požadované úrovni (regulace odparu bazénové vody) ani nebudete muset ovládat dvacet různých „udělátek“ a vůbec má celou řadu dalších výhod.

Ve „štychu“ vás rozhodně nenecháme


Firma AC Heating má současně dostatek kapacit v projekční rovině, je snadno schopna analyzovat stávající projekt, případně vytvořit odpovídající projekční schéma zahrnující i chybějící profesi měření a regulace. To vše zdarma v ceně zakázky. Výsledkem je celkové řešení, které je dokonale promyšlené, jednotně uživatelsky ovládané a úsporné z pohledu pořizovacích i provozních nákladů.

Pokud vás zaujal tento přístup k řešení měření a regulace topných systémů, který je „šitý“ na míru pro tepelná čerpadla AC Heating, máme připravenou druhou část tohoto článku. V dohledné době ji zveřejníme a budeme se zabývat detailně tím, jak přesně řídicí systém xCC pracuje a jaké funkce umí.

Více informací:  www.ac-heating.cz

  • AC Heating

    Tepelná čerpadla AC Heating české výroby, jsou určena pro vytápění rodinných domů, bytových domů i komerčních komplexů. Tepelná čerpadla jsou vybavena plynulým řízením výkonu (invertorem) a řízeným vstřikováním chladiva. Jsou vhodná pro radiátory, podlahové vytápění, stěnové topení, stropní chlazení. Řídicí systém xCC umožňuje v základním vybavení možnost připojit k internetu. Jedná se o zařízení v nejúspornější energetické třídě A +++.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444