Divadelní prostor z kamenné vlny

Unikátní stavba z lepenkových krabic naplněných izolací Rockwool je součástí Scenofestu, studentské části Pražského Quadriennale, které se koná od 14. do 24. června na pražském Výstavišti.

Divadlo nazvané Scenostage ve střední části Průmyslového paláce, jež spolu se stavbou Babylonské věže tvoří srdce výstavy, bude hlavním centrem performancí a workshopů - proběhne jich tu během deseti dní čtyřicet. Stavbu originální použitým materiálem navrhl mezinárodně uznávaný scénograf Jean Guy Lecat, a to tak, aby v ní umělci a diváci nebyli rušeni hlukem a světlem zvenčí a aby bylo možné po skončení výstavy materiály znovu použít.
Scenostage o rozměrech 12 x 19 x 8,5 metrů vznikla během několika dnů. „Stavbu jsme postavili z asi tisíce krabic. Z dalších dvou set krabic je její okolí - bar, jeho stolky, internetové zázemí a také prostor zvaný One to Four, kde se uskuteční další workshopy,“ řekl Sean Crowley, jeden z tvůrců projektu Scenofest, který je spolupořádán mezinárodní organizací scénografů, divadelních architektů a techniků OISTAT. Tato organizace je partnerem Pražského Quadriennale, jeho hlavním organizátorem je Divadelní ústav v Praze. Na Scenstage se každý den budou odehrávat dvě představení – výtvarné performance plné světa, pohybu a výtvarných obrazů.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
„Při realizaci tak rozsáhlého mezinárodního projektu bychom se neobešli bez sponzorů. Jedním z nich je společnost Rockwool, a.s., která poskytla izolační materiál na stavbu Scenostage,“ řekla Barbara Tůmová, koordinátorka projektu pro PQ. „Izolace jsem potřebovali proto, abychom zabránili šíření zvuku dovnitř a ven. Zároveň jsme tím ale řešili i podmínku hasičů, kteří požadovali materiál odolný proti požáru,“ vysvětlil důležitost izolací Mikuláš Novotný z produkce Pražského Quadriennale.

Hlavním tématem letošního Scenofestu jsou Aristofanovi Ptáci. Objevuje se v soutěži studentů, kteří mají prostorově ztvárnit tuto klasickou antickou komedii, a také ve stavbě Babylonské věže, která stojí vedle Scenostage. „V ní je vyjádřena touha dotknout se nebes. Ptáky můžete vidět i na jedné straně Scenostage, kde najdete projekt Pamely Howard Birdswall,“ uvedla Tůmová. Budou na ní pověšeny obrázky ptáků, které namalovali umělci, jež se výstavy účastnili. Kdo který obrázek maloval, zjistíte teprve tehdy, když si obrázek koupíte – podpisy jsou na druhé straně.
Vedle divácké části má Scénofest i část určenou pouze pro přihlášené, akreditované studenty. „Do téměř stovky dílen se doteď přihlásilo asi tisíc studentů z celého světa, ale předpokládáme účast asi patnácti set,“ řekla Barbara Tůmová a dodala, že se objem Scenofestu oproti minulé výstavě velmi rozrostl.
Program Scenofestu a PQ najdou lidé i v ulicích Prahy. Kde se co odehraje, najdete na stránkách výstavy www.pq.cz.

Technické informace o budově Scenostage
Rozměr budovy: 19 x 12 x 8,5 m (vnější), 17 x 10 x 8,5 m (vnitřní)
Počet krabic: 1000 Scenostage + 200 zázemí Scenostage (dohromady čtyři kamiony)
Rozměr krabic: 1000 x 500 x 600 cm

Náplň krabic: kamenná vlna AIRROCK ND
* má výborné tepelněizolační vlastnosti
* má vynikající akustické vlastnosti
* je ideální pro dělicí příčky, šikmé střechy a provětrávané fasády
* má výborný součinitel tepelné vodivosti: λD = 0,035 W.m-1.K-1
* je tvarově stálá – umožňuje pohodlnou manipulaci a snadnou práci

Čtyři přednosti izolací z kamenné vlny Rockwool
izolují zvukově
izolují tepelně
izolují proti požáru
dýchají
15.06.2007 | tz
  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444