Čtení o sklu a keramice

Koncem prosince vyšlo další číslo dvouměsíčníku Keramika a sklo, časopisu, který usiluje především o mapování české sklářské a keramické tvorby. Také tentokrát se prostřednictvím návštěv v ateliérech, miniportrétů, recenzí výstav a rozhovorů čtenáři poznají s renomovanými i začínajícími tvůrci v těchto oborech.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Jednou z nejvýznamnějších osobností české keramiky byla bezesporu Ida Vaculková, jejíž dílo se uzavřelo loni na podzim. Vzpomínka Jany Březinové je ohlédnutím za působením této výtvarnice, která prožila většinu života v Uherském Hradišti a díky politickým poměrům se jí dostalo oficiálního uznání až v uplynulém desetiletí.
Svět současné české keramiky zastupují v tomto čísle časopisu portréty Hany Novotné, Zuzany Bernanovské a originálně uvažující Evy Polachové. Jedno z nahlédnutí do sklářského ateliéru představuje Ivanu Houserovou, která bohatě spolupracovala např. s karlovarskou sklárnou Moser a jejíž skleněné objekty byly oceněny na významných mezinárodních výstavách, další nabízí seznámení s vývojem tvorby brusiče a malíře skla Jiřího Karla.
Sklo je také materiálem, s nímž pracují Michal Machata a Ivana Šrámková, kteří svůj pozoruhodný společný projekt nazvali "Slepičí program" a ověřili si v něm nové principy při vytváření hutnicky tvarovaných skleněných plastik. Jednu z linií díla tvůrce ateliérového skla představuje recenze nazvaná Kov a sklo v tvorbě Jaromíra Rybáka.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Časopis Keramika a sklo přináší pravidelně také informace o zahraničních tvůrcích: Japonský výtvarník Yoshikazu Ikeda si pro postgraduální studium keramiky a porcelánu vybral Českou republiku, díky tomu v Česku také několikrát vystavoval a v roce 2002 se zúčastnil i Keramického sympozia v Bechyni. Holanďanka Barbara Nanning spolupracovala s mnoha sklářskými dílnami ve světě, mj. i s českým studiem Astera.
K zajímavostem v tomto čísle Keramiky a skla patří exkurze do historie tvarů a vzorů likérových lahví a lahviček, článek o dějinách indické užitkové a dekorativní keramiky, pohlednice z japonského městečka Shigaraki, kde je umístěn keramický kulturní park a článek o výrobě keramiky v polském městě Boleslawieci. V časopise najdete mj. také hodnotící ohlédnutí za posledním ročníkem Mezinárodního sklářského sympozia v Novém Boru a řadu dalších informací.
Fotografie: archiv Hany Novotné, Michaela Dvořáková, archiv Východočeského muzea v Pardubicích a archiv Jitky Lněničkové
09.01.2004 | sm

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • ŠPINAR - software s.r.o.

    Fima ŠPINAR – software s.r.o. je výhradním dodavatelem programu TurboCAD, TurboFLOORPLAN, TurboCADCAM a dalších cca 50 programů pro český a slovenský trh. Společnost dodává také vlastní produkty DAEX, které nabízí na světovém trhu.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444