Design dveří ovlivňuje světlo a barvy v bytě

Dveře představují díky své relativně velké ploše a častému užívání jednu z výrazných součástí interiéru. Barevný dekor a prosklení dveří proto mají nejen estetickou, ale i praktickou roli. Dveře doslova režírují hru světla a stínu v bytu.

Když kupujeme nové dveře, jako první kardinální otázku pochopitelně řešíme jejich rozměr, použitý materiál a povrchovou úpravu. Což jsou faktory, které rozhodujícím způsobem ovlivňují cenu dveří. Aby nové dveře byt po dlouhá léta skutečně krášlily, je třeba při jejich výběru věnovat pozornost i subtilnějším otázkám. Především volba barevného provedení dveří a jejich prosklení zásadním způsobem určují celkovou náladu interiéru, světelnou pohodu, optickou velikost bytu, ale třeba i pronikání hluku.

Barvy ovlivní optickou velikost bytu


Volba barevného dekoru dveří je především otázkou individuálního vkusu a proto těžko stanovit striktní pravidla. Jednoduché zásady prověřené časem je ale dobré ctít.

Obecně platí, že světlejší odstíny dveří interiér odlehčují a opticky zvětšují. Naopak tmavší dveře byt zmenšují a působí dojmem větší útulnosti. Proto se světlé barvy doporučují především do menších prostor, panelákových bytů apod., kde má naopak použití tmavých barev své limity. Byť sebekrásnější dveře v tmavém provedení ořech či wenge mohou totiž z původně útulné garsonky udělat smutnou kobku. Naproti tomu netřeba se bát osadit dveře s tmavším odstínem ve větších místnostech s vysokými stropy a velkými okny.

Barvu dveří je třeba promýšlet také s ohledem na to, zda chceme či nechceme nechat vyniknout jiné součásti místnosti, například nábytek, obrazy na stěnách, koberce nebo květiny. Výraznější dveře pochopitelně mají vzhledem ke své velikosti tendenci strhávat na sebe pozornost. Takže i Picassův akvarel na stěně mohou doslova zazdít.

A konečně, je třeba zvážit barevné sladění dveří a zárubní především s podlahou a samozřejmě také se stěnami. Doporučit lze volbu barevně podobných (ne zcela stejných) odstínů, ale velmi atraktivní může být také využití kontrastu mezi světlejší podlahou a tmavšími dveřmi. A aby to bylo ještě složitější, je třeba pamatovat na to, že dveře většinou propojují DVĚ místnosti, v nichž mohou být dvě zcela odlišné podlahy i stěny.

Naopak se někdy zbytečně přeceňuje nutnost ladit dveře s okny. Okna bývají skryta záclonou, závěsem či roletou a navíc většinou s dveřmi bezprostředně nesousedí.

Barevných variant a odstínů přitom současné moderní technologie nabízí doslova desítky, takže není problém zvolit optimální řešení. Určitě nejžádanější jsou CPL nebo laminátové povrchy věrně imitující dřevo. Společnost SOLODOOR, přední český výrobce dveří a zárubní, nabízí bezpočet kombinací barevného designu a povrchové úpravy dřeva. Vedle „klasických“ dekorů, jako například dub, buk, ořech, třešeň či bříza, má v sortimentu i exotičtější bambus, eben nebo nejnověji také tři mimořádně atraktivní varianty dub příčný, dub casino a coco bolo.

Prosklení prosvětlí prostor


Prosklení dveří dokáže celý interiér výrazně odlehčit, projasnit a v neposlední řadě šetří i náklady na svícení. Existuje přitom celá řada variant od bohatého prosvětlení až po decentní úzký skleněný pruh, od plně průhledných skel až po matná.

Velkorysejší prosklení lze doporučit všude tam, kde potřebujeme co nejvíce denního světla, tedy do kuchyně, obývacího pokoje, pracovny. A samozřejmě také u dveří do chodby, v níž často zcela chybí okna. V moderních interiérech se sklo uplatní i v případě koupelen či toalet. Volba vhodného matného, poloprůhledného dekoru skla udrží intimitu těchto prostor a zároveň umožní pronikání denního světla. Naopak v případě „servisních“ místností, jako komora, spíž či sklep stále hrají prim dveře plné.

Opatrnější přístup k prosklení se doporučuje u dětských pokojů. Zde je z bezpečnostních důvodů lepší volit dveře pouze s prosklenou horní třetinou či polovinou tak, aby do skla nevletěly hrající si děti. I tak lze pro klid duše ještě skla opatřit bezpečnostní fólií, která zabrání roztříštění na kousky. U ostatních pokojů je volba prosklení čistě na vkusu majitele, je však třeba mít na paměti, že skleněné dveře nemají tak dobré tepelné i zvukové izolační schopnosti, jako dveře plné.

Pro skutečně bohaté prosvětlení a odlehčení místností se nabízí osazení dveří s takzvanými světlíky, které mohou být umístěny z boku dveří i nad nimi. Instalace světlíků však vyžaduje širší či vyšší stavební otvor než v případě obyčejných dveří a většinou i asistenci odborné montážní firmy.

Mimořádně užitečným pomocníkem při výběru povrchu a dekoru dveří je takzvaný konfigurátor na adrese www.solodoor.cz. Nabízí skvělé vizualizace dveří, takže uživatel již v počítači velmi reálně vidí, jak volba prosklení a dekoru ovlivní celkový vzhled dveří. Na www.solodoor.cz můžete ty správné dveře vybírat v klidu domova s pomocí počítače.

SOLODOOR přitom své výrobky nabízí stále za výhodné ceny roku 2010. Až si zvolíte ty pravé dveře, pamatujte, že SOLODOOR nabízí vždy ještě něco navíc. Pokud v září a říjnu koupíte výrobky SOLODOOR za více než 25.000,- Kč (bez DPH), získáte jako odměnu dárkový kupon na špičkovou elektroniku z nabídky obchodů Euronics v hodnotě 4.000,- Kč! Investice přes 45.000,- Kč (bez DPH) znamená kupon na 7.000,- Kč a při koupi dveří SOLODOOR za více než 70.000,- Kč (bez DPH) můžete v Euronicsu vybírat další zboží za 10.000,- korun! Podrobnosti hledejte na www.solodoor.cz.
06.09.2011

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Stavona, spol. s r.o.

    Stavona, společnost s ručením omezeným, vznikla roku 1991. Od počátku působí v oboru výroby oken, dveří, výloh, zimních zahrad, posuvných stěn a rolet, včetně příslušenství (parapety, sítě proti hmyzu, žaluzie apod.).

  • HON - okna, dveře

    Eurookna a vchodové dveře děláme už více než 93 let. S našimi okny budete přírodě nablízku. Tradici výroby nejen dřevěných oken a dveří, ale i jiných truhlářských výrobků založil v roce 1924 náš děda. Dnes vyrábíme dřevěná a dřevohliníková okna, vchodové dveře , posuvky a balkónové dveře, repliky historických oken na památkově chráněné stavby a další otvorové výplně na všechny druhy staveb, od moderních domů až po kostely.

  • IZOLTECH s.r.o. - technické izolace a zateplení budov

    Prodej, konzultace a realizace v oborech stavebních izolací a zateplení budov (fasádní zateplovací systémy, izolace staveb a rozvodů topení, sanity a klimatizací)

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444