Desatero při výběru dodavatele rekonstrukce

Rozhodli jste se investovat do svého bydlení, provést rekonstrukci bytu nebo domu a podstoupit s tím i všechna úskalí spojená se stavebními úpravami. V bance máte peníze, v hlavě určitou představu o změnách, ale nevíte, kdo bude ten nejlepší realizátor vašeho projektu. Projektový manažer pan Zenkl z firmy Panelreko, pomáhá klientům už řadu let plnit jejich sny a doporučuje se držet několika zásad před vlastní realizací.

Co je třeba zvážit před zahájením rekonstrukce? Mohu snížit stavební nepříjemnosti tím, že si prověřím dodavatele a porovnám jejich nabídky?

Neexistuje zřejmě žádný stoprocentně spolehlivý způsob při výběru dodavatele, a proto by nikdy neměl být založen na poptávce samotné, ale celé řadě se stavbou souvisejících faktorů. Poměr ceny a služeb, zkušenosti a doporučení jsou velice důležitými ukazateli pro výběr někoho, kdo přetvoří návrh v realitu.
 

Mezi lidmi panuje falešná domněnka, že velké firmy jsou drahé a tedy je úspornější najmout si pana Josefa ze sousedství, který vymaloval paní Novákové byt a bylo to za hubičku.  Ale je tomu opravdu tak? 

Ze zkušeností je doporučováno držet se několika záchytných bodů a podle těch vybírat:

1. Nedostatek licencí a osvědčení

Požádejte o prokázání nebo se podívejte on-line na stránkách kompetentního úřadu, vydávajícího licence a osvědčení. Ostříhat vlasy si také chodíte do kadeřnictví a zuby dnes už kovář netrhá. Předpokládám, že mezi námi není nikdo, kdo by svěřil například operaci slepého střeva automechanikovi. Samozřejmě, je tu vždy riziko i s někým, kdo je licencovaný. „Jen proto, že někdo má licenci a pojištění, vždy neznamená, že udělá tu nejlepší práci," říká inženýr architekt R. Hlaváč a dodává: „Znamená to však, že jsou legitimní dodavatelé a dělají správnou věc."

2. Mimořádně nízké nabídky

Chcete před pronájmem dát do pořádku svojí garsonku a budete chtít získat minimálně tři nabídky. Čím přesnější specifikaci předáte svému dodavateli, tím větší je pravděpodobnost, že dostanete přesný odhad. Náš technik pan Mathauser vždy navrhuje použít stejné specifikace, materiály a práce pro každou nabídku.

Uvědomte si, že pokud dostanete nabídku, která je mnohem nižší než u ostatních, je třeba najít příčinu rozdílu v ceně. Nejlevnější nabídka je jen zřídka nejlepší řešení. Důvodem může být například to, že zhotovitel nemusí mít pojištění, může používat špatné materiály nebo dokonce platí své zaměstnance takzvaně na ruku. Bohužel použití nevhodných materiálů či špatné technologické postupy se mohou projevit až po delší době a oprava je většinou nejen finančně, ale i časově náročná.
 

3. Adresa kanceláře či provozovny

Nedovoluji si tvrdit, že každý “pan Josef“, který vám zaklepe na dveře bude hned podvodník - někteří mohou mít jisté zkušenosti a základní dovednosti na opravu vašeho bytového jádra, ale nemusí vědět, jak se vypořádat se všemi komplikacemi, které mohou nastat. Buďte velmi opatrní a ujistěte se, že každý, kdo vám pomůže s rekonstrukcí či stavbou je nejen kvalifikovaný, ale i dohledatelný. Každý řemeslník by měl mít skutečnou poštovní adresu, legitimní telefonní číslo a případně e-mailovou adresu. To vám může pomoci zjistit, jestli jsou licencováni a zajistí, že je můžete kontaktovat za všech okolností.

4. Smlouva

Dodavatel bez smlouvy je jen dělník a jeho slovo. Uvědomte si, že smlouva chrání všechny zúčastněné strany. I ten nejčestnější člověk může zapomenout vaši připomínku ke změně a následně vám ji zapřít. Smlouva vám může zachránit vztah a vaše obydlí. Platí tedy pravidlo - vyhnout se každému, kdo říká, že smlouva není nutná, zejména u rozsáhlejších staveb a rekonstrukcí. Ujistěte se, že vaše smlouva vymezuje konkrétní práci, použité materiály, rozpis cen a splátkový kalendář. Nedílnou součástí každé smlouvy by měla být i projektová dokumentace, která obsahuje stávající a navrhovaný stav. Pokud si nejste jisti zněním smlouvy a nevyznáte se v občanském zákoníku, doporučuji konzultaci v právní kanceláři. Cena rekonstrukce se vám zvedne jen o pár stovek, ale ze zkušeností vyplývá, že vám v případě komplikací ušetří i statisíce.
 

