Darujte zdraví, darujte odšťavňovač

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Jen co klesnou teploty pod nulu, míříte do lékárny pro vitamíny? Zkuste to letos přirodní cestou. Recept na posílení imunity a zároveň prevenci chřipek a angín, které se na podzim a v zimě často objevují, se skrývá v čerstvých ovocných a zeleninových šťávách.

Chutnou a zdravou šťávu si můžete snadno připravit doma, jen budete potřebovat kvalitní odšťavňovač. Víte, podle čeho vybírat? 
 

Odstředivka, nebo šnek? 

Základní termín, se kterým se při výběru odšťavňovače jistě setkáte. Jak tyto typy pracují?

V odstředivém odšťavňovači se vhozené ovoce či zelenina nejprve nastrouhá na rychle se točícím diskovém struhadle. Odstředivá síla způsobená vysokými otáčkami silného motoru následně nastrouhané kusy rozprostře po síti kolem centrálního struhadla a postará se o vylisování - odstředění šťávy.

Šnekový lis naopak pracuje mechanickým tlakem. Ovoce a zelenina se drtí nejčastěji pomocí šnekové hřídele a následně se zachytává unikající šťáva.

Jaký je v odšťavňovačích rozdíl? Zaprvé v ceně. Odstředivé odšťavňovače jsou levnější a jak to tak občas bývá, zároveň méně efektivnější. Sice mohou nabídnout velmi rychlé zpracování, ale jsou vhodné spíše pro kořenovou zeleninu. Těžko si poradí s měkkými plody, jako jsou borůvky, maliny nebo ostružiny. Výsledná šťáva z odstředivky je spíše vodová a snadno podléhá nežádoucí oxidaci. Nevýhodou odstředivky je také hlučnost.

Pokud tedy hledáte univerzální odšťavňovač, který zvládne šťávu připravit z kořenové i listové zeleniny, ovoce, bobulovin i bylin, sáhněte po šnekovém přístroji. Některé modely dokonce umí dobře zpracovat určité druhy ořechů, které obsahují zdravé oleje. Ze šnekového odšťavňovače získáte krémovou šťávu, která při přípravě neoxiduje, je zdravější a její chuť je déle čerstvá. Rovněž oceníte jeho tichý chod a nižší spotřebu. Uvádí se, že šnekové mají průměrně příkon  jen 250-300 W, zatímco odstředivé 700 – 1000 W.

Když chcete kvalitní odšťavňovač... 

Ve třídě kvalitních odšťavňovačů, které dokážou šetrně připravit zdravou šťávu, doporučujeme odšťavňovač Tefal Infiny Juice. Je založen na technologii studeného lisování šnekovým lisem, a tak zůstane zachováno maximum vitamínů. Tichý a zároveň silný motor se zpětným chodem důkladně zpracuje všechny suroviny. Přes nerezový filtr je veškerý tuhý odpad separován do externí sběrné nádoby. Tato efektivní technologie umožňuje získat až 2x více šťávy, o 1/4 více vitaminů C a 2x více antioxidantů ve srovnání s odstředivými odšťavňovači.
 

Praktické tipy, které se vám budou hodit

Co můžu odšťavňovat a co se k odšťavňování nehodí?

Ještě než začnete odšťavňovat, je dobré se seznámit s typickými potravinami, vhodnými k přípravě šťáv. Těmi jsou jistě jablka, hrušky, mrkev, řepa, celer, okurka, petržel, také saláty… Nedoporučují se vláknité plody (například středovou část ananasu je lepší vykrojit), nebo příliš měkké ovoce, jako jsou banány nebo měkké meruňky. Ty na sebe totiž vážou vodu a umí zalepit otvory v sítu odšťavňovače. Proto jsou mnohem vhodnější k mixování a přípravě smoothie.

Aktuální tip na podzimní chmury

Sebemenší náznaky nachlazení a chřipky snadno z těla vyženete šťávou připravenou z ovoce s vysokým podílem vitamínů C. Nastarujte den elexírem z jablek, pomerančů, mandarinek a kiwi.

Jak zpracovat ovoce a zeleninu beze zbytku?

Vylisované zbytky ovoce a zeleniny nemusíte bez užitku vyhazovat. Byla-li zelenina s ovocem řádně očištěna, můžete zbytky použít na přípravu ovocného čaje. Možná si také pamatujete svou babičku, která přidávala do čaje okrájené slupky jablka. Vylisované zbytky zeleniny pak mohou posloužit jako základ na zeleninovou omáčku nebo polévku.
21.11.2016 | Jana Koenigová

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444