Chytří spoří jinak

Na začátek uveďme pár čísel. Cena silové elektřiny by se příští rok měla snížit o 15 až 20 %. Ovšem i při snížení cen o 20 % zůstane stále o 40 % dražší než v roce 2005.

Izolace pro zateplení domů se zato oproti tehdejší době prodávají za třetinovou cenu. Jestli zvažujete do čeho investovat, je málo lepších voleb než právě zateplení domu. Navíc v době, kdy můžete žádat o podporu z programu Nová zelená úsporám.

Modelové příklady zateplení se státní podporou naleznete například zde: http://www.knaufinsulation.cz/news/nova-zelena-sporam-modely

Podle iniciativy Šance pro budovy je v Česku 77 % budov zastaralých a mají vysokou energetickou náročnost. Jejich majitelé a obyvatelé tak zbytečně utrácejí za vytápění a energie. Ročně se přitom zateplí jen něco málo přes 1 % budov.

Investice do zateplení je přitom jedna z nejvýhodnějších a svým způsobem jde i o formu zajištění na důchod.

Pokud se už pro investici do zateplení rozhodnete, myslete na jeho kvalitu a životnost. Špatně provedené zateplení nebo špatná volba materiálů může domu a potažmo vám výrazně ublížit. Polystyren je populární kvůli své ceně a bezpochyby i dobře izoluje. Jeho problém ale spočívá v tom, že dům neprodyšně uzavře a navíc je hořlavý. Pokud se podíváte do zahraničí nebo na novostavby na které firmy poskytují dlouhé záruky, najdete v jejich zateplení zpravidla kvalitnější materiál, minerální vatu. Nehoří, dýchá a například v případě desek minerální vaty s nástřikem slibuje mnohem delší životnost.

Ohlídejte si svou investici 

Na životnost zateplení má nakonec vedle zvoleného materiálu největší vliv kvalita jeho provedení. Ostatně, výzkum výrobců a dodavatelů zateplovacích systémů ETICS identifikoval, že více než 90 % vad je způsobeno nekvalitním provedením. Mezi nejčastější vady patří ztráta přídržnosti lepící hmoty k povrchu podkladu, kterou obvykle způsobuje nedostatečné pokrytí plochy tepelné izolace lepící hmotou nebo nedostatečná kvalita provedení. Obdobným problémem je na vnější straně zateplovacího systému separace základní vrstvy od izolantu.

Kvalitní projekt a stavební dozor jsou jedna věc. Kvalita realizační firmy druhá a třetí pak materiály a jejich vlastnosti. Například právě zmiňované desky s nástřikem mají výrazně lepší přilnavost a vliv na soudržnost celého zateplení fasády než ostatní materiály. Jak říká populární a mnohokrát prověřené rčení, nejsme tak bohatí, abychom mohli kupovat levné věci. To platí obecně a u investice do zateplení pak dvojnásob. 

http://www.knaufinsulation.cz/smartwall
10.10.2013 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444