Dnes mám home office

Foto: JULIA MANCHIK

Foto: JULIA MANCHIK

Stále častěji ke své práci využíváme možnost home office. Co to znamená? Můžeme pracovat přímo z našeho domova. Pokud jste na volné noze nebo vám to zaměstnavatel umožňuje, snažte si vytvořit takové prostředí, které vás nebude svádět k jiné činnosti než k té pracovní.

Kde pracovnu udělat?

Vždy se snažte najít takové místo, kde budete mít zaručen klid. V nejlepším případě by místo mělo být oddělené. Improvizované pracoviště na jídelním stole nebo v ložnici v posteli sice může na nějaké to e-mailové vyřizování stačit, ale plnohodnotnou kancelář nenahradí.

Jestliže bydlíte v rodinném domě, máte mnohem více možností než ti, kteří bydlí v paneláku. Ale i tam lze najít místo.

Pokud máte pocit, že obývací pokoj je příliš velký na vysedávání u televize, pracovní koutek můžete vytvořit jednoduchým oddělením. To snadno provedete například pomocí knihovny. Podobně můžete pracovnu zařídit i v ložnici. Patříte-li však mezi workoholiky, dobře si tuto variantu rozmyslete. Ložnice by měla výhradně sloužit k odpočinku.

Máte velkou, nevyužitou chodbu? Vymezte si koutek pro svou domácí kancelář právě tam. Jediné, co budete muset vyřešit, jsou nové elektrické rozvody, protože na chodbě se na zásuvky moc nepamatuje. A počítač je v pracovně to hlavní!

Posviťte si na to

Nejdůležitější na pracovně je samozřejmě stůl, židle a osvětlení. Stůl si můžete vybrat podle svého vkusu a stylu. Pro minimalisty se hodí obyčejná deska se dvěma stojany, pro milovníky starožitností třeba stará učitelská katedra. Na židli nešetřete - vaše záda vám budou vděčná. Klidně ji čas od času můžete vystřídat gymnastickým míčem nebo klekačkou. Ani osvětlení nepodceňujte. Pamatujte na to, že v pracovně praváka by světlo mělo přicházet shora vlevo a u leváků opačně.

Úložné prostory, které vás budou bavit

I když většinu dokumentů máme v počítači, přece jen na nějaké ty papíry úložný prostor potřebovat budeme. Ten můžou vyřešit pojízdné boxy na kolečkách, které po práci lehce zasunete pod stůl, papírové krabice ve slušivém designu, na knihy a šanony poslouží police. Vychytávkou obzvláště do malých prostor jsou pak magnetické tabule s květináči, do kterých můžete ukládat všechny kancelářské sponky, tužky a nůžky.
Foto: IKEAFoto: IKEA

Zapisujte, přichytávejte, organizujte

Na všechny vzkazy a upomínky vám poslouží obyčejná stěna. Výstřižky z novin, upomínky z kalendářů nebo jen třeba recept, který chcete vyzkoušet příští neděli, jednoduše přilepte washi páskou na stěnu. Kdykoliv ji lehce můžete sundat, nebo přelepit jinou. Praktické jsou také magnetické tabule, na které můžete nejen přichytávat, co se vám zamane, ale také psát křídami nebo popisovači.

A jestli hledáte nějaký ten DIY tip, zkuste si vyrobit nástěnku z korku nebo korkem polepte celou stěnu za pracovním stolem. Dobře to vypadá a je to praktické! 

Foto: JULIA MANCHIK, PENELOPE HOME, IKEA, Photography/Styling: Holly Marder (Avenue Lifestyle), Photography: Jansje Klazinga / Styling and production: Holly Marder (Avenue Lifestyle)
09.09.2015 | Jana Vaňková

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.

  • HAAS + SOHN Rukov s.r.o.

    Vyrábíme a dodáváme krbová kamna, krbová kamna s výměníkem, krbové vložky, krbové vložky s výměníkem, krbové sestavy, peletová kamna a příslušenství jako krbové nářadí, kouřovody a další. Zajišťujeme záruční a pozáruční servis našich výrobků. Společnost HAAS+SOHN Rukov, s.r.o. vznikla v roce 1995 spojením bývalé tradiční rumburské firmy Rukov s rakouskou společností Reischl GmbH, čímž se stala součástí značky působící na trhu od roku 1854.

  • SEDAČKY A POSTELE s.r.o.

    Firma se zabývá expresní výrobou sedacích souprav na míru vašeho bytu, nebo prodej hotových z vlastní modelové řady. Zhotoví vám rozměry na přání včetně atypů. Výběr se vyznačuje širokou škálou potahových materiálů. Zařizování interiérů firem. Dodávky po celé ČR za jednotnou cenu.

  • Výrobce Stylového nábytku ASTO

    Nabízí přes 150 druhů solitérů z masivu buku. Nábytek je vhodný pro vstupní haly, kanceláře, pracovny, jídelny, obývací pokoje, ložnice a další místnosti.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444