Design ve výstavních síních

POCTA J. HALABALOVI
Expozici připomínající dílo Jindřicha Halabaly (1903-1978) a význam někdejších Spojených UP závodů v Brně, které ve třicátých letech patřily k nejmodernějším a největším nábytkovým továrnám v tehdejším Československu, můžete ještě do 16. dubna spatřit v prostorách Východočeského muzea v Hradci Králové.

Premiéru této výstavy mohli už loni postupně vidět návštěvníci brněnského Špilberku a olomouckého Muzea umění u příležitosti stého výročí narození architekta, který podstatně ovlivnil český nábytkový design. Výstava vznikla díky spolupráci brněnských a olomouckých odborníků, jejichž kolektivním dílem je také nakladatelstvím ERA vydaná publikace Jindřich Halabala a Spojené uměleckoprůmyslové závody v Brně. S majitelem UP závodů Janem Vaňkem, který patřil k průkopníkům moderního a širším vrstvám dostupného bydlení, se Jindřich Halabala seznámil ještě na studentské praxi. Když se do Brna po několika letech vrátil, stal se v UP závodech zakrátko hlavním architektem, který zásadně ovlivňoval celý výrobní program až do roku 1946, kdy firma jako soukromý podnik zanikla. Jindřich Halabala později mj. dlouhá léta působil jako vysokoškolský pedagog na Slovensku, věnoval se výzkumu ve svém oboru a je autorem několika publikací (např. Výroba nábytku, tvorba a konstrukce), které jsou dodnes aktuální, stejně jako jeho představa o kvalitě a charakteru bydlení.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

JEŠTĚ JEDNOU DESIGNBLOK
Výběr exponátů z pražských dnů designu, které se konaly loni na podzim v Praze, představuje nyní Moravská galerie v Brně pod názvem Reflexe Designbloku.
Zvýšenou pozornost věnovali organizátoři domácímu interiérovému designu. Představeny jsou novinky, které byly navrženy přímo pro poslední ročník Designbloku, část produktů prezentovaných v rámci doprovodného programu v prostorách Vily Holešovického pivovaru (Olgoj Chorchoj, Daniel Piršč, Rony Plesl), čeští designéři vystavující na Milky Way Confrontation design (Maxim Velčovský) a zároveň kolekce plakátů na téma Czech Style z výstavy Milky Way Confrontation grafický design. Nejkvalitnější firmy z oblasti interiérového designu prezentují špičku současného zahraničního i domácího designu. Zastoupeny jsou 3DH, mminterier, Donlič interier, Locco, Konsepti, Living Space, Qubus aj. Výstava je instalována v prostorách Uměleckoprůmyslového muzea a navštívit ji můžete do 16.května.
31.03.2004 | tk

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • ŠPINAR - software s.r.o.

    Fima ŠPINAR – software s.r.o. je výhradním dodavatelem programu TurboCAD, TurboFLOORPLAN, TurboCADCAM a dalších cca 50 programů pro český a slovenský trh. Společnost dodává také vlastní produkty DAEX, které nabízí na světovém trhu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444