Design a sériová výroba

Jednou z doprovodných akcí letošního Mobitexu byla i panelová diskuse na téma Design, inovace, standardní výrobek, jejímž účelem bylo vyvolat debatu o místě sériového nábytku v současném životním stylu, o tom, jak na základě kvalitního designu vznikají výrobky, zda je jich dostatek a jsou-li tyto produkty cenově dostupné.

O vývoji standardního nábytku přednesla svůj příspěvek Martina Straková z Moravské galerie. Připomněla velký význam nábytkářských firem z přelomu 19. a 20. století, které zavedly nový způsob výroby. Zmínila pojmy jako firma Thonet nebo Bauhaus, odkud vzešlo mnoho významných tvůrců, kteří spojovali umění designu s realitou průmyslové výroby. Vyrábět jednoduchý funkční nábytek se u nás úspěšně snažili například ve Spojených UP závodech.
Jan Reisner z České zemědělské univerzity se ve svém příspěvku věnoval situaci na současném trhu s nábytkem a souvislostem designu a nových technologií. Upozornil, že s nástupem ekonomických změn u nás v posledních letech razantně poklesla výroba nábytku na sklad a i velké firmy pracují stále častěji až na základě objednávky.
Ředitel Design centra ČR Karel Kobosil seznámil přítomné s činností této instituce. Zdůraznil, že design a architektura zasahují do všech oblastí lidského života a prakticky se bez nich nelze obejít. "Design centrum se snaží propagovat a přibližovat kvalitní výrobky veřejnosti a monitorovat českou průmyslovou výrobu," řekl. Součástí působení Design centra je také vypisování řady soutěží. Jejich smyslem je pomáhat vyhledat autory, jejichž originální produkce je na českém trhu minimální. Velký význam má rovněž spolupráce Design centra s vládou ČR na programu dotací pro nákup designu malým firmám.
O nové Národní inovační strategii ČR informovala přítomné na závěr náměstkyně místopředsedy vlády pro výzkum a vývoj Jaroslava Sporková.
19.03.2004 | pb

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • ŠPINAR - software s.r.o.

    Fima ŠPINAR – software s.r.o. je výhradním dodavatelem programu TurboCAD, TurboFLOORPLAN, TurboCADCAM a dalších cca 50 programů pro český a slovenský trh. Společnost dodává také vlastní produkty DAEX, které nabízí na světovém trhu.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444