Co s odpadní vodou?

Plánujete stavbu rodinného domu? Jednou z důležitých věcí, které se nevyplatí brát na lehkou váhu, je bezproblémově fungující kanalizace. V případě novostaveb nebývají náklady vysoké a důsledným řešením si ušetříte řadu potíží, které by vás mohly obtěžovat po celá léta. "K tomu, aby se stavebníci mohli rozhodovat správně a hospodárně, potřebují dostatek informací," říká ing. Pavel Sýkora z firmy AKVATIK, která se specializuje na čistírny odpadních vod. "Mnoho lidí ani nezná rozdíl mezi septikem, jímkou a čističkou odpadních vod," dodává.

Jímka

 

Co tedy vlastně tyto pojmy přesně znamenají?

Septik

Septik je  nádoba, zpravidla o obsahu 4,5 metru krychlového, do které je přiváděna splašková voda, většinou bývá 3 komorový. Dříve se septiky dělávaly z betonu, dnes se používají plastové s podbetonovaným dnem. Tuhé i tekuté odpady zde vyhnívají, „vyčištěná“ voda je pak odváděna do kanalizace, popř. do vodoteče. Poslední oficiálně realizované varianty měly dokonce na výstupu koksový filtr.
Dnes už vám příslušný vodohospodářský orgán septik nepředepíše, protože nesplňuje požadavky kladené na vyčištěnou odpadní vodu. Pokud se septiky instalují, tak pouze u rekonstrukcí domů, kdy byly předepsány ( povoleny) v minulosti.

Jímka na vyvážení

Tuto variantu vám může dnes předepsat příslušný vodohospodářský úřad k novostavbě rodinného domu. Zpravidla si můžete vybrat mezi čističkou odpadních vod a jímkou na vyvážení. Jímka je levnější (samotná plastová nádoba cca 4,5 m3 bývá v ceně cca 18 000,- Kč). Jímka má pouze přítok a je proto nutné odtud splašky odvážet nákladním vozem – fekálem, což je poměrně drahé, roční provoz vás může přijít až na 30 tisíc.

Právě instalovaná čistička před zahrnutím zeminou

Čistička odpadních vod

Jde zařízení, do kterého přivádíte splašky a které využívá schopnosti mikroorganismů rozkládat a mineralizovat organické látky přítomné v odpadní vodě. Jedná se o mikroorganismy, které se běžně vyskytují v přírodě. Vyčištěná voda je odváděna do vodoteče ( potoka), nebo zasakována do země. Dle kvality vyčištění ji lze opět použít např. pro závlahu zahrady. Je nutno dbát na kvalitu čističky při nákupu. Dříve používané čističky nebyly příliš spolehlivé. Měly např. buben, nebo kolo, které se pomalu otáčelo a tím se voda prokysličovala. V čističce je však velmi agresivní prostředí. Elektromotory, řemenice, převody, řetězy – to vše velmi trpělo. Proto byly čističky nespolehlivé. Nepomáhalo ani použití nerezi.

Dnešní moderní, účinné čističky odpadních vod jsou celopastové a nepodléhají opotřebení. Prokysličovací vzduch je do nich přiváděn z vně umístěného dmychadla. Mikroorganismy žijí v kalu, který je přečerpáván mezi jednotlivými sekcemi proudem vzduchu ( mamutkovými čerpadly). Kvalitní čistička má vyřešený i nátok nárazové vody při vypuštění vany, sběr plovoucích nečistot z hladiny, dopravu a uložení do vyhnívací zóny, Množství vzduchu se dá programovat podle počtu uživatelů domu.
Čističky produkují kal. Ty méně povedené je nutno odkalovat i 1 x za měsíc, ty kvalitnější cca 1 x za 1,5 roku. Některé kvalitní mají i to řešení, že neodebíráte kapalný kal, ale tuhý. Což zjednodušuje manipulaci. Kal je výborné hnojivo.
Náklady na provoz domovní čističky odpadních vod jsou velmi nízké. Cca 2000 Kč/rok. Cena čističek se zpravidla pohybuje kolem 50 000,- Kč. Lze však na ně získat dotace.

Čistička odpadních vod Duo


Jedná se o nový výrobek firmy Akvatik. Čističky odpadních vod Akvatik mají vysokou účinnost, takže zákazníci stále častěji požadují doplnění těchto čističek záchytnou jímkou na vyčištěnou vodu. Proto se k běžné čističce VH 6 přidává ještě jímka o stejných rozměrech jako je čistička odpadních vod. Instalace je pak snazší, protože se používá jedna betonová deska pro oba válce. Vývody jímky jsou připraveny pro napojení vývodu čističky odpadních vod. Ve výšce 10 cm nad zemí je vidět pouze uzavíratelný vstup o průměru 600 mm. Objem jímky je 2 400 l, na přání ale může pojmout až 20 000 l. Tuto vodu lze zpětně používat na zalévání zahrad nebo i v domácnosti pro splachování. Výhodou tohoto uspořádání je, že se v mnoha případech výrazně snižuje náročnost na vyřizování stavebního povolení čističky odpadních vod (jímka není vodní dílo).


Do této jímky je vhodné  přivést i dešťovou vodu. Běžná střecha rodinného domu při patnáctiminutovém dešti dokáže dodat až 2 500 l vody. Přebytečná voda může být odváděna do dešťové kanalizace, zasakována do země nebo odváděna do vodoteče.


Čističky odpadních vod Akvatik lze v současné době pořídit se slevou až 37 %. 

26.09.2006

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Fontana Watercoolers s.r.o.

    Fontana Watercoolers, s.r.o. Vám nabízí oblíbený moderní, ekonomický, ekologický a světový způsob zásobování Vaší domácnosti kvalitní stolní či minerální vodou. Je vhodný především pro rodiny s dětmi.

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.

  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444