Doba barevná 2.

Studené i teplé, živé i klidné

Pokud známe pár základních pravidel, můžeme pomoci barev, které použijeme na nábytku, stěnách či kobercích, záměrně vytvářet v prostoru určité nálady. Při výběru barev je dobré se řídit spíše individuálním vkusem než módními trendy, avšak vaše oblíbená barva nemusí být vždy vhodná do daného prostoru. Je třeba zvážit například i vlivy, které mají barvy na naši psychiku či fyzickou aktivitu.

Ačkoli je červená barvou aktivity, v tmavších odstínech, například v bordó, působí klidně a vyrovnaně. Velmi elegantní je v kombinaci s tmavým dřevem, která ladí hlavně se světlými zemitými barvami podkladu. (Studio zdravého spaní JMP)

Trendová je i barevnost tmavého dřeva. Aby tmavé barvy nepůsobily příliš vážně, můžete je odlehčit odvážnějšími odstíny stěn a světlými doplňky. (Studio zdravého spaní JMP)

Například v prostoru, v němž převládají studené barvy, má člověk pocit chladu. Naproti tomu díky teplým barvám jako červená, oranžová či okrová máme pocit, že v místnosti je o několik stupňů tepleji, než kdybychom v ní použili barvy studené. Teplé barvy se tedy logicky hodí do místností orientovaných na sever nebo chladnějších zeměpisných šířek. Lékaři vysvětlují tento jev vlivem barev na cirkulaci krve - zatímco modrozelená barva cirkulaci krve tlumí, červenooranžová ji aktivizuje. Teplé barvy působí povzbudivě hlavně při sedavých činnostech. Studené barvy prostor nejen zdánlivě ochlazují, ale zároveň působí svěže, uvolňují a prostor opticky rozšiřují. Hodí se hlavně do slunných prostorů, ale i pro osoby s poruchami koncentrace. Každý výběr barevnosti interiéru by měl začít otázkou, jakou funkci má prostor plnit, zda má působit volně a prostorně, nebo domácky a útulně. Například v obývacím pokoji či jídelně se někdo přiklání k teplé domácké atmosféře, jiný má raději pocit volného prostoru. Z toho by měla přímo vyplynout volba barevnosti - světlé barvy totiž prostor rozšiřují, ale nepůsobí příliš útulně, a naopak. Barevné trendy v zařizování interiérů dnes nabízejí celou škálu možností - jedny dávají přednost nábytku z dřevin s výraznou strukturou a jednoduchým kombinacím dvou přírodních odstínů, jiné hýří pestrými barvami a odvážnými kontrasty. K hitům poslední doby patří retro vzory a troufalé barevné kombinace oranžové, červené či purpurové se svěží jarní zelenou, díky nimž interiér ožívá a působí mimořádně dynamicky. Je vám blízký veselý barevný interiér, strohé a jasné kombinace neutrálních barev, nebo útulná přírodní barevnost? Nebojte se barev a vyzkoušejte je ve svém interiéru - zkuste například skříňky s veselejší barvou.
Převzato z časopisu HOME 3/2006
18.05.2007
  • Jaga Media, s.r.o.

    Společnosti skupiny Jaga se zabývají vydáváním, distribucí a prodejem publikací a časopisů z oblasti stavebnictví, architektury a bydlení. Jaga group, s.r.o., se sídlem v Bratislavě byla založena v roce 1992 a od roku 1995 své aktivity uskutečňovala i na území České republiky. V roce 2003 byla založena společnost Jaga Media, s.r.o. se sídlem v Praze.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444