Dětské hračky - evergreeny a novinky

www.ekotoys.cz - výrobce TOPA

www.ekotoys.cz - výrobce TOPA

Výběr a nákup hraček je pro rodiče, stejně jako pro příbuzné a známé rodin s dětmi úkolem radostným a zábavným, někdy ale také náročným. Jakou hračku zvolit pro dítě konkrétního věku a konkrétních zálib? Jak vybírat, abychom udělali radost a zároveň přispěli k rozvoji dětských dovedností či znalostí?

Bezpečnost na prvním místě
Prvním a samozřejmým kritériem musí být zdravotní nezávadnost a bezpečnost. Vyhýbejte se proto hračkám, které nejsou označeny značkou CE, což je označení pro výrobek, který je v souladu s příslušnými požadavky stanovenými v harmonizovaných právních předpisech Evropské unie. Existuje také žluté logo s nápisem „Bezpečné hračky”, kterým mají možnost čeští výrobci a prodejci  označovat kvalitní a bezpečné hračky.

Zejména u nejmenších dodržujte vždy spodní věkovou hranici, pro niž výrobce hračku doporučuje, a řiďte se návody. Hračky, se kterými si děti hrají, je navíc třeba průběžně kontrolovat, protože jsou-li nějak poškozeny, mohou být nebezpečné.

Opatrně s množstvím
S kvalitou souvisí také další doporučení - méně je rozhodně více. Děti dnes většinou nedostatkem hraček netrpí, spíše naopak. Proto je lepší investovat do jednoho kvalitního výrobku, který dítě motivuje a rozvíjí, než do několika na prvních pohled třeba atraktivních hraček, které žádný výchovný přínos nemají a u kterých se dá předpokládat, že nepřežijí ani pár dní.
 

 
Vánoce nebo narozeniny bývají spojeny doslova se záplavou dárků, obzvlášť menší děti si to ale ani nedokáží vychutnat. Někdy je rozumným řešením den po oslavách část dárků schovat a dávat je do oběhu postupně. Děti si jich tak mnohem více užijí a ocení jedinečnost každého z nich.

Pro nejmenší
Hračky dělají radost dětem už od kojeneckého věku a přispívají zásadně k jejich rozvoji. Prvními hračkami jsou kroužky a chrastítka, ploché textilní panenky a zvířátka, pískací figurky a hračky do vody - evergreeny, které dnes řada výrobců vylepšila a obohatila, takže se lépe uchopují, nabízí bohatství barev, jsou z příjemnějších materiálů a mají více funkcí.
www.ekotoys.cz - výrobce Bigjigs
Oblíbené jsou klipsy a závěsy do kočárku nebo nad postýlku, které získávají pozornost a zároveň mohou i uklidňovat. Volíme příjemné, veselé ale neagresivní barvy.

Čím se baví batolata?
Od okamžiku, kdy dítě začíná sedět, lézt a stavět se na nohy, se možnosti výběru hraček podstatně rozšíří. Batolata dále rozvíjejí své intelektuální i motorické schopnosti, učí se složitější manipulaci, učí se rozlišovat velikosti a tvary, touží po pohybu, baví je zvuky, jednoduché stavění a bourání. Ke slovu postupně přicházejí různé vkládačky, puzzle, pyramidy, první jednodušší stavebnice jako např. Duplo, zatloukadla, odrážedla, houpací a pojízdné hračky, pro léto nestárnoucí hračky určené do zahrady, do vody a na pískoviště. Oblíbené jsou bubínky, jednoduché hudební nástroje jako xylofon a zvukové hračky. Rozhodně je ale vybírejte tak, aby byly snesitelné i pro vaše uši.

Prostor pro fantazii
Pro předškoláky je hraní si hlavní a zásadní činností. K jejich rozvoji přispívají jak intelektuální, především námětové hry, tak hry pohybové. Škála doporučovaných hraček je v tomto období velmi rozmanitá, mnohé se uplatňují jako doplněk her, které si děti samy vymýšlejí. Ideální je proto i vhodný dětský nábytek, houpací sítě, sedací vaky a různé variabilní doplňky. Vítány jsou v tomto období také hračky, které umožňují napodobovat činnosti dospělých - jde o různá dětské nářádí, lékárničky, pokojíčky nebo obchůdky, vyklápěcí auta, jeřáby, panenky, které lze převlékat, kočárky apod.
 
Oblíbenou zábavou jsou stavebnice včetně různých sestav Lega, u kterých zohledňujeme doporučení výrobce, ale taky přihlížíme i k individuálním zájmům a schopnostem každého dítěte.
 
