Chytrá stínicí technika ochrání před sluncem a zabezpečí dům

Foto: www.somfy.cz

Foto: www.somfy.cz

Konečně k nám dorazily slunečné letní dny, na které jsme se po letošní dlouhé zimě všichni těšili. Jenže když je sluníčka moc, tak to také není úplně ono. Od horka a intenzivního světla vám ale naštěstí snadno pomůže vhodná stínicí technika, která dokonce přispěje i k bezpečí vašeho bydlení.

 
  čidlo Sunis Wirefree RTS  
Jaké jsou možnosti
Stínicí techniku lze v zásadě rozdělit do dvou kategorií, a to na vnitřní a venkovní. V českých domácnostech stále převládá obliba interiérových typů stínění, mezi které patří klasické žaluzie nebo látkové rolety. Jejich nevýhodou je, že interiér chrání pouze před světlem, nikoli před horkem. Venkovní stínění oproti tomu zabraňuje také ohřívání okenní výplně, čímž významně zamezuje pronikání tepla do vnitřních prostor. Doporučit lze v tomto ohledu zejména předokenní rolety, které kromě dokonalého zastínění a tepelné izolace také tlumí hluk a zároveň slouží jako překážka proti vniku nezvaných hostů. Jejich alternativou jsou venkovní žaluzie, jejichž výhodou je snadná regulace intenzity stínění nakláněním lamel. Pokud chcete kromě interiéru před sluncem ochránit i terasu, pak je ideální markýza.
Výhody motorizace a automatizace
Uvedené typy stínicí techniky lze ovládat manuálně nebo prostřednictvím pohonů. Kromě snadného ovládání a většího pohodlí je výhodou motorizace také prodloužení životnosti markýz, rolet i žaluzií. Jejich poškození zabraňuje kontrola plynulého chodu zařízení nebo také větrná čidla, která v případě silného větru vyšlou signál k jejich automatickému zasunutí. Pomocí speciálních doplňků lze zautomatizovat vysouvání a zasouvání stínicích clon také v závislosti na intenzitě slunečního záření. „Bezdrátové sluneční čidlo Sunis Wirefree RTS, vhodné pro venkovní typy stínění, předá při vysoké intenzitě slunečního záření signál pohonu, který následně automaticky vysune stínicí clony. Tím umožňuje udržet v interiéru až o 9 stupňů nižší teplotu,“ popisuje výhody automatizace Roman Martinů ze společnosti Somfy.
 
 
dálkový ovladač Telis 16 RTS  
Jeden ovladač na všechno
K ovládání motorizované stínicí techniky lze využít dálkové nebo stylové nástěnné ovladače, u kterých díky rádiově vysílaným povelům není nutná žádná složitá kabelová instalace. Ovladače mohou plnit různé funkce a samozřejmě také ovládat více pohonů zároveň. Například 16kanálový dálkový ovladač Telis 16 RTS umožňuje ovládání všech stínicích zařízení jednotlivě i ve skupinách a napojit na něj lze dokonce i osvětlení, vjezdovou bránu či garážová vrata. „Ovládací zařízení umožňují také naprogramovat automatické řízení stínicích clon, které funguje i ve vaší nepřítomnosti. Vyvolává tak iluzi přítomnosti obyvatel domu, čímž ho chrání před nezvanými osobami,“ doplňuje Martinů. 
 
Správná stínicí technika přispěje nejen ke zvýšení komfortu, ale i k bezpečí vašeho domova. 
30.07.2013 | PR
  • SOMFY, spol. s r.o.

    Francouzská společnost Somfy působí na českém trhu od roku 1996, je největším světovým výrobcem pohonů stínicí techniky (rolety, žaluzie, markýzy), ale i motorů pro vrata a brány. To vše můžete ovládat přes svou chytrou domácnost TaHoma, nově i svým hlasem.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444