Designér vášně pro geometrii

Zřetelné geometrické tvary jsou charekteristické pro návrhy německého designéra Petera Malyho, v pořadí již šestého z významných zahraničních tvůrců, kteří se zúčastnili zahájení veletrhu Mobitex od roku 2002. Kromě své otevřeně deklarované sympatie ke geometrii a jednoduchosti s sebou pan Maly do Brna přivezl také téma evropanství a Evropy a víru v rozumné a přátelské vztahy jejích národů.

Peter Maly se narodil roku 1936 v Trutnově, jeho rodina byla po válce odsunuta do SRN. Maly tedy patří k lidem, kteří ve staré, nacionálními zájmy rozdělované Evropě poznali trpkost a těžkosti ztráty domova. Snad i proto cítí dnešní úsilí o budování společné Evropy jako volbu, která má budoucnost.

Jako designér sám sebe charakterizuje jako tvůrce hledající formy, které by navzdory nápaditosti, jedinečnosti a originalitě vyjadřovaly určitou zdrženlivost. Ta je podle něj charakteristická pro hanzovní město Hamburk, v jehož blízkosti žije. Geometrické tvary, které jsou pro jeho návrhy typické, jsou podle něj receptem proti vizuální nudě. O jeho vášni pro geometrii, o uměřenosti, smyslu pro detaily, pro kontrast materiálů i neokázalou krásu se mohou návštěvníci letošního Mobitexu přesvědčit v reprezentativní expozici, kterou najdou v pavilonu A1 v rámci projektu Designstory. Jde zároveň o malou prezentací firem Ligne Roset, COR, Interlübke a Behr Interanational, pro které Peter Maly pracuje. Výběr z širokého portfolia oblastí, jimž se jako produktový designér věnuje (patří do něj např.i hudební nástroje nebo systémy s krbovými kamny) zahrnuje ukázky řešení úložných a obývacích prostorů, lůžko, křesílka, židle, svítidla a kolekci doplňků.

S Hamburkem je spjat už od let 1960 - 1970, kdy byl významnou osobností redakce zdejšího časopisu Schöner Wohnen, jednoho z mála odborných periodik, které jsme za socialismu měli možnost číst i u nás. Peter Maly v něm uplatnil svůj dar grafického projevu, jímž se čtenáři komunikoval ve speciální poradenské rubrice. V roce 1970 si založil vlastní designérské studio, které se zaměřuje na produktový design, design interiéru a design výstavních expozic. Jak prozradil, žije i pracuje v jednom domě, v malé obci nedaleko Hamburku, typické secesní výstavbou. Cítí se ale Evropanem, evropským tvůrcem, jehož působení je mezinárodní: pracuje pro lídry v oblasti nábytku jako jsou Ligne Roset, COR, Interlübke nebo Behr Interanational. Jeho práce jsou už po celá desetiletí ozdobou velkých mezinárodních výstav, odkud si odvezl nepřeberné množství ocenění. Na letošním Mezinárodním veletrhu nábytku v Kolíně nad Rýnem se představil jako designér i jako autor velkých firemních expozic. Pro japonskou firmu Condé House např. navrhl řešení expozice včetně produktové náplně v podobě souboru nábytku do ložnice a obývacího prostoru s kolekcí židlí.


Ve včerejší prezentaci svých projektů Peter Maly vyjádřil kromě svého zaujetí pro moderní geometrii, mj. i potěšení z faktu, že o některé z jeho výrobků je na trhu zájem více než dvacet let a staly se moderní klasikou. K cíli vytvářet neokázale dokonalá, nadčasová díla bez sebemenší známky manýrismu směřuje Peter Maly i ve svých nejnovějších návrzích, ke kterým patří např. kolekce Cemia (rusky rodina) inspirovaná skandinávským designem 60. let. Kolekci tvoří 18 na sobě nezávislých kusů nábytku pro obývací pokoj a ložnici typických čistými liniemi a zaoblením rohů. 


Vědomí, že nábytek by měl svým uživatelům sloužit dlouho a stejně kvalitně souvisí s jeho respektem k trvalým hodnotám; v Brně se Peter Maly vyznal ze své úcty k dílu Ludwiga Miese van der Rohe a jeho krédu "méně je více". Poctou slavnému architektovi je i křeslo z ploché oceli a kožených řemenů, které nedávno navrhl pro společnost Ligne Roset.


   

Peter Maly a Jiří Pelcl
V diskusi na téma Současný design pohledem českého a zahraničního designéra se Peter Maly vyjadřoval k námětům moderátora, ředitele Designcentra ČR Karla Kobosila. Partnerem mu byl Jiří Pelcl, jedna z nejvýznamnějších osobností současného českého designu. Oba designéři se v řadě otázek shodli, jejich pohledy na tvorbu designéra se setkávají zejména ve východiscích vytváření světa předmětů a v odpovědném postoji tvůrce designu k prostředí.

 

"Hledám impulsy ve všech oblastech života, vycházím z něj, podněty, které se mi ukládají v paměti se mi při tvorbě vynořují," zaznělo v odpovědích německého hosta. "Předmětný svět možná není nějaký "druhý svět", "druhá příroda", je to svět, jímž se inspiruji... Vytvářet produktový design neznamená dělat módu. Výrobky by měly mít co nejdelší život, proto by mají být po všech stránkách kvalitní."

 

"Vycházím z pozorování lidí, toho, jak žijí, co dělají a co potřebují. Designér nemůže mít vlastní svět, který nabízí, a neměl by být nositelem exkluzivních idejí..." Jde o to navrhovat a užívat co nejjednodušší věci, zvažovat materiály, energetickou náročnost, příznivost životnímu prostředí...", řekl mj. Jiří Pelc.

 

  

15.03.2007 | Svatava Morávková
  • Veletrhy Brno a.s.

    Společnost Veletrhy Brno má výsostné postavení na českém výstavním trhu i vedoucí postavení v ekonomickém regionu střední Evropy.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444