Co všechno může umět americká lednice

Foto: Whirlpool

Foto: Whirlpool

Tzv. americké, neboli side by side chladničky jsou bezesporu vyvrcholením vynálezu umělého chlazení, za nějž vděčíme řadě vědců, kteří se touto problematikou zabývali postupně už od poloviny 18. století.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Foto: Whirlpool

První chladničky ve stylu Side by side se objevily už v roce 1949 díky americkému výrobci Amana, ale popularitu si získaly až v polovině 60. let minulého století, od té doby však jejich obliba stále vzrůstá a samozřejmě zdokonaluje se jejich technická úroveň i design.


Dnešní prostorné, designově většinou velmi atraktivní a z uživatelského hlediska naprosto komfortní americké ledničky mají kromě vyšší ceny snad jedinou nevýhodu - zaberou hodně místa. Pro jejich postavení je třeba zajistit prostor minimálně 90x 70 a brát v úvahu i poměrně značnou výšku (většinou od 170 cm výše) a změřit si, jaký prostor budou vyžadovat při otevření. Jejich hlavními výhodami jsou velký objem a značná kapacita chlazení a snadný přístup k potravinám. Většinou nabízejí také chlazené nápoje z kohoutku, vyráběji kostkový led a tříšť a jsou vybaveny funkcí NoFrost, díky níž se nemusíte zabývat poměrně otravným rozmrazováním.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Foto: Whirlpool

Praktické vnitřní uspořádání amerických ledniček vyplývá z jejich konstrukčního řešení. Po otevření dvojkřídlých dveří (proto se tento typ také nazývá side-by-side) má uživatel před sebou řady polic umístěných v těle lednice i v obou křídlech dveří - veškeré uložené potraviny jsou díky tomu přehledně uspořádány a jsou snadno dostupné. Rovněž integrovaný výrobník ledu a chlazené vody mívá praktický výstup vepředu na levé či pravé straně dveří. Výrobník ledu lze využít jak pro tvorbu ledu samotného tak pro přípravu nápojů s ledovou tříští, je ovšem třeba pamatovat, že tato lednice vyžaduje přívod vody. Některé typy amerických chladniček jsou navíc vybaveny i malými dvířky, která usnadňují přístup k často používaným potravinám. Toto zařízení šetří energii, protože omezuje přístup tepla z místnosti do lednice. Stejný efekt má i častý LCD displej, jímž můžete regulovat teplotu v lednici, aniž byste ji museli otevírat. Výrobci navíc vybavují americké  chladničky řadou dalších praktických vylepšení - od držáků na láhve, přes různé výsuvné držáky až po filtry vlhkosti u zásobníků na zeleninu.
Některé modely amerických chladniček jsou vybaveny výkonným ventilačním systémem, pro zachování rovnovážné teploty. Mnohdy mají měřiče, které reagují na otevření dveří a nově vložené potraviny a přizpůsobí tomu intenzitu chlazení tak, aby teplota uvnitř lednice co nejméně kolísala. ( U některých výrobců najdete tuto funkci pod názvem 6. smysl.) Jedná se o úsporné opatření, výhodné z hlediska spotřeby energie, které má ale také příznivý vliv na trvanlivost uskladněných potravin.
06.01.2011

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444