Dětský pokoj od specialisty

Děti jsou vnímavé bytosti. Potřebují stimulující prostředí – zvuky, tvary a barvy, které je obklopují, rozvíjejí jejich osobnost. Dětský pokoj by proto měl být místem s hřejivou a hravou atmosférou, která podněcuje dětskou kreativitu. Pokud si nevíte rady, jak pokojíček zařídit, obraťte se na odborníky, kteří dětským přáním a potřebám rozumějí.

V dobře vybaveném dětském pokoji nesmí chybět postel s kvalitní matrací, pracovní stůl s židlí odpovídající výšce dítěte, dostatek místa na ukládání oblečení, hraček a prostor vyhrazený pro hraní. Dětský pokoj je současně ložnicí, hernou i pracovnou, jeho dispozice je proto třeba dobře promyslet a zařídit jej tak, aby byl pro vaše dítě útulným a příjemným prostředím plným inspirace. Úkol to není snadný, na svět se díváme z jiné perspektivy než naše ratolesti. Na dětské interiéry se však specializuje pražské interiérové studium Alax, jehož služby můžete využít.  

Každý klient má jiné požadavky. Naši projektanti nejprve s klienty proberou jejich individuální potřeby, představy a možnosti, na tomto podkladě zpracují varianty návrhu. Průběžně přitom s klientem komunikují, ladí barevné řešení a detaily. Výsledkem je návrh reprezentovaný 3D vizualizacemi, srozumitelný pro rodiče i pro jejich děti,“odpovídá Otto Cabala ze studia Alax na otázku, jak příprava dětského pokoje probíhá. 
Dětská pracovna
Už pro předškoláka je nezbytností pracovní stůl a kvalitní dětská židle. Aktivity jako kreslení nebo hraní stolních her se bez nich jen těžko objedou. Přestože počáteční investice je vyšší, ekonomickým řešením je volba rostoucího dětského nábytku - pracoviště poroste spolu s vaším dítětem od útlého dětství až do dospělosti, zajistí ergonomicky správné a pohodlné sezení a pomůže tak předejít zdravotním potížím, které v souvislosti s nesprávným sezením vznikají.

Výška pracovní plochy stolu by měla být nastavená tak, aby loketní kloub svíral pravý úhel. Příliš nízká pracovní plocha enormně zatěžuje šíjové svaly, příliš vysoká zase přetěžuje ramenní klouby. Ideálním řešením je výškově nastavitelný stůl, který lze polohovat v rozsahu cca 50 – 75 cm a umožňuje nastavení sklonu pracovní desky nebo její části. Výrobci počítají i s dodatečnou montáží přídavných ploch pro monitor nebo tiskárnu, díky kterým vašemu dítěti stůl skutečně vydrží až do maturity.

Stejně tak dětská židle by měla mít nastavitelné prvky. Důležitá je zejména výšková nastavitelnost sedáku a opěráků, nastavení hloubky sedu a výšky opěrek na ruce. Dítě by se při sezení mělo pohodlně opírat, podlahy se dotýkat celou plochou chodidla, stehno a lýtko by přitom mělo svírat pravý úhel. 
Postel není jen na spaní
Základem je samozřejmě zdravotní matrace, která přispívá ke kvalitnímu spánku a správnému vývoji páteře. Pokud vám to prostor dovolí, volte raději postel větší. Pro většinu dětí představuje kromě místa nočního odpočinku také denní herní plochu. V menším pokojíčku je zajímavou alternativou mírně vyvýšená postel, skříňky pod ní vyřeší problémy s úložným prostorem a nadšené z ní bývají i děti. Mají z ní totiž dokonalý přehled o svém království a cítí se v něm bezpečně. Pokud máte děti dvě, spíše než vysokou palandu volte její sníženou verzi nebo vysunovací postele, u stropu bývá vzduch vydýchaný a teplota vyšší, což pro spánek není ideální. 
Malý člověk, mnoho věcí
Úložných prostor není v dětském pokoji nikdy dost. Čím více úložného prostoru dítěti poskytnete, tím snáze se mu pokoj bude uklízet. Jistě to neznamená zastavět pokoj skříněmi, k dispozici jsou dnes elegantnější řešení, která navíc pomohou vytvořit z dětského pokoje malé království. Moderní sestavy navržené na míru myslí na oblíbenost skrýší a vyvýšených míst a umí je do prostorového řešení spolu s netradičními úložnými prostory zapracovat. „Naše společnost se specializuje na dětské interiéry, dětský nábytek, židle a nejrůznější dětské doplňky. Vyrábíme vlastní designový dětský nábytek ALAXDOMINO, který odborníci považují za TOP v českém dětském nábytku. Současně dodáváme i dětský nábytek od předních evropských výrobců – rostoucí židle a stoly MOLL, hravý dětský nábytek Cilek, dokonalé systémy dětského nábytku MISTRAL, CLEVER, kvalitní masivní nábytek PAIDI, dětské doplňky MAGIS. Klientům nabízíme prvotřídní design, kvalitu a servis,“ říká Otto Cabala, ředitel společnosti ALAX.
 
Načerpejte inspiraci na stránkách ALAX nebo si dětské nábytkové sestavy přijďte i s dětmi prohlédnout do karlínského showroomu, otevře se vám nový svět.
19.12.2013 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444