Chci koupit nemovitost. Potřebuji realitní kancelář?

Plánujete koupi bytu nebo domu? Pak bezpochyby stojíte před zásadním rozhodnutím, zda vyhledáním, jednáním o koupi a souvisejícími úkony pověřit realitní kancelář, či jiného odborníka. Riskujeme, pokud se rozhodneme pro koupi bez realitky?

Protože realitním makléřem se může stát kdokoliv, vyplatí se výběru realitní kanceláře věnovat náležitou pozornost. Nikdo, a dokonce ani tolik zmiňované asociace, totiž nezaručují solidnost realitního makléře. Možná právě proto existují společnosti ostře se vyhrazující proti realitním kancelářím, které podle jejich mínění nevěnují stejnou pozornost kupujícím a prodávajícím. Kupující se dostávají do paradoxní situace: platí provizi realitní kanceláři, kterou si zvolil prodávájící a která tedy zájmy prodávajícího také zastupuje.
 
Jaké jsou důvody pro to, aby si kupující zvolil realitní kancelář, či jinou službu? Podle jakých hledisek si ji má vybírat? Přinášíme argumenty renomovaných makléřů a společnosti, která zastupuje výhradně kupující.
 

„...je otázkou, jestli jsme ochotni čas věnovat činnostem, které za nás může udělat profesionál..."


Mgr. PETER VIŠŇOVSKÝ
ředitel realitní kanceláře LEXXUS  

„Stejně jako v jiných oblastech (např. pojištění, hypotéky, koupě vozu) to záleží na samotném kupujícím. Pokud je v oboru dobře zorientován a má spoustu času, může se pokusit o koupi nemovitosti bez služeb RK. Realita současného životního stylu je však většinou jiná. Každý z nás má méně a méně volného času a je otázkou, jestli jsme ochotni to málo obětovat činnostem, které za nás může udělat někdo jiný na profesionální úrovni. V tomto smyslu jsem přesvědčen, že servis kvalitní RK je efektivnější cestou. 
 
Realitní kancelář na úrovni jednadvacátého století kupujícímu zajistí vyhledání optimální nemovitosti podle specifických přání klienta. Zkušený a trhu znalý realitní makléř je schopen s kupujícím konzultovat výběr nemovitosti, aby finální rozhodnutí kupujícího vedlo k jeho naprosté spokojenosti. Samozřejmostí je pak organizování prohlídek, zajištění veškerých právních dokumentů, notářské či advokátní úschovy i služeb hypotečního brokera."

„Pokud kupujícímu na nějakém tom milionu nezáleží, nepotřebuje hledat dobrou realitní kancelář"


Ing. Bc. PETR HLADÍK 
jednatel společnosti Global Reality Hradec Králové, s.r.o.

„Naštěstí nám (zatím) žádný zákon nenařizuje při koupi nemovitosti využít služeb realitní kanceláře, i když by se to realitním kancelářím zamlouvalo, a ani Evropská komise zatím podobný návrh nepřipravuje. Zrovna tak nám zatím nikdo nenařizuje využít cestovní kancelář, použít autobazar při prodeji auta, a ani využít služeb advokáta k zastupování před soudem, pokud mě někdo zažaluje. Jsou to zdánlivě velmi rozdílné služby, ale mají jedno společné, na jedné straně člověka, který něco umí a nabízí svou službu ostatním a na druhé straně člověka, který se musí sám rozhodnout, kdy nějakých služeb využije nebo kdy na to stačí sám. Pokud jsem nikdy nebyl na Velikonočních ostrovech, nevím, který hotel je v klidu na pláži a který před hlučnou hlavní silnicí. Jako rozumný člověk využiji služeb cestovní kanceláře, protože nepůjdu do rizika, abych si objednal hotel přes internet a mohl si tak zkazit dovolenou. Problém je, že určité procento cestovek to také úplně neumí a nemusí být všechny poctivé. Takže je to spíš o hledání té správné cestovky. 
 
V případě zkažené dovolené se jedná "jen" o ztrátu při nejhorším v řádech několika desítek tisíc. U bydlení je to jinak. Nejmenší byt na trhu, tedy garsonka v nějakém krajském městě je zhruba jeden milion korun, tedy kupovat nemovitost je většinou otázka několika milionů korun. Pokud kupujícímu na nějakém tom milionu nezáleží, nepotřebuje hledat dobrou realitní kancelář." 

„U bolavého zubu jde o vaše zdraví. U koupi nemovitosti o velké peníze."


JIŘÍ ŽIDŮ
jednatel společnosti AXIDA s.r.o.

