DesignSTORY je spíše DesignSORRY

Vážená redakce,
dovolte mi, abych reagoval na brněnský veletrh Mobitex.
Na úvod bych se Vám rád představil: jsem architekt, 20 let se především zabývám designem nábytku a mám za sebou praxi ve velké nábytkářské firmě (dnes již neexistující UP závody Bučovice, pod které mimo jiné spadala i dnešní Koryna). Dále mám za sebou práci v soukromé projekční firmě (viz www.inad.cz ). V současné době několik let přednáším design nábytku na MZLU. Současně jsem členam České komory architektů a předsedou Asociace interiérové tvorby, která spadá pod Unii výtvarných umělců a která sdružuje architekty a designéry interiérů a nábytku především v regionu Brna.

Když jsem navštívil loňský Mobitex, nemohl jsem skrývat svoje rozpaky nad koncepcí i nad kvalitou a účastí jednotlivých subjektů působicích v oblasti nábytku. Nechci se vracet k tomu co bylo, ale domníval jsem se, že veletrh nábytku se svými doprovodnými programy byl natolik slabý, že horší už to být nemohlo. Bohužel, ano.
Letošní ročník měl formát oblastní výstavy umístěné na ploše dvou pavilonů a ani host z Francie pan Pascal Mourgue, ani pan Kobosil či Milan Knižak mu nepomohli. Ve srovnání s loňským rokem je obsazení veletrhu i kvalita vystavovatelů velkým zklamáním. Co se týká nové a převratné koncepce samotné "Design-story" nechápu v čem je jeho koncepčnost a novost, snad by to mohlo být v minimální prezentaci špičkového designu. Prázdnost prostoru nádherného pavilonu A vynikla díky barevným plochám. Jen muzika na slavnostním večeru a při rautu byla lepší než loni. Konkrétní nedostatky, které mne zarazily Vám uvedu v několika bodech:
Nízká účast vystavovatelů, tedy spíše neúčast, kvalitní firmy takřka chybí úplně.
Design-story - tady výstava designu - bez koncepce a nápadu s minimální účastí špičkových designérů a kvalitních firem.
Doprovodný program byl v podstatě už při pohledu na témata přednášek a jména přednášejících nezajímavý. Opravdové a uznávané osobnosti, které by garantovaly kvalitu nikde...
Pan Pascal Mourgue - toho mi byla upřímně líto. Jeho přítomnost nemohla veletrh pozvednout, ať se snažil sebevíc...
Tomu všemu se vzhledem k finančním požadavkům veletrhů nelze divit. Veletrh s takřka nulovou odezvou veřejnosti je špatně připravenou akcí. Na druhou stranu jediná opravdu zajímavá část byla prezentace odborných škol působicích u nás i na Slovensku. Lepší byl i způsob oceňování zajímavých tvůrčích počinů cenami. Vedle rautu to ovšem pro odbornou veřejnost bylo jediné příjemné překvapení.
Pokud Brněnské veletrhy chtějí dostát svým proklamacím o konání kvalitních a prestižních výstav, měly by změnit svůj celkový přístup ke koncepci a realizaci Mobitexu a jeho doprovodných programů. Nemají proč se pochvalně poplácávat po rameni, měly by změnit svůj přístup a připravit lákavé až exkluzívní podmínky pro výrobce i designéry. Podpora designu (skutečná podpora bez prázdných proklamací) by jim jistě udělala dobré jméno a veřejnost by jistě ocenila kvalitní nábytkářský veletrh. Zázemí BVV je úžasné, nicméně nevyužité a nezlobte se - skutečnost vyznívá amatérsky a jarmarečně. Byl bych opravdu rád, kdyby kvalita takovéto akce byla srovnatelná alespoň s Prahou, Nitrou a to nemluvím o Kolíně či Miláně. Jediné, co zatím máme všichni vedle prázdných proklamací k dispozici jsou poloprázdný areál a pavilony.
16.04.2004 | Martin Kovařík

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444