Proč kompostovat?
V domácnostech, kde se organické zbytky netřídí, tvoří tyto materiály 40 % směsného komunálního odpadu. Jedná se o 40 % nákladů zbytečně placených za skládkování či spalování. Navíc si můžete vyrobit velice cenný kompost k vlastnímu pěstování bylinek a rostlin.
Co kompostovat?
V domácnostech, kde se organické zbytky netřídí, tvoří tyto materiály 40 % směsného komunálního odpadu. Jedná se o 40 % nákladů zbytečně placených za skládkování či spalování. Navíc si můžete vyrobit velice cenný kompost k vlastnímu pěstování bylinek a rostlin.
Co kompostovat?
Pro kvalitní kompost je důležitá pestrá skladba materiálu. Proto je důležité, aby v kompostu skončily veškeré organické zbytky, které vznikají v domácnosti. Co tedy vše můžeme kompostovat?
Co nekompostovat?
- slupky a okrojky z ovoce a zeleniny včetně citrusových plodů
- natě ze zeleniny a bylin
- skořápky ořechů a jiných plodů
- staré pečivo
- papírové čajové sáčky
- kávové filtry a kávovou sedlinu
- použité papírové ubrousky atd.
Co nekompostovat?
- maso - i vařené, pečené, kosti
- mléčné výrobky
- tuky
- ostatní zbytky živočišného původu
- zbytky kuchyňsky upraveného jídla (např. polévky)
Při použití odvětrávaných košů sbíraný materiál nezapáchá a frekvence vynášení koše může být prodloužena až na jeden týden.