Co odkrojíš při vaření, skvěle slouží pro hnojení

Kompostujeme I.

U veškerých organických zbytků, které máme v domácnosti, se rozhodujeme, zda je využijeme jako materiál pro výrobu vlastního kompostu, zda jej vytříděný necháme odvézt jako bioodpad do kompostárny, nebo zda skončí bez užitku na skládce jako součást směsného komunálního odpadu. 

Proč kompostovat?
V domácnostech, kde se organické zbytky netřídí, tvoří tyto materiály 40 % směsného komunálního odpadu. Jedná se o 40 % nákladů zbytečně placených za skládkování či spalování. Navíc si můžete vyrobit velice cenný kompost k vlastnímu pěstování bylinek a rostlin.

Co kompostovat?
Pro kvalitní kompost je důležitá pestrá skladba materiálu. Proto je důležité, aby v kompostu skončily veškeré organické zbytky, které vznikají v domácnosti. Co tedy vše můžeme kompostovat?

  • slupky a okrojky z ovoce a zeleniny včetně citrusových plodů
  • natě ze zeleniny a bylin
  • skořápky ořechů a jiných plodů
  • staré pečivo
  • papírové čajové sáčky
  • kávové filtry a kávovou sedlinu
  • použité papírové ubrousky atd. 


Co nekompostovat?

  • maso - i vařené, pečené, kosti
  • mléčné výrobky
  • tuky
  • ostatní zbytky živočišného původu
  • zbytky kuchyňsky upraveného jídla (např. polévky)
Při použití odvětrávaných košů sbíraný materiál nezapáchá a frekvence vynášení koše může být prodloužena až na jeden týden.
05.04.2014 | Jana Koenigová
  • Ekodomov

    Ekodomov realizuje projekt Kompostuj.cz, nakládání s organickými zbytky podporuje prodejem vybraných produktů s důrazem na prodej kvalitních výrobků vyrobených v ČR a EU prostřednictvím obchodu www.ekonakup.cz, provozuje Dětský klub Šárynka, realizujem ekologickou výchovu ve školách, odborné poradenství firmám a obcím.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444