Dekorativní omítkoviny jako součást zateplovacích systémů

Ukázka realizace

Ukázka realizace

Jak zvolit správný zateplovací systém, jak nejlépe postupovat při jeho aplikaci a jakých chyb se vyvarovat, jsme se pokusili shrnout již v předchozím článku. Nyní bychom se rádi věnovali tématu, které se zateplováním staveb velmi úzce souvisí. Jedná se o dekorativní omítkoviny.

I zde existuje celá řada materiálů rozličných charakteristik a proto se nyní pokusíme popsat možnosti, které se v této oblasti skýtají a zároveň předložit několik typů z praxe, které by mohly pomoci vyvarovat se některým chybám a následným problémům.

Dekorativní omítkoviny jako závěrečná vrstva kontaktních zateplovacích systémů mají kromě dekoračního efektu za úkol především chránit zateplovací systém proti povětrnostním vlivům, tedy především proti působení vlhkosti a kolísání teploty. Aby tento úkol splnily, musí vykazovat určité vlastnosti, které rovněž v dalším textu rozebereme.

 

Rozdělení dekorativních omítkovin  a jejich definice

Dekorativní omítkoviny používané jako závěrečná vrstva  zateplovacích systémů se v zásadě dělí do dvou skupin podle druhu použitého pojiva:
I. Minerální omítkoviny, kde je jako pojivo použit převážně bílý cement
II. Omítkoviny s pojivem ze syntetických pryskyřic a silikátové omítkoviny, ve kterých je jako pojivo použito vodní sklo.

Podrobnější dělení pak vytváří skupiny podle konkrétního umělého pojiva (pryskyřice):
Akrylátové omítkoviny  - pojivem jsou různé polyuretany
Silikátové omítkoviny -  pojivem je vodní sklo
Silikonové omítkoviny – pojivem je opět akrylát s vyšším či nižším přídavkem silikonové emulze pro zlepšení vlastní omítkoviny (nižší špinivost, menší nasákavost, lepší zpracovatelnost).

Nejpoužívanější omítkovinou v rámci zateplovacích systémů jsou akrylátové omítkoviny, což je dáno dobrými vlastnostmi ve spojení s přijatelnou cenou.

Použití silikátových omítkovin na zateplovací systémy nemá žádné opodstatnění vzhledem k tomu, že jejich hlavní přednost, tj. vysoká propustnost vodních par, je potlačena celým souvrstvím zateplovacího systému. Poměrně vysoká nasákavost silikátových omítkovin ovšem  může mít  v určitém prostředí s vysokým výskytem vodních  srážek  negativní vliv na životnost základní vrstvy a tím celého souvrství zateplovacího systému. Silikátové omítkoviny mají své opodstatnění stejně jako silikátové fasádní barvy především tam, kde jsou aplikovány na základní vápennocementovou omítku na objektech, kde se předpokládá zvýšená vlhkost. Jedná se především o historické stavby nebo budovy typu velkokapacitní kuchyně,  prádelny atd.

Naopak silikonové omítkoviny mají své opodstatnění tam, kde se předpokládá zvýšené množství prachu a sazí a zátěž spočívající  v častém působení vlhkosti a kolísání teploty .

U minerálních omítkovin představuje výhodu především nízká cena a předpoklad relativně stejných hydrofobních vlastností vzhledem ke stejnému typu použitého pojiva (cement) v minerální omítce i v základní vrstvě (armovací vrstva). U tohoto materiálu je však nutno zmínit zvýšenou pracnost při jeho nanášení, neboť tato omítkovina se dodává formou suché směsi. Navíc je nutno tuto omítkovinu následně natřít fasádní barvou a to jak pro ochranu omítky proti povětrnostním vlivům, tak i pro dosažení požadovaného barevného efektu.

Ukázka realizace

Ukázka realizace

Pozor na kompatibilitu

Při použití tenkovrstvých dekoračních omítkovin jako závěrečné vrstvy zateplovacích systémů platí jedna velmi důležitá zásada - zkoušení vlastností dekorativní omítkoviny v rámci souvrství, tj. společně se základní vrstvou zateplovacího systému. Omítka, která je zkoušena samostatně na normovaných podkladech (vápennocementová omítka, beton, odlehčené zdivo) a vyhoví požadavkům normy, potažmo získá příslušný certifikát, nemusí stále ještě zdaleka vyhovět zkouškám předepsaným pro zateplovací systém jakožto souvrství. Proto je také kontaktní zateplovací systém  (ETICS) ze zákona definován jako stavební výrobek a nelze jej „seskládat“ z komponentů, které nebyly podrobeny zkouškám předepsaným pro ETICS, byť každý z komponentů (lepidlo, polystyren, výztužná tkanina, armovací stěrková hmota i omítkovina) byl samostatně zkoušen a certifikován. Kromě porušení zákona  se každý, kdo uvádí na trh nebo aplikuje zateplovací systém složený z komponentů, které nebyly certifikovány v rámci souvrství ETICS, vystavuje riziku poškození systému především vlivem působení povětrnostních vlivů. Jinými slovy -  jedině ETICS, na které bylo vystaveno notifikovanou osobou  Evropské technické schválení ETA, poskytují při dodržení  všech zásad montážního návodu výrobce záruku tzv. ekonomické životnosti, tj. minimálně 25 let.
 
Hlavní zásady správné aplikace


Samozřejmě  ani dekorativní omítkovina, která svoje vynikající vlastnosti prokázala v rámci zkoušek ETICS, nemusí splnit to, co je od ní očekáváno, pokud nejsou dodrženy zásady správné aplikace, jako jsou především:
• Nanášení na základní vrstvu ETICS opatřenou základním (penetračním) nátěrem  pouze za teplot předepsaných výrobcem
• Dodržení technologické přestávky, která je vyžadována za účelem dokonalého vyschnutí a vyzrání základní vrstvy  i penetračního nátěru (záleží na teplotě a vlhkosti prostředí). Pozor – i zdánlivě suchý podklad může být při vysoké relativní vlhkosti  a za určité teploty  ve skutečnosti „opatřen“ vrstvičkou zkondenzované vody, která může způsobit nedostatečnou přilnavost penetračního nátěru nebo dekorační omítkoviny k podkladu.

Každý solidní výrobce nebo prodejce zateplovacích systémů nabízí v rámci před- i poprodejního servisu zaškolení aplikačních firem v oblasti materiálů i technologických postupů, případně dozor na stavbě, kdy dochází v prvé řadě k mezioperační kontrole jednotlivých operací. Tyto služby nabízí bezplatně i společnost EKOLAK, významný český výrobce  ETICS a držitel Evropského technického schválení  pro systém EKO-STZ. Kromě této formy servisu poskytuje Ekolak i celou řadu dalších služeb jako např. odborné poradenství spočívající ve výpočtu tloušťky izolantu, posouzení vhodnosti podkladu, navržení vhodného materiálu, doporučení realizační firmy apod.

Vzhledem k celé řadě možných problémů, které s sebou může přinést špatná volba materiálu či špatná aplikace omítkovin, vřele doporučujeme, aby každý, kdo se rozhodne investovat nemalé prostředky do zateplení objektu, oslovil odborníky a při rozhodování o dodavateli ETICS neměl za rozhodující kriterium cenu, a to jak v případě výrobce, tak i aplikační firmy. Služby renomovaných firem jako např. jmenovaný EKOLAK, s.r.o. Bílovice, jsou ve všech směrech zárukou, že investované peníze nebudou vyhozeny oknem.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444