Zaostřeno na okna

Okna dnes rozhodují o komfortu a nákladech, o úrovni, dojmu a celkovém vzhledu domu. Hlučnost okolního prostředí, dramatický růst cen energií, požadavky na zvýšenou bezpečnost a další faktory, činí z okna stále významnější stavební prvek. Zevnitř okna určují, zda se doma dobře cítíme, zda dům nebo byt "funguje", přivádějí sem přirozené světlo, zajišťují výměnu vzduchu. Zvenčí člení fasádu a do značné míry určují charakter stavby.

Kvalitní okno dnes musí mít dobré tepelné a zvukově izolační vlastnosti, musí zajišťovat snadnou uzavíratelnost a otevíratelnost a v neposlední řadě má být snadno přístupné při čištění. Má zabezpečovat vnitřní prostor proti dalším vnějším vlivům, jako je vnikání srážkové vody, sněhu, prachu, sazí a jiných nečistot. Všechny uváděné škodliviny se mohou dostávat do vnitřního prostoru spárami a netěsnostmi. Riziko zatékání dešťové vody je u starších typů konstrukcí oken vyšší, u nových typů je zatékavost odstraněna vhodným řešením samotné konstrukce okna. Jako obrana před zatékáním dešťové vody mezi okenní křídlo a rám jsou ve spodních vlysech umístěny okapnice a výtokové otvory. Voda, která při dešti stéká po skle, je odváděna okapnicemi mimo funkční spáry na parapet. Parapety jsou řešeny tak, aby stékající voda odkapávala na hraně konstrukce a nezatékala po spodní ploše na omítku.

 

Správná funkce okna závisí na vhodnosti a jakosti použitého materiálu včetně kování, správné konstrukci ale i na způsobu výroby a instalaci.

Když okna oku ladí

 

Okna jako jeden ze zásadních architektonických prvků by měla plnit také neméně důležitou estetickou funkci. Zavádění nových technologií výroby oken přineslo kýžený návrat k tvarové i barevné pestrosti. Architekti a projektanti mají dnes příležitost pracovat s nejrůznějšími tvary oken ze všech druhů materiálů - z houževnatého PVC, z hliníku nebo tradičně ze dřeva. Znovu objevují oblouk, lomené tvary, trojúhelník, lichoběžník. V souvislosti s celkovým barevným vyzněním staveb uvažují o barvě rámů, případně o dělení skla mřížkami.

 

Vyrobit dnes lze téměř cokoli, nezapomínejme ovšem, že krása nejčastěji sídlí v jednoduchosti a stylové čistotě. Přemíra zdobných prvků nebo nesoulad s fasádou a celkovým architektonickým řešením, prokáží vašemu oknu a potažmo celé stavbě medvědí službu. Vzhledem k celkové kompozici stavby i interiéru je nutné již při projektové přípravě zvážit, jaká okna a jaké estetické prvky budou vašemu domovu nejlépe slušet.

Pokud se při volbě dodavatele oken pro váš nový nebo rekonstruovaný dům, rozhodnete pro ty, které na náš trh dodává renomovaný český výrobce VEKRA, spol. s r.o., navštivte některé z jeho obchodních zastoupení nebo některý ze tří výrobních závodů. Konzultace s obchodními zástupci vám pomůže při výběru optimální kombinace profilů, zasklení a praktických i estetických okenních doplňků.

 

Firma VEKRA  působí ve svém oboru už 15 let. Je výrobcem oken, výkladců, balkonových dveří, posuvných dveří, vchodových dveří, prosklených stěn i zimních zahrad. Objednat si tu můžete plastová okna s profily dodávanými německou firmou VEKA, dřevěná eurookna VEKRA vyrábí ze smrku, meranti, borovice nebo dubu, hliníková okna jsou vybavena profily belgické značky REYNAERS.  
 
Společnost nabízí svým zákazníkům také veškerý potřebný servis: bezplatné zpracování cenové nabídky, zaměření otvorových výplní, dopravu, montáž, zednické začištění, demontáž původních oken a jejich likvidaci, záruční a pozáruční servis i poradenství.

17.05.2006 | redakce Bydlení.cz

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444