Desatero úspěšné rekonstrukce

S rostoucí životní úrovní obyvatel České republiky stoupají i jejich požadavky na bydlení. Řešením ale nemusí být vždy jen pořízení nového bytu, představu o ideálním bydlení může plně pokrýt rekonstrukce toho stávajícího.

PROČ rekonstruovat?
Potřeba rekonstrukce může nastat ze dvou důvodů – estetického a praktického. První je doprovázen požadavkem na moderní a kvalitní bydlení, druhý spíše na zvětšení, či zlepšení funkčnosti bytu. Oba důvody se samozřejmě prolínají a jsou podpořeny možnostmi, které současný český trh se stavebními materiály a bytovým vybavením nabízí.

CO rekonstrukce může přinést?
Bydlení dle vašich představ zvýší kvalitu vašeho života. Před rekonstrukcí je třeba si dobře promyslet, co všechno hodláme rekonstruovat a jaké jsou naše požadavky. Důležité je zamyslet se i nad tím, kde budeme v průběhu rekonstrukce bydlet. S tím může být spojena rozvaha o rozsahu rekonstrukce, době jejího trvání, velikosti investice a způsobu jejího provedení.

Užitečný tip: Pokud budete bydlet v rekonstruovaném bytě, počítejte s nepohodlím, hlukem a nutností přizpůsobit se. Jiná situace nastává, pokud máte možnost ubytovat se někde jinde. Pro rozsáhlejší rekonstrukce je samozřejmě lepší druhá varianta.

CO a JAK rekonstruovat?
Velmi často, zejména u panelových domů, se přistupuje k náročné přestavbě umakartového jádra na zděné, či k bourání starých příček a jejich případnému nahrazování novými.

Užitečný tip: Když to charakter stavby a finance dovolí, udělejte si radost a pořiďte do koupelny praktický otopný žebřík. Kromě zpestření interiéru snižuje vlhkost a zabraňuje tvorbě plísní.

Dalším zásadním krokem bývá výměna oken. Cílem je především zlepšit tepelně – izolační vlastnosti bytu a ušetřit tak mnohdy značný obnos vydaný za zbytečné vytápění. V současné době se okna vyrábějí ze třech materiálů – plastů, dřeva a hliníku.

Užitečný tip: Zjistěte si s předstihem meteorologický vývoj (např. na webových stránkách Českého hydrometeorologického ústavu) na dny rekonstrukce a nešetřete na ochranných fóliích.

Rozhodování vás čeká i v případě podlahových krytin. I zde je několik variant – plovoucí podlaha, parkety, keramické dlaždice, či tradiční koberce a linolea (PVC). Vše opět záleží na individuálním vkusu a potřebách.

Užitečný tip: Vždy si na případné opravy ponechte materiál navíc.

Další řešení, které se často u malých bytů provádí, aby se dosáhlo úspory místa, jsou vestavěné skříně na míru.

Užitečný tip: Mají-li být určeny i na oblečení, jejich hloubka musí být větší než šíře šatního ramínka, jinak je nezavřete. Dobře si také rozmyslete, co všechno do skříně budete v budoucnu ukládat. Zde platí obecné pravidlo: místa není nikdy dost…

Mezi finální úpravy rekonstrukce bytu patří malování nebo tapetování. Pokud se rozhodnete dělat tyto práce vlastními silami, je dobré uvážit možnost seškrábaní původní malby. V případě, že byste to neudělali, se totiž vystavujete nebezpečí budoucího loupání starých vrstev.

Užitečný tip: Fóliemi se samolepicím proužkem přikryjte důkladně podlahu, nábytek, rámy dveří a oken. Dají se sehnat ve všech hypermarketech a stojí v řádech desítek korun.

KDO rekonstrukci provede?

V zásadě existuje několik způsobů, jak rekonstrukci provést – buď svépomocí, což s sebou přináší mnohá úskalí od úrazu až po neprofesionální výsledek, nebo za pomoci řemeslníků. Finančně o něco náročnější, z hlediska kvality však nejdoporučovanější možností, je vypracování projektu od architekta a jeho následné zadání stavební firmě.

Užitečný tip: Pomocníkem v tomto případě může být Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě, kde jsou registrovány všechny oprávněné osoby k vypracování projektu.

KDE ohlásit rekonstrukci?

Nutné je ohlášení stavebních úprav stavebnímu úřadu, v případě zásahů do nosných konstrukcí pak i zajištění statického posudku a stavebního povolení. Neměli byste zapomenout, že získání příslušných vyjádření trvá zpravidla jeden až dva měsíce.

Užitečný tip: Měli byste také informovat vlastníka domu, např. sdružení vlastníků, nebo bytové družstvo a své spolubydlící, aby se připravili na zvýšený hluk, prach a pohyb materiálu a osob.

KOLIK za přestavbu zaplatit?
Cena se samozřejmě odvíjí od rozsahu rekonstrukce a použitých materiálů, nejčastěji se však pohybuje mezi 150 000 a 200 000 Kč.

Užitečný tip: „V případě, že nemáte potřebnou částku uspořenou, nemusíte si o rekonstrukci nechat pouze zdát. Stavební spořitelny umožňují čerpat prostředky i v těchto situacích, a to formou úvěru ze stavebního spoření, či překlenovacího úvěru.“ vysvětluje Eva Gruberová z HYPO stavební spořitelny.
06.12.2007

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444