Čisté pohodlí toalet bez papíru

Foto: BYDLENI.CZ

Foto: BYDLENI.CZ

Významný rozvoj prý zažilo vybavení toalet po druhé světové válce, kdy se začaly do Japonska dovážet splachovací WC mísy z USA. Japonci si nové řešení rychle oblíbili, protože bylo mnohem pohodlnější než to, které užívali dosud. A pustili se do dalšího zlepšování z hlediska komfortu i hygieny.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Foto: BYDLENI.CZ

Kolébkou bidetů je ale Evropa. Jednoduché nádoby používané jako bidet sloužily zřejmě k intimní hygieně už ve starém Řecku, o čemž svědčí zmínky ve starověkých textech. Novodobá historie tohoto zařízení se začala psát počátkem 18. století, kdy bylo vyvinuto pro potřeby francouzské královské rodiny. Tady také získal bidet svůj název: ve francouzštině označuje slovo bidet poníka, pojmenování tedy vzniklo asociací se způsobem, jakým se na bidetu sedí.

Důvody, proč si pořídit bidet

Zajímavé je, že popularita bidetu vzrůstá po celém světě s výjimkou Severní Ameriky, kde se příliš neujal. V Evropě je ale stále oblíbenější. Podle některých názorů prostě proto, že představuje vyšší vývojový stupeň osobní hygieny. To by ale sám o sobě nebyl tak přesvědčivý argument, kdyby se k němu nevázaly konkrétní důvody. Nesporné je, že omytí proudem vody zaručuje dokonalejší očistu a radikálněji zamezuje šíření bakterií. Proud vody je také citlivějí k pokožce než toaletní papír, který je navíc plný chemikálií - počínaje bělidly až po parfémy, které dráždí pokožku a u žen mohou způsobovat i záněty. Podle některých průzkumů je použití bidetu také  šetrnější k životnímu prostředí. Množství vody, které při použití bidetu spotřebujeme je prý údajně nižší než spotřeba vody nutná pro výrobu adekvátního množství toaletního papíru, navíc šetříme surovinu, z níž se papír vyrábí.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Elektronický bidet Cleanlet. Foto: Ortoservis

Pohodlí a hygienický efekt spojené s používáním bidetu jsou každopádně nesporné. V našich podmínkách představuje nejčastější problém s jeho instalací nedostatek prostoru. Tento problém se ale týká jen bidetu jako samostatného zařízení. Od 60.let minulého století začali výrobci tento problém řešit a vznikala první zařízení, která se připojí ke stávajícímu WC a pomocí tryskového ventilu vystřikuje proud vody k očistě. Dnešní modely elektronických přídavných bidetů, nabízejí nastavitelné trysky, nastavitelnou teplotu a talk vody, vyhřívaná sedadla, senzory, nastavitelnou teplotu a intenzitu vzduchu při osušení a další vymoženosti.

Stejně vybaveny samozřejmě mohou samozřejmě být samostatné bidety, které lze umístit na WC nebo do koupelny. Výrobci sanitární keramiky běžně zahrnují bidety do svých designových řad, takže ladí s ostatním zařízením. Na trhu jich najdete dostatečný výběr jak v klasickém tak v modernějším závěsném provedení.
Více informací o elektronických bidetech na našem trhu najdete zde.
28.07.2011 | redakce Bydlení.cz

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444