Co nepřehlédnout při výběru střechy a střešní krytiny

Střecha je jednou z nejdůležitějších součástí domu. Chrání stavbu a zajišťuje požadovaný komfort bydlení. U střešní krytiny i celé konstrukce vás proto musí zajímat hned několik parametrů. Poradíme vám, které to jsou.

Výstavba nové střechy nebo rekonstrukce té, co už dosluhuje, je časově i finančně náročnou akcí. Abyste byli s výsledkem spokojeni, a neinvestovali tak své finance zbytečně, musíte být při jejím výběru pečliví. Berte v potaz nejen materiál střešní krytiny, ale také tvar střechy či celkový vzhled.

Střecha jako předpoklad spokojeného domova
Dům bez střechy není dům. Nebo si snad dokážete představit bydlení v budově, kam prší, sněží a fouká vítr? Střecha je zkrátka nepostradatelná, a to je potřeba si uvědomit. Jako nejvíce namáhaná část stavby, která odolává rozmarům počasí, musí být kvalitní a s dlouhou životností. Úkolem střechy a střešní krytiny je chránit váš majetek a vás. Investice do její realizace je tak investicí do vašeho života.

Když se podíváte na nějaký dům a jeho střechu, jednou z prvních věcí, co vás zaujme, bude jistě tvar střešní konstrukce. Ten je potřeba volit podle toho, kde dům stojí a jaké v daném prostředí panují podmínky. V zásadě můžete pořídit rovnou, nebo šikmou střechu. U nás se nejčastěji setkáte právě se šikmou variantou v podobě univerzální a osvědčené sedlové střechy (sklon okolo 30 stupňů), která bez problémů odvádí vodu a ustojí i nápory větru. Je tak ideální do zdejšího podnebí. Dále jsou na domech k vidění i valbové, stanové a moderní pultové střechy. Zcela ploché typy se hodí spíše do oblastí, kde jsou celoročně nadprůměrné teploty a minimální srážky.

Nezbytné součásti střechy
Střecha se skládá z krovu (nese střešní krytinu), izolačních vrstev (zajišťují hydro- a termoizolační vlastnosti střechy) a krycích vrstev (nejsvrchnější část, brání pronikání deště či sněhu do domu, odolává vlivům počasí). Kdo chce mít střechu jedinečnou, může využít i rozmanitých střešních doplňků. Funkce a vlastnosti všech částí se vzájemně doplňují. Myslete proto na to, že je chybou mít nový krov osázený starou krytinou, která už zdaleka neplní to, co má, a naopak.

Tipy pro výběr střešní krytiny: jedničkou je pálená taška
Od střešní krytiny musíte chtít co nejvíce, všechny její vlastnosti musí odpovídat tomu, jakou střechu chcete mít. Právě krytina se stará o to, že je vám doma dobře, a proto nedělejte kompromisy. Kvalitní střešní krytiny brání tomu, aby počasí, co panuje venku, jakkoliv narušilo vaši pohodu uvnitř. Neméně důležité jsou pro vaši výslednou spokojenost s novou střechou i estetické vlastnosti, které ovlivňují celkový vzhled domu. Co tedy při výběru střešní krytiny určitě sledovat?

1. Kvalitu a životnost materiálu – nejosvědčenějším a mnoha generacemi prověřeným materiálem je pálená taška, která vydrží i přes 100 let. V porovnání s betonem nebo plechem je nejtrvanlivější. Pálené tašky jsou navíc zcela přírodním materiálem, a tak nezatěžují životní prostředí při výrobě ani při likvidaci.

2. Vzhled – pálená taška plní klasické představy o domku s červenou střechou. Její tvar i materiál je zkrátka tradicí. V dnešní době se navíc díky moderním technologiím užívaným při zpracování neomezuje jen na jednu barvu. Střechu z pálených tašek můžete mít v různorodých barevných odstínech, které se časem nesmyjí, jako tomu je u betonu. Originální je i fakt, že odstín pálené tašky vzniká zpracováním barevného přírodního jílu. Barva pálené tašky je tedy skutečným odstínem z mnoha barev země.

3. Možnosti střešních doplňků – kvalitní střešní krytina musí umožnit jednoduchou instalaci dalších prvků, jako jsou speciálně tvarované tašky pro správné odvětrávání, ale i nástavce na anténu nebo ozdobné keramické postavičky. Z toho důvodu vždy vyhledávejte celková řešení od jednoho dodavatele, aby k sobě jednotlivé části bez problémů pasovaly.

Při volbě střechy a střešní krytiny neberte v potaz pouze finanční náročnost. O cenu se zajímejte jako o poslední parametr při výběru. Mnohdy i malý rozdíl několika ušetřených tisíců korun znamená hluboké nedostatky v kvalitě i celkovém provedení. V prvé řadě proto vždy řešte to, zda vámi vybraná střecha zajistí vaši spokojenost a pohodu a plně vám vyhovuje. Je to totiž právě střecha, co dělá dům domem. Vyberte si tu nejlepší pro váš domov.

07.09.2012

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444