 
Výrobci: Merkurtoys, Smartdeco
 
Částečně se v tomto věku začínají odlišovat zábavy dívek a chlapců, ale rozhodně rozdělení na hry dívčí a chlapecké dětem nevnucujte. Předškolní věk s sebou přináší i hraní v kolektivu, dělení se o hračky, účast v jednoduchých stolních hrách a rozšiřuje se škála sportovních potřeb na léto i na zimu.

Pokud nechcete utrácet zbytečně, můžete při nákupech vynechat dražší mechanické hračky typu štěkacích pejsků nebo chodicích panenek, které intelektuální ani jiné schopnosti nijak zvlášť nerozvíjí. Do autíček, panenek a různých drobných lákadel, bez kterých se děti neobejdou, ale víte, že je rychle omrzí, investujte jen na nejnutnější úrovni, ale snažte se nešetřit např. na kvalitních stavebnicích, na koloběžkách, trojkolkách a kolech a také na bezpečnostní výbavě k nim.

Nerozluční přátelé
Některé z hraček pořízených v tomto věku pak děti provázejí ještě i ve školních letech. Samostatnou kapitolou jsou plyšáci a další textilní hračky, z nichž ty nejoblíbenější bývají opatrovány až do dospělosti.

Výrobce: Moravská ústředna Brno

Školáci si také hrají
V raném školním věku sice začínají dětem povinnosti, ale rozhodně nemizí jejich potřeba si hrát a hra má pro jejich zdravý vývoj velkou důležitost. Je to čas, kdy se u dětí výrazněji projevují vrozená nadání, tříbí se vlastní zájmy. Školáci uvítají složitější verze lega a různé polytechnické stavebnice. Některé z nich nestárnou - k těm patří například česká tradiční stavebnice Merkur, která se dnes vyrábí i v retro verzi. Oblibě se těší mechanická autíčka, vláčky apod. Podporujeme rozvoj vlastní tvořivosti, které poslouží například soupravy pro výtvarný projev - pro malířské a modelářské práce, vytváření mozaikových obrazců, různých ozdob a dekorací.
 
Řada hraček navazuje na školní vzdělávání a pomáhá dětem nabývat nové znalosti. Na trhu je dnes opravdu široká nabídka stolních a společenských her, včetně elektronických.
www.grimms.cz
Vybíráme takové, které jsou přitažlivé a zábavné, ale zároveň rozvíjejí logické myšlení, obohacují o nové vědomosti nebo přímo dopňují školní výku - hry, které pomáhají s procvičováním písmen a čísel, jazykových nebo všeobecných znalostí.
 
Pod tlakem reklamy a okolí
Školní děti tráví vlastně většinu aktivního času v kolektivu, má to mj. vliv na první sběratelské pokusy. Musíme také počítat s tím, že po nás budou vyžadovat stejné věci a hračky, jaké mají jejich kamarádi. K novějšímu trendu na trhu s potřebami pro děti je vytváření rozsáhlých produktových řad, které jsou spojeny nějakým módním fenoménem, například jednou nebo několika postavičkami z dětských filmů. Tyto řady zahrnují nejen hračky, ale i samolepky, oblečení, doplňky, školní potřeby, jsou často nesnesitelně všudypřítomné a představují obrovské tržby pro své tvůrce a výrobce. Rozhodně je na místě děti učit, aby nepodléhaly ve všem tlaku většiny. Doporučit ale nelze ani striktní embargo na vše, co hýbe jejich dětským světem a vylučovat je tak ze společnosti vrstevníků.

Digitální svět
Novým fenomenem je svět interaktivních her, počítačů, tabletů a počítačových her. I když se k němu řada lidí staví kriticky, není možné se  mu vyhnout ani jej pominout. Při rozumném a kontrolovaném používání může dát například tablet dítěti víc než pasivní sezení u televize. Ještě víc než u hraček je ale na místě pečlivě vybírat. Tablety, které nabízejí speciální aplikace pro děti jsou vytvořeny na bázi jednoduchých, intuitivních operačních systémů. Děti mohou jejich prostřednictvím interaktivní formou, která je velmi efektivní, získat řadu užitečných znalostí z nejrůznějších oblastí. Tomu, abyste neztráceli přehled o tom, co vaše dítě na tabletu dělá, slouží speciální rodičovská aplikace. Díky ní můžete blokovat programy, které nepokládáte za vhodné, budete mít přehled o tom, jak dítě tablet využívá a ovlivnit můžete i nežádoucí množství času, které by děti chtěly u tabletu trávit - jednoduše nastavíte časový limit, po jehož vypršení se přístroj sám vypne.
23.12.2020 | sm

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444