Co neměli v době ledové

Přikládání polínek do kamen, podlahové topení, elektrické vytápění, romantika hořícího krbu nebo solární ohřívadla. V závalu dnešních možností vytápěcí techniky se obyčejný smrtelník ztrácí.


Nabízí se porovnávání pořizovací ceny, nákladů na provoz a spotřebu energie, zamýšlené daně z komínů a potenciální doba využitelnosti. Na výběr jsou klasické plynové a elektrické kotle, krby, kamna či krbová kamna. Každé má svoje pro a proti, každé se hodí pro jiný typ stavby a spotřebitele. Všechny typy se ale neustále rozvíjí, vyvíjejí se nové techniky a na trh pronikají stále důmyslnější novinky.


Vedle klasických plynových a elektrických kotlů určených pro běžného spotřebitele se vyrábí i kotle kondenzační, jež výrazně šetří energii díky nižšímu teplotnímu spádu. Novinkami jsou především způsoby uspořádání vnitřních prostorů kotlů. Rozšiřují se ale i inteligentní čidla, která dokážou dopředu odhadnout teplotu. Možné už je ovládání zařízení přes počítač nebo telefon. Mezi výhody tohoto způsobu vytápění patří zejména jednoduchost obsluhy, úspora ve spotřebě paliva i srovnatelné pořizovací ceny.

Běžně se také vyrábí takzvané turbokotle, které k provozu nepotřebují komín. „U kondenzačních kotlů je zapotřebí větší plocha radiátorů, ideální je pro ně proto kombinace podlahových a klasických radiátorů,“ vysvětluje Aleš Blaha, vedoucí prodeje společnosti PROTHERM. Oblíbeným druhem vytápění je také krbová vložka s výměníkem, která funguje v podstatě na stejném principu jako klasické kotle, tedy ohřívání vody a její rozvod v celém topném systému. „Výhodou jsou jednoznačně nižší provozní náklady a navíc je to alternativní způsob topení, který stát dotuje,“ shrnuje projektový manager společnosti EDILKAMIN Martin Koníček, „Novinkou s velkým potenciálem jsou topné pelety, ekologická alternativa paliva pro tyto topné systémy.“ V poslední době se prosazují tepelná čerpadla, jejichž pořizovací náklady jsou ale pořád dost vysoké a proto je jejich pořízení luxus. Podle Aleše Blahy mají úspěch spíše v zahraničí, kde jsou v důsledku vysokých státních dotací na alternativní zdroje energie pořizovány za výrazně nižší cenu. Nejnovější způsob, solární vytápění, je zatím pro obyčejného spotřebitele cenově nedosažitelný.


„Nejlepším způsobem vytápění je dnes kombinace plynového či elektrického kotle a krbové vložky. Topením v krbu si místnost vytopíte a kotel už jen reguluje teplotu a podle potřeby dotápí,“ dodává nakonec Aleš Blaha.

20.04.2007 | Tisková zpráva - BVV

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • HAAS + SOHN Rukov s.r.o.

    Vyrábíme a dodáváme krbová kamna, krbová kamna s výměníkem, krbové vložky, krbové vložky s výměníkem, krbové sestavy, peletová kamna a příslušenství jako krbové nářadí, kouřovody a další. Zajišťujeme záruční a pozáruční servis našich výrobků. Společnost HAAS+SOHN Rukov, s.r.o. vznikla v roce 1995 spojením bývalé tradiční rumburské firmy Rukov s rakouskou společností Reischl GmbH, čímž se stala součástí značky působící na trhu od roku 1854.

  • Grundfos s.r.o.

    Grundfos patří mezi největší výrobce čerpací techniky na světě. Ročně vyrobí přes 16 mil čerpadel. Největší podíl na výrobě mají oběhová čerpadla pro vytápění domácností a komerčních budov.

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.

  • AC Heating

    Tepelná čerpadla AC Heating české výroby, jsou určena pro vytápění rodinných domů, bytových domů i komerčních komplexů. Tepelná čerpadla jsou vybavena plynulým řízením výkonu (invertorem) a řízeným vstřikováním chladiva. Jsou vhodná pro radiátory, podlahové vytápění, stěnové topení, stropní chlazení. Řídicí systém xCC umožňuje v základním vybavení možnost připojit k internetu. Jedná se o zařízení v nejúspornější energetické třídě A +++.

  • STIEBEL ELTRON spol. s r.o.

    STIEBEL ELTRON patří k technologickým lídrům v oblasti ohřevu vody, vytápění a technologií využívajících obnovitelných zdrojů. Široké portfolio produktů tvoří zásobníkové a průtokové ohřívače vody, akumulační kamna, přímotopné konvektory, osoušeče rukou, tepelná čerpadla, ventilační jednotky a solární zařízení.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444