Cihla, která se obejde bez teplého kabátu

Běžně si dobře zateplený dům představujeme jako stavbu z cihel nebo betonu, popř. z montovaných dílů na bázi dřeva, které se zvenčí obalí silnou vrstvou nějakého izolačního materiálu. Existuje ale i jiná možnost: Jako stavební materiál zvolit “chytré cihly” s integrovanou tepelnou izolací, které bez použití dalších vrstev nabízejí teplněizolační vlastnosti vhodné pro stavbu nízkoenergetických i pasivních domů.

Vrstvená obvodová kostrukce má svá rizika. Mohou to být například velké rozdíly v difuzním odporu jednotlivých materiálů a následné problémy se šířením vlhkosti v konstrukci domu, rychlé prochládání a ohřívání fasády, usazování plísní a řas nebo vyšší nároky na usazení oken. Použití tepelněizolačních cihel HELUZ Family 2in1 má jedinou nevýhodu - jejich vyšší hmotnost. Naopak k výhodám patří masivní bezpečná  konstrukce, větší stabilita zdiva a nehořlavost konstrukce, která je mechanicky odolnější, trvanlivější i ekonomicky výhodnější. Jednovrstvé cihelné zdivo navíc není tak náchylné na chyby při provádění jako vícevrstvé konstrukce a umožňuje výstavbu svépomocí.

Při použití tepelněizolačních cihel nejenže není potřeba obvodové zdivo zateplovat, ale s jejich využitím lze postavit nízkoenergetický nebo pasivní dům, se kterým lze dosáhnout na dotaci z programu Nová zelená úsporám. Tyto cihly navíc poskytují komfortní bydlení a příjemné vnitřní klima.

Vynikající teplněizolační vlastnosti mají i broušené cihelné bloky HELUZ Family, které jsou s použitím tepelněizolační omítky vhodné pro nízkoenergetické stavění. Cihla HELUZ Family 2in1 vznikla vyplněním dutin cihel Family polystyrenem. Její tepelněizolační vlastnosti se díky tomu zvýšily o 40 %. Cihly s integrovaným polystyrenem mají ideální poměr mezi součinitelem tepelné vodivosti, objemovou hmotností a měrnou tepelnou kapacitou. To znamená, že v zimě vznikají minimální náklady na vytápění, neboť se dům rychle vytopí a pomalu vychládá. Naopak v létě při horkých dnech obvodové zdivo z těchto cihel brání přehřátí interiéru. Když se při dlouhotrvajících horkých dnech prohřejí již všechny konstrukce domu bez rozdílu, odevzdá při následném ochlazení jednovrstvé zdivo z cihel Family 2in1 naakumulované teplo lépe, protože u zdiva se zateplením tepelný izolant působí jako bariéra pro odevzdání tepla do chladnějšího venkovního prostředí.


Jednoznačným důkazem hovořícím ve prospěch použití cihel HELUZ Family 2in1 je pak pasivní vzorový dům HELUZ, který byl z těchto cihel postaven v Českých Budějovicích. I po roce užívání obstál v tzv. Blower door testu, který zjišťuje vzduchotěsnost obálky budovy.
16.06.2015 | PR - redakce BYDLENÍ.CZ

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444