Co si pohlídat při stavbě koupelny

V poslední době jsem pomáhala několika mladým párům s rekonstrukcí nového bydlení, ať už se jednalo o byty v paneláku či ve starší zástavbě. Hlavním tématem vždy byla kuchyň s koupelnou. Zatímco u kuchyně si všichni byli jistí, co od ní požadují, nebyl tedy problém s jejím návrhem, s koupelnou si většina nechala poradit od „odborníků" z koupelnových studií a já nestačila na některé výsledky valit oči. 

Proto jsem se rozhodla sepsat pár pravidel, na co si dát pozor a co rozhodně takovému odborníkovi „omlátit o hlavu". I když by se na první pohled mohlo zdát, že dělám z komára velblouda (vždyť je přeci jedno, jestli mám sprchu nalevo či napravo), častokrát je nevhodně uspořádaná koupelna na dalších dvacet let vášnivým tématem k sakrování.

Pamatujte na zóny

Stejně jako samotnou bytovou jednotku bychom také měli správně zónovat koupelnu. Je třeba si uvědomit, jak se budete v koupelně pohybovat, míjet a jak nejlépe tyto provozy skloubit. Koupelna bude totiž využívána dvěma nebo třemi způsoby: pro rychlou hygienu a úpravu zevnějšku, celkovou intimní hygienu, případně také jako prádelnu. Dále je důležité si rozmyslet, zda záchod nechat oddělený (ve většině případů praktičtější), či společný s prostorem koupelny (z hlediska norem možno pouze u malých bytů). Nemá cenu zde ale citovat normy, či uvádět obecné poučky, raději vám tyto principy přiblížím pár příklady. 


První situace ukazuje chybu při řešení zón. Při užívání koupelny více lidmi současně vzniká nepříjemná situace procházet zónou pro koupání k umyvadlu či pračce, musíte totiž přejít přes často mokrou podlahu, kde hrozí nebezpečí pádu a pokud se váš manžel koupe jak lachtan, hrozí navíc časté dohadování, kdo to tentokrát tak "zacejpral". Na záchodě chybí umývátko, zdánlivě zanedbatelná věc nutí uživatele jít si umýt ruce do koupelny, avšak pokud se zrovna někdo sprchuje, nevyhnete se mytí rukou v kuchyni a otevírání dveří neumytýma rukama.

V druhé variantě tyto problémy jednoduchou výměnou zón 2 a 3 a přidáním umývátka zanikají. Dobrou vychytávkou těchto variant je možnost zatáhnout kout s pračkou za posuvnou roletu (neuklizený nepořádek v případě návštěvy jednoduše zatáhnu). 
bydlinek
Plánujete rekonstrukci a potřebujete s nějakým problémem poradit? Napište nám: blog@bydleni.cz

Vzdálenost pračky od vany

Třetí verze se na první pohled zdá v pořádku. Problém však spočívá v blízkém umístění pračky od vany. Tato vzdálenost je dána vyhláškou a je nutno jí dodržet. Já osobně bych navíc upřednostnila vizuální kontakt s umyvadlem při vstupu (obojí řeší výměna zón 1 a 2), nebo bližší polohu umyvadla ke dvěřím, jako je to na obrázku 4. To už ale záleží, jak to komu vyhovuje.
Kam umístit záchod?

V posledních dvou variantách je sporné umístění záchodu vůči jádru (odpad od záchodu musí splňovat min. spád, aby dobře fungoval), je tedy třeba zvážit, jakou vzdálenost si můžu v případě rekonstrukce dovolit (max kolem 2 metrů, avšak čím méně, tím líp). Několikrát jsem se setkala v koupelnových studiích s argumentem: „To pak nějak přivedete, to nebude problém." V případě panelových domů však poté musíme k zajištění dostatečného spádu na větší vzdálenost nadbetonovat sokl, který způsobí zatížení stropní konstrukce. Ideální je tedy nalepit záchod přímo na stěnu jádra. V páté situaci navíc chybí umývátko a pračka je opět blízko zóny pro koupání. Proč tedy 
nepřeskládat koupelnu dle plánku 6, kde vše funguje, jak má?
 
 
Existuje více aspektů, dle kterých se dá řídit. Důležité je však „učesat" provozy tak, aby nás v případě současného použití koupelna neomezovala, ba naopak aby si nikdo nepřekážel.
 
Pár rad na závěr

Zavěšené zařizovací předměty umožní snadné vytírání podlahy. Nezapomeňte uvažovat příčky dostatečné tloušťky či předstěny. Stovka příčka závěsný záchod neudrží. Dnes tolik používaný Geberit se navíc musí obezdít, což znamená posun asi o 30 cm. Pokud chcete dveře posuvné, je důležité uvažovat s těmi do pouzdra (dostatečná těsnost). Pokud se vám líbí rohová vana, zauvažujte, zda je prostor pro vaši koupelnu dostatečně velký právě pro ni. Při stejně velké vaničce totiž "sežere" dvakrát tolik místa.
 
Jsem si jista, že dobře zařízená koupelna vám zpříjemní každodenní ospalá rána a dlouhé zimní večery. 
19.04.2013 | Soňa Formanová

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.

  • Los Kachlos s.r.o.

    Los Kachlos je od roku 1996 významný český prodejce obkladů a dlažeb a výhradní dodavatel předních španělských i italských výrobců. Ve značkových showroomech v Praze, Brně, Zlíně, Uherském Hradišti a Bratislavě jsou k vidění obklady do koupelny , obklady do kuchyně , dlažby do interiéru i venkovní dlažby v nejrůznějších stylech a formátech a zejména té nejvyšší kvalitě.

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444