5. Pojištění

Každý generální dodavatel prací musí mít pojištění. Všeobecné pojištění odpovědnosti zajišťuje, že váš majetek bude chráněn v případě jakéhokoliv poškození v průběhu projektu. To se pochopitelně týká i pracovníků, zraněných v průběhu stavby. Můžete tedy požádat o číslo pojistné smlouvy potenciálního dodavatele. Nezapomínejte také na dobré sousedské vztahy. Hluk během rekonstrukce se dá omluvit lahví dobrého vína, ale u škod, způsobených prasklým vodovodním potrubím, se bez pojištění neobejdete.

6. Reference

Získejte alespoň tři reference pro každého potenciálního dodavatele. Existuje nedávno dokončená nebo právě probíhající rekonstrukce či stavba ve vašem sousedství? Zeptejte se majitele na jejich dodavatele. Ptejte se na kvalitu práce, časový průběh, a jaké to bylo pracovat s jednotlivci. Firma PANELREKO tuto službu nabízí a umožňuje klientům prohlídku svých projektů. Klient má tedy možnost se seznámit s průběhem stavby a kvalitou odvedené práce.

7. Záloha

Peníze hýbou světem, a tedy vaše kasička hýbe vámi. Každá stavební firma má jiný požadavek na výši zálohy či průběžných splátek. Způsob financování vašeho projektu a tok peněz za provedené práce by měla řádně řešit smlouva. Podle “krajových“ zvyklostí se první záloha většinou pohybuje od 10 procent až zhruba do 40 procent. Ujasněte si tedy s dodavatelem pravidla.

8. Platba v hotovosti nutná předem

„Vaše peníze je váš nejlepší pákový efekt," říká finanční poradce paní Tománková a navrhuje: „Nikdy neplaťte v hotovosti - zejména v předstihu.“ Je důležité chránit a omezit množství peněz, které jdou do projektu před dokončením. Pečlivě si zdokumentujte, jakým způsobem budete rozdávat své peníze a získávejte potvrzení o každé platbě. „My ponecháváme našim klientům takzvané zádržné, což je finální splátka, kterou klient zaplatí až po podepsání předávacího protokolu stavby,“ připomíná majitel firmy PANELREKO a vysvětluje: „To dává klientovi pocit jistoty zdárného dokončení stavebních prací a možnost ovládat tok peněz.“  
 

9. Záruka

Standardní záruka na práci jsou dva roky od podstatného dokončení. Například na vodovodní baterie může být i deset let, na některé materiály a výrobky dokonce 20 let.  Pro případ reklamace si tedy zkontrolujte fyzické adresy zhotovitele, budete vědět, kde ho najít později v případě potřeby. Naše firma PANELREKO má uzavřené smlouvy s dodavateli stavebních materiálů a zařizovacích předmětů. Pro zákazníky tedy řeší všechny reklamace naši technici, a tím jim ušetří čas, strávený nad vyplňováním reklamačních protokolů, čekáním na zákaznických linkách a cestováním za výrobcem.
 

10. Otázky

Nyní už tedy máte konkrétní představu, jak bude nové bydlení vypadat. Peníze sedí v bance a váš dodavatel připravuje smlouvu k podepsání. Ale je třeba si také uvědomit, že předělání nebo stavba nového domova je nejen finanční, ale především velká citová investice.

Několik otázek, které položte svému dodavateli před zahájením projektu
1. Jaký je harmonogram prací a kdo tu bude každý den?
2. Jak si chránit svůj majetek?
3. Jak budete se mnou komunikovat a jak mi dáte vědět, když bude třeba učinit rozhodnutí?
4. Kolik času to bude trvat a co se stane, když dojde ke změně pořadí prací?
5. Jaký druh dokumentace získám, až bude dílo hotové?
6. Kde budu vařit, spát a kam budou všichni chodit na záchod?

„Zastavte se ve firmě PANELREKO a já osobně vám pomohu najít všechny odpovědi na vaše otázky," za tým PANELREKO vám úspěšnou rekonstrukci přeje Miloš Zenkl.
01.06.2016 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444