Chladné léto, teplá zima aneb Jak na tepelnou pohodu

Každý rok si přejeme, aby léto bylo horké a zima pěkně se sněhem. Jak si ale doma vytvořit tepelnou pohodu?

Na trhu je velké množství účinných topidel a klimatizací. Zdražování energií přineslo olympiádu v oblasti izolantů. Minulé dvě dekády se pak odehrály ve znamení překotného zateplování starších objektů i nízkoenergetických nároků na stavby nové. Budoucnost, která nás čeká od roku 2020, je pak daná ve znamení domů s pasivním standardem. A to znamená jistotu, že zateplovat se bude i nadále. Jak si ale vybrat v tak velké nabídce, kdy každý svůj výrobek chválí a k tomu často právem?
 

Jak se tvoří tepelná pohoda

Vývoj klimatu horkými jary a tropickými léty čím dál více navozuje potřebu zrcadlového termínu k pojmu zateplování. Nejlépe zřejmě - „zachlazování“. Asi namítnete, že je to v podstatě totéž, vzhledem k tomu, že se jedná především o kvalitní odizolování obytného prostoru. Totéž to ale není.

Ve hře jsou dva faktory: schopnost, co nejdéle zadržovat sluneční svit přicházející zvenku, či teplo utvořené v interiéru a schopnost regulace vlhkosti uvnitř obytného prostoru. Suché teplo je totiž stejně tak nepříjemné jako mokrý chlad. Běžným řešením je, že si v létě přichladíte klimatizací a v zimě adekvátně přitopíte - když je vzduch příliš suchý, tak vyvětráte nebo spustíte zvlhčovač. Jinými slovy: příjemnou tepelnou pohodu vytváří správný poměr mezi teplotou a vlhkostí místnosti. Otázkou je, zda jde tepelné pohody dosáhnout i bez dodatečných systémů chlazení a zavlažování. Běžné a tradiční izolanty umí s kapacitními omezeními to první, ale určitě ne to druhé.

Vzor příroda: Climatizer

Celulózová izolace Climatizer Plus to všechno umí. Jeho kanadští tvůrci se inspirovali v přírodě, konkrétně u stromů. Proto dokáže přenést přírodní vlastnosti materiálu do unikátního systému řízení mikroklimatu v interiéru. Climatizer Plus je vyráběn patentovanou technologií ze sběrného novinového papíru tuzemskou firmou Ciur. Vzniklá celulóza se po stejně tak ekologickém zpracování aplikuje formou zafoukávání stlačeným vzduchem. A to je další výhoda: částice izolantu se dostanou do každé škvíry a trhliny, doslova „za roh“ a vytvoří jednolitou tepelně izolační vrstvu bez tepelných mostů a spojů. Výsledek: venku 32 °C ve stínu, doma 23 °C bez klimatizace. Climatizer Plus má více než dvojnásobnou schopnost tepelné akumulace ve srovnání s běžnými druhy izolantů. Proto vydrží odolávat až 7 hodin přímému slunečnímu svitu a nepustí teplo dovnitř. Totéž ale platí i v zimě: teplo zůstává doma. Climatizer Plus ale umí ještě další věci, které zcela ospravedlňuji hrdý název, který nese.
 

Kdo by to do papíru řekl

Například, co by se stalo, kdyby se do konstrukce dostala vlhkost a ty noviny rozcupované na celulózová vlákna se namočila? Vrstva Climatizeru Plus zafunguje jako školní piják: vlhkost pojme do své struktury a „roztáhne“ do celého objemu, následně potom přirozeně transportuje mimo konstrukci. Vlhkost se tak nehromadí a netvoří se plísně. Tato schopnost spolu s inteligentní fólií pro clima Intello pak umí unikátním způsobem regulovat vlhkost v interiéru. Fólie umí reagovat na jednotlivé roční období a podle toho se mění její difuzní vlastnosti, resp. podle toho se „zavírá“ a „otevírá“. Když je pak v interiéru příliš vlhko, pojme část této vlhkosti izolant do své buničité struktury, když je naopak sucho, vrací jí zpět do interiéru. Climatizer Plus tak zajišťuje nejen neustálou tepelnou pohodu, ale i zdravé a příjemné mikroklima.

A co by se stalo v případě požáru? Vždyť novinami se přece zapaluje v kamnech, hoří výborně. I tady se projeví vlastnosti původní kanadské inspirace stromem – ohořelé vrstvy chrání ty pod sebou před přímými plameny. Zpomalování účinků plamene napomáhá i krystalicky vázaná voda, která se uvolňuje z minerálních solí (ekologické kuchyňské soli). Tak Climatizer Plus vydrží proti přímému plameni neuvěřitelných 30 minut. Zkuste to s jinými izolanty.
 
Foukaná celulózová izolace Climatizer Plus má ještě několik dalších praktických výhod: poradenství zdarma a krátké dodací lhůty: jeden den objednáte, druhý den přijde na posouzení technik a ten další den už vám doma není zima. Zateplení půdy totiž trvá zhruba 2 až 3 hodiny, práce se provádí zvenčí prakticky bez stavebních úprav. Cena práce je v ceně materiálu a na něj je záruka 20 let. Náklady na topení můžete snížit až o 30 - 60 % podle rozsahu zateplení.

Další informace zjistíte na www.vseproizolace.cz.

text: Ing. Michal Řehulka, CIUR a.s. foto: archiv CIUR
18.11.2016 | PR
  • CIUR a.s.

    Od svého založení v roce 1991 patří česká rodinná firma CIUR mezi lídry v oblasti výroby celulózových vláken na bázi recyklovaného papíru. Osmdesát procent produkce míří na export. Ve výrobním závodě v Brandýse nad Labem zpracovává více než 30 tisíc tun druhotných surovin ročně.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444