Chytrá pěna® - nový fenomén v oblasti tepelných izolací

Výdaje za energie patří bezesporu k těm, které tvoří jednu z hlavních zátěží každé domácnosti. Česká republika se přitom stále řadí mezi evropské země, kde dosud najdeme jen málo budov s kvalitní tepelnou izolací obvodové i střešní konstrukce, která by v zimě zamezovala zbytečnému úniku tepla a v létě šetřila náklady na klimatizaci.

Tato situace se ale začíná měnit a dá se říci, že u nás probíhá boom v zateplování, podobný tomu, který jsme na konci 90. let pozorovali v oblasti výměny okenních výplní. Zároveň se zdokonalují technologie a objevují další izolační materiály.

Tepelná izolace současnosti

Podívejme se podrobněji na možnosti a výhody zateplení stříkanou tepelnou izolací polyuretanovými pěnami, technologii známou pod názvem Chytrá pěna®.

I laik určitě zná izolační materiály jako jsou polystyren nebo minerální vata, zatímco polyuretan se do povědomí veřejnosti v takové míře nedodostal. Jde přitom o materiál, který se už od 50. let minulého století využívá u ledniček, v loďařském, leteckém nebo automobilovém průmyslu. Ve světovém stavebnictví se začaly stříkané izolační pěny pro zajištění dokonalé tepelné izolace používat už v 70. letech minulého století. ČR bohužel tento trend nezachytila a tak přestože např. v Rusku používají stříkané izolace už od r. 1995, u nás se tyto materiály dostávají do popředí zájmu až v posledních letech. Tak vznikl také prostor pro zavedení chytré stříkané izolace – Chytré pěny na trh izolačních materiálů.

V čem je Chytrá pěna výhodnější než ostatní izolace?

  • Žádné mezery a spáry, teplo nemá kudy uniknout – Chytrá pěna po aplikaci nástřikem a dopadu na povrch až 120x expanduje a dokonale tak zatěsní všechna kritická místa, tedy i ta, na která např. minerální vatu nikdy nedostanete. Chytrá pěna tak eliminuje i případnou lidskou chybu, zaplní všechny spáry automaticky.
  • Nesmrtelná izolace – Dá se říct, že životnost stříkané izolace je rovna životnosti stavby. Časem nesedá, neřídne, neplesniví, je odolná vůči škůdcům a hlodavcům a navíc je zdravotně nezávadná.
  • Velmi rychlá aplikace – Díky speciální aplikační technologii je možné většinu zakázek zvládnout během jediného dne.
  • Zahřeje i ochladí – Chytrá pěna nejenže v zimě zabraňuje úniku tepla, ale během léta zase nepropouští do objektu nadměrné horko zvenčí.
  • Vysoká variabilita – Stříkanou izolační pěnu lze použít kdekoliv. Je vhodná pro zateplení fasád, střech, podkroví, podlah, stěn, základů nebo třeba bazénů. Své uplatnění nachází u všech typů staveb včetně ekologických a energeticky úsporných domů.
  • Méně znamená více – Skvělé izolační vlastnosti chytré pěny zajišťují, že pro zateplení stačí použít tenčí vrstvu, než u jiných materiálů. Již 15 cm široká vrstva pěny splňuje normu pro zateplení podkroví, k zateplení střechy pak stačí jen 8 cm.

Jaké izolační pěny jsou na trhu k dispozici?

Stříkané izolační pěny dělíme do dvou skupin:
Tvrdé pěny – Heatlok Soy: Jde o pěny s uzavřenou buněčnou strukturou, jež kromě skvělých tepelně izolačních vlastností fungují také jako hydroizolace a parozábrana. Obecně je lze použít všude tam, kde se užívá polystyren.
Měkké pěny – Sealection 500: Jsou to pěny s otevřenou buněčnou strukturou, vhodné pro tepelnou a zvukovou izolaci. Obecně nahrazují použití minerální vaty.

bydlinek

Rada na závěr

Zima se kvapem blíží. Pokud zvažujete pořízení nové tepelné izolace, máme pro vás tip. Dodavatel Chytré pěny®, společnost Eko-izolace HS Group, nyní nabízí technickou konzultaci, zaměření objektu a cenovou kalkulaci zcela zdarma. Při realizaci zakázky do konce roku 2012 jsou navíc ceny dotované, takže vás výsledné zateplení přijde o poznání levněji.

Další podrobnosti naleznete na www.chytrapena.cz.

24.09.2012 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Schiedel s.r.o. - komínové systémy

    Výrobce a prodejce komínů pro novou i stávající výstavbu - keramické, nerezové, vícevrstvé a kombinované. Komíny pro nízkoenergetický dům, komínové systémy pro speciální použití. Komínové vložky pro vložkování a obnovu stávajících komínů. Systém pro řízené větrání.

  • LB Cemix, s.r.o.

    Společnost LB Cemix patří mezi přední výrobce stavebních hmot a je dodavatelem špičkových zateplovacích systémů Cemix THERM s evropskou kvalitou. Široký sortiment fasádních materiálů nabízí nepřeberné množství různých variant realizace fasády. Značka Cemix je známá nejen v České republice, ale i v rámci středoevropského trhu.

  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.

  • IZOLTECH s.r.o. - technické izolace a zateplení budov

    Prodej, konzultace a realizace v oborech stavebních izolací a zateplení budov (fasádní zateplovací systémy, izolace staveb a rozvodů topení, sanity a klimatizací)


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444