Design by Bořek Šípek

Magický prostor královská kaple brněnského hradu Špilberk obohatí do konce letošního roku  nezaměnitelný styl architekta, sklářského výtvarníka a designéra Bořka Šípka. Výstava nazvaná Design by Bořek Šípek zahrnuje přes pět desítek exponátů, které představují průřez jeho designovou tvorbou za přibližně posledních dvacet let. Najdeme zde ukázky nábytku, sklo, ale také výrobky z porcelánu nebo stříbra.

I když se Bořek Šípek (1949) v současné době věnuje převážně architektuře, od počátku jeho tvůrčí dráhy ho provází práce se sklem. První zkušenosti získal od svého strýce, sklářského mistra René Roubíčka. V roce 1968 odešel Šípek jako devatenáctiletý do Německa, kde vystudoval architekturu a filozofii. Po přesídlení do Nizozemí se začal zabývat návrhy nejrůznějších staveb a interiérů. První výrazné úspěchy zaznamenal počátkem osmdesátých let, kdy se o jeho práci začala zajímat prestižní italská designérská firma Driade. Strmě stoupá zájem o jeho práci, přibývá návrhů na spolupráci s vyhlášenými firmami. Vznikají návrhy jídelního souboru pro Sevres, podílel se na realizaci Muzea moderního umění v Den Boschi v Nizozemí, navrhl tak prestižní budovu, jako je opera v japonském Kyotu, v Tokiu pomohl realizovat obchodní dům Ginza. Realizuje vybavení několika známých obchodů – mezi ně bezesporu patří butiky módního návrháře Karla Lagerfelda v Paříži. Francouzská vláda mu udělila Rytířský kříž za zásluhy o umění a literaturu.
Po svém návratu do vlasti se Bořek Šípek stal spoluzakladatelem dnes již slavné sklářské firmy Ajeto s dílnami v Novém Boru a Lindavě. Původním záměrem bylo vytvoření malého sklářského studia, které by se specializovalo na výrobu exkluzivních uměleckých zakázek, a to nejen podle návrhů Bořka Šípka, ale i podle návrhů dalších designérů a umělců. V devadesátých letech se jako blízký přítel prezidenta Václava Havla stal hlavním architektem Pražského hradu. Tehdy ve sklárně Ajeto vznikaly pro reprezentativní prostory Hradu pod vedením architekta unikátní lustry a další svítidla, vázy, soubory nápojového skla, skleněné součásti nábytku a další interiérové vybavení. Vzniklo také několik oficiálních skleněných darů, které Václav Havel využíval na svých zahraničních návštěvách. V mnohých státnických i panovnických rodinách jsou skleněná díla Bořka Šípka součástí jejich interiérů.

Mezi zajímavé zakázky patřil bezesporu Šípkem kompletně navržený architektonický projekt výstavního pavilonu ŠKODA v německém Wolfsburgu pro Světovou výstavu EXPO 2000, pro který sklárna v Lindavě zhotovila velká svítidla, skleněné interiérové díly a další prostorové instalace. Zajímavý a současně prestižní byl projekt na
vybavení VIP prostor ruzyňského letiště, nazvaný Crystal Lounge. V letech 2000 a 2001 vznikly návrhy a realizace zhruba dvou stovek skleněných objektů, které byly určeny pro exkluzivní společenské prostory dvou nejmodernějších zámořských lodí Carnival Pride a Carnival Spirit. Pro zrekonstruovanou budovu opery v Bělehradu vytvořil centrální lustr – jeho parametry jsou obdivuhodné: délka 15 metrů, šířka přibližně 3,5 metru a sestaven je celkem ze 400-450 skleněných dílů.

V roce 2004 oslovili Šípka pracovníci slavné designové německé značky ROSENTHAL s nabídkou spolupráce. Následně vznikly tematicky obsáhlé a velmi úspěšné kolekce Rosengarden 2004, na které navazovaly další realizace. Série efektních, technicky náročných a propracovaných objektů jsou prodávány v rámci limitovaných a číslovaných kolekcí. Limitovanou kolekci nástěnného porcelánového svítidla nazvaného Křehký představil Šípek také v Praze na Designbloku 2008.

V témže roce se Bořek Šípek podílel na instalování první výstavy českých umělců v čínském Pekingu. V dalším čínském městě, v Šanghaji, se mu dostalo významné pocty – bylo mu umožněno postavit si vlastní galerii podle svého návrhu a vystavovat v ní svá nejlepší díla. Taková nabídka není v dnešním světě vůbec běžná a svědčí o Šípkově mimořádném postavení mezi současnými světovými designérskými veličinami. Šípkovo designerské dílo, obdivované pro extravagantní tvary a hravou barevnost, je však zastoupeno rovněž v předních světových muzeích – v Düsseldorfu, Londýně, Paříži, Amsterodamu, v New Yorku a samozřejmě i v Praze.

V neposlední řadě nesmíme opomenout Šípkovu spolupráci s Českou televizí, pro niž navrhl cenu do soutěžního pořadu se zaměřením na historii O korunu krále Karla a Cenu Thálie, kterou uděluje herecká asociace ČR za mimořádné výkony dramatickým umělcům. Velmi záslužná a podnětná je také Šípkova pedagogická činnost – v devadesátých letech působil na Vysoké škole umělecko-průmyslové v Praze, poté na Vysoké škole užitých umění ve Vídni. V posledních letech je děkanem Fakulty architektury Technické univerzity v Liberci.
14.10.2011 | redakce Bydlení.cz

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • ŠPINAR - software s.r.o.

    Fima ŠPINAR – software s.r.o. je výhradním dodavatelem programu TurboCAD, TurboFLOORPLAN, TurboCADCAM a dalších cca 50 programů pro český a slovenský trh. Společnost dodává také vlastní produkty DAEX, které nabízí na světovém trhu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444