Ingredience 1 hrnek červené čočky 1 a 1/2 hrnku vody 1 plechovka (400 ml) kokosového mléka 2 lžíce oleje 1 mrkev 1 cuketa asi 1/4 dýně hokaidó 1 velké rajče 1 cibule 2 stroužky česneku 1 lžička čerstvého postrouhaného zázvoru 2 lžičky kurkumy 1/2 lžičky drceného římského kmínu 1/2 lžičky garam masaly trocha mletého chilli sůl 1 lžíce citronové nebo limetkové šťávy 4 lžíce jogurtu |
Postup Drobně pokrájenou cibuli dáme na rozpálený olej, za stálého míchání přidáme utřený česnek a pak všechno koření. Po chvilce přidáme čočku a na kolečka nakrájenou mrkev, vše zalijeme vodou a kokosovým mlékem, osolíme a za občasného promíchání necháme dusit. Když je čočka z poloviny hotová přidáme na kostičky nakrájenou dýni, cuketu a nakonec oloupané, nadrobno nakrájené rajče. Dusíme doměkka a před podáváním dochutíme citronovou šťávou. Pokud máte, posypte na talíři natí koriandru a do každé porce přidejte lžíci jogurtu. Podává se s nekynutými indickými plackami z pšeničné mouky, kterým se říká čapátí. Docela dobře je ale nahradí arabský pita chléb, který můžete koupit hotový a před podáváním jej nasucho opéct. |
Dhál s červenou čočkou a zeleninou
Kořením provoněná indická úprava luštěnin nazývaná dhál může mít mnoho podob. Tento recept se připravuje z červené čočky a je odlehčen zeleninou a kokosovým mlékem. Ingrediencí se možná na první pohled zdá hodně, ale příprava je ve skutečnosti velmi jednoduchá a rychlá, protože červená čočka ani žádná z použitých zelenin nevyžadují dlouhou tepelnou úpravu.