Doba barevná 1.

K vytvoření příjemného obytného interiéru nestačí jen vybrat si funkční nábytek. Své nejbližší životní prostředí bychom měli dotvořit i jinak - vybrat si správné barvy a odstíny, sladit barevnost stěn a podlahy s barevností nábytku a doplňků, případně pomocí sytosti a intenzity barev korigovat nedostatky prostoru. Barevnost totiž vytvoří v interiéru atmosféru a nejen že na člověka zapůsobí na první pohled, hned, když vstoupí do místnosti, ale má na něj vliv po celou dobu pobytu.

Barevné vaření

Barevnost interiéru můžeme vytvářet na základě různých principů - jako kompozici z odstínů jedné barvy nebo kompozici složenou z různých barev, které spolu harmonizují nebo jsou ve vzájemném kontrastu. Vše záleží na temperamentu jeho uživatelů. Někdo má rád klidné barevné ladění tón v tónu, jiný potřebuje dynamický barevný kontrast. Jedna z osvědčených metod je barevná kompozice postavená na třech barevných tónech - hlavní, většinou neutrální barvě, které patří největší podíl v interiéru (nejčastěji plochy stěn či podlahy), a dvou podružných barvách. Jedna z nich přitom vytváří s hlavní barvou harmonii (mohou se využít různé intenzity stejné barvy), druhá kontrast. Optimální situace vzniká, když se uklidňující barevná harmonie přiměřeně oživí kontrastními barevnými akcenty, které zabrání monotónnosti a vyvolávají pocity optimismu a dynamičnosti. V interiéru by se tedy větší barevná aktivita měla střídat s klidnými barevnými kombinacemi tak, aby naše oči plynule přecházely z místa na místo. Podobně jako u kompozice v hudbě jsou i některé kombinace barev příjemné a uklidňující, jiné povzbuzující, dráždivé či znepokojující. Stejně jako hudba, i barvy a jejich vzájemné vztahy mají svou teorii, která je dvojím způsobem řadí do několika skupin. První způsob dělení je podle působení na lidskou psychiku - mohou být barvy teplé, studené nebo neutrální. Psychická teplota barev je odvozena od barev v přírodě - například voda je studená a modrá, oheň je červený nebo oranžový a teplý. Šedá, černá a bílá jsou barvy neutrální. Osvědčenou kompoziční metodou je kombinace všech tří skupin, přičemž jedna z nich dominuje. Kombinace teplých a studených barev vytváří přirozeně živé prostředí. Druhý způsob dělení vychází z kruhu barevného spektra. Barvy ležící v kruhu oproti sobě jsou komplementární a jejich kombinací vzniká nejvýraznější kontrast (většinou až příliš výrazný, takže může být nepříjemný). Na harmonické kombinace jsou vhodné odstíny ležící vedle sebe, tedy barevně příbuzné.

  
Oranžové plochy rozzáří jednoduchý regál. Tato barva je vhodná do pracovny hlavně proto, že podporuje myšlenkovou aktivitu. (Interliibke) Jedna z nejhezčích geometrických forem - čtverec - umožňuje hru s rozličnými výškami a šířkami a jako tavebnice tak vznikají vysoké a nízké skříňky. Jejich povrch v jemném odstínu mokka vzbuzuje pocit klidu a bezpečí. Výrazným barevným akcentem je regál jasné červené barvy. (Kettnaker) Masivní hnědý rám vyzařuje klid a vyvolává pocit bezpečí a jistoty. Velmi dobře ladí s hřejivým odstínem oranžové. (Haas)
Malá škola barev
Červená působí povzbudivě na tělo i na duši, podporuje naši fyzickou aktivitu a pohyb. Příliš mnoho červené při delším pobytu však může vzbudit neklid, podráždění či úzkost. Oranžová vytváří útulnou, uvolněnou atmosféru, působí jako stimulátor. Doporučuje se pro pokoje orientované na sever nebo do prostorů, kde je málo světla a slunce. Žlutá povzbuzuje hlavně při duševní činnosti, podporuje také komunikaci a příznivě působí při rozhovorech. Je ideální barvou pro mladé lidi. Okrová a béžová jsou barvy, které oteplují a tlumí zároveň, působí tedy uklidňujícím způsobem. Hlavně studenější a tmavší odstíny hnědé vnášejí do prostoru eleganci. Modrá působí chladně a čistě. Malé, úzké a nízké prostory opticky zvětšuje. Modrozelená a tyrkysová mají podobný vliv jako modrá, avšak ještě o něco výraznější. Vytvářejí v prostoru chladnou a trochu neosobní atmosféru. Zelená také uklidňuje, vytváří pocit vyváženosti a bezpečí. Černá, šedá a bílá jsou ideální kombinační barvy, avšak pokud je jich příliš mnoho, působí těžce a pochmurně, případně sterilně a neosobně.

Pokračování příště...

Převzato z časopisu HOME 3/2006

11.05.2007
  • Jaga Media, s.r.o.

    Společnosti skupiny Jaga se zabývají vydáváním, distribucí a prodejem publikací a časopisů z oblasti stavebnictví, architektury a bydlení. Jaga group, s.r.o., se sídlem v Bratislavě byla založena v roce 1992 a od roku 1995 své aktivity uskutečňovala i na území České republiky. V roce 2003 byla založena společnost Jaga Media, s.r.o. se sídlem v Praze.

  • HOME

    Časopis o bydlení a stylu, stavbách, rekonstrukcích a  zahradě vydávaný jednou ze společností skupiny Jaga. Přináší informace o materiálech, nábytku a bytových doplňcích, financování, rady odborníků.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444