Ingredience 200 g kvalitního mletého hovězího masa 500 g syrové červené řepy 300 g syrového červeného hlávkového zelí 1 masité rajče 2 mrkve 2 stonky řapíkatého celeru 2 červené cibule cca 1 lžička hnědého cukru 2 lžíce oleje 800 ml zeleninového vývaru cca 1 lžíce červeného vinného octa sůl pepř 4 lžíce kysané smetany čerstvý kopr |
Příprava V hrnci nejprve na oleji orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme k ní maso, osmahneme, osolíme, opepříme a asi 6 minut dusíme pod pokličkou, poté přidáme na kolečka nakrájenou mrkev, pokrájené celerové stonky a nakrájené rajče, které jsme zbavili slupky a jader. Dusíme 2-3 minuty a přidáme na kostičky nakrájenou červenou řepu a na širší nudličky pokrájené červené zelí. Zalijeme částí vývaru, přikryjeme a dusíme asi 8 minut, až je zelenina téměř měkká. Pak přidáme zbytek vývaru, dochutíme octem a cukrem a vaříme ještě dalších 5 - 8 minut. K podávání máme připravenou kysanou smetanu a nasekaný čerstvý kopr. Pokud máte k dispozici jen mražený kopr, vmíchejte dvě lžíce do ještě vařící polévky. Popřípadě můžete pro změnu vyzkoušet jiné bylinky - petrželku nebo i bazalku, která dá výsledému zážitku zase trochu jiný charakter. |
Guláš s červenou řepou a houbami
Studená polévka z červené řepy
Pečená červená řepa s hovězím
Pečená řepa s ořechy a medem
Více se o této zdravé zelenině dočtete zde:
Červená řepa bez předsudků