Dhál s červenou čočkou a zeleninou

Kořením provoněná indická úprava luštěnin nazývaná dhál může mít mnoho podob. Tento recept se připravuje z červené čočky a je odlehčen zeleninou a kokosovým mlékem. Ingrediencí se možná na první pohled zdá hodně, ale příprava je ve skutečnosti velmi jednoduchá a rychlá, protože červená čočka ani žádná z použitých zelenin nevyžadují dlouhou tepelnou úpravu.

Ingredience
1 hrnek červené čočky
1 a 1/2 hrnku vody
1 plechovka (400 ml) kokosového mléka
2 lžíce oleje

1 mrkev
1 cuketa
asi 1/4 dýně hokaidó
1 velké rajče
1 cibule
2 stroužky česneku
1 lžička čerstvého postrouhaného zázvoru

2 lžičky kurkumy
1/2 lžičky drceného římského kmínu
1/2 lžičky garam masaly
trocha mletého chilli
sůl

1 lžíce citronové nebo limetkové šťávy
4 lžíce jogurtu
Postup
Drobně pokrájenou cibuli dáme na rozpálený olej, za stálého míchání přidáme utřený česnek a pak všechno koření. Po chvilce přidáme čočku a na kolečka nakrájenou mrkev, vše zalijeme vodou a kokosovým mlékem, osolíme a za občasného promíchání necháme dusit. Když je čočka z poloviny hotová přidáme na kostičky nakrájenou dýni, cuketu a nakonec oloupané, nadrobno nakrájené rajče. Dusíme doměkka a před podáváním dochutíme citronovou šťávou. Pokud máte, posypte na talíři natí koriandru a do každé porce přidejte lžíci jogurtu. Podává se s nekynutými indickými plackami z pšeničné mouky, kterým se říká čapátí. Docela dobře je ale nahradí arabský pita chléb, který můžete koupit hotový a před podáváním jej nasucho opéct.
18.01.2022 | Svatava Morávková

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444