„Když vás bolí zuby jdete k zubaři nebo si vytrhnete zub sami? Samozřejmě si můžete zub vytrhnout sami. Nikdo Vám v tom nebrání, ale nikdo neví jak to dopadne. U bolavého zubu jde o vaše zdraví. U koupi nemovitosti o velké peníze. O vaše peníze. Můžete si dům koupit sami, ale nikdo neví jak to dopadne.
 
Realitní kancelář by měla být, a ve statisících případů také je, zárukou bezpečného prodeje. Zvláště po nabytí platnosti nového občanského zákoníku se musí mít lidé opravdu hodně na pozoru, protože kdo neví, může mít opravdu velký problém. Nákup nemovitosti na zkoušku, prodej nemovitosti s výhradou lepšího kupce, různá mimosmluvní ujednání můžou straně, která není informovaná, přinést problémy na celý život. Ale někdy i jen drobné opomenutí otráví váš život.
 
Tak kdo si myslí, že realitní kancelář nepotřebuje, tak současně přebírá zodpovědnost za vše co udělá. Za to dobré, ale i za to špatné. V novém občanském zákoníku přibylo realitním kancelářím mnoho odpovědností za způsobenou škodu. Tato skutečnost má zcela jistě velký vliv na to, aby své práci věnovali mnohem větší pozornost než tomu mohlo někdy být v minulosti."

„Člověk si obecně myslí, že když koupí nemovitost přímo od vlastníka, tak ho to bude stát méně."


PhDr. DAGMAR GODYCKÁ
realitní makléřka, Realitní kancelář A REAL

„Koupit nemovitost se na první pohled zdá jako jednoduchá záležitost. Lidé se obvykle zaměřují především na kontrolu technického stavu nabízené nemovitosti a na výši kupní ceny. Co následuje dál, a to rezervace zakázky, příprava kupní smlouvy, nakládání se složenými finančními prostředky, úhrada daně z nabytí nemovitých věcí, je pro ně obecně velká neznámá. Proto si také neuvědomují rizika, která se ukrývají v řádcích dokumentů, které podepisují. Vzít si při koupi nemovitosti na pomoc zkušeného realitního makléře se určitě vyplatí. Dokáže vám ušetřit spoustu peněz i problémů, a to i v tom případě, že jste si vybrali nemovitost z nabídky jiné realitní kanceláře. Profesionál se totiž na rozdíl od vás daleko lépe orientuje v cenách nemovitostí a maržích realitních kanceláří. Jeho znalost realitního trhu a způsobů jak funguje vám zaručí, že zaplatíte pouze to, co je třeba a koupíte to, co vám bylo nabízeno. 
 
Působím v oboru od roku 1994 a troufám si říci, že pro laiky je takřka nemožné se vyznat v českém realitním trhu. Tuto nepříznivou situaci nejde dávat za vinu jen realitním kancelářím. Zodpovědnost je na našich zákonodárcích, kteří za uplynulých dvacet let nepřijali zákon zabývající se realitní činností. 
 
Člověk si obecně myslí, že když koupí nemovitost přímo od vlastníka, tak ho to bude stát méně. Pokud máte to štěstí, že narazíte na dobrou realitní kancelář, pak ve většině případů opak je pravdou. Vzhledem k tomu, že realitka má od počátku zájem nemovitost prodat a zná tržní ceny nemovitostí, bývá její cenová nabídka konkrétní nemovitosti nižší než přání majitele. Profesionální kancelář navíc zajistí znalecký posudek, průkaz energetické náročnosti budovy, popřípadě celkovou inspekci nemovitosti, a tak o nemovitosti získáte lepší informace. Pokud prezentaci nemovitosti předcházel i Home Staging dozajista koupíte hezčí nemovitost než od přímo od majitele. Platnost nového občanského zákoníku a zákona o katastru nemovitostí od počátku tohoto roku s sebou přinesly velké množství změn, včetně změn v procesu vkladu kupní smlouvy a výpočtu daně z nabytí nemovitých věcí . Všechny tyto novinky jsou složité pro odborníky, pro kupujícího je pak pomoc profesionála velmi cenná."

„V případě koupě nemovitosti je vhodná účast nezávislého subjektu, který minimalizuje rizika na obě strany obchodu."


LENKA ZAVŘELOVÁ
GAUTE, a.s.

„Stále platí, že na každou práci je třeba odborníků. Pokud je pro někoho hobby práce se dřevem, může být natolik šikovný, že si vyrobí novou kuchyňskou linku. Pokud je někdo manuálně zručný a zajímá se např. o stavebnictví, může si i jako laik např. obložit a zrekonstruovat bytové jádro. U koupě i prodeje nemovitostí je to obdobné. Podstatný rozdíl je však v tom, že v případě nemovitostí se jedná často o milionové částky, o které v případě neznalosti či špatné informovanosti může jak kupující, tak prodávající přijít. V případě koupě i prodeje nemovitosti je pro obě strany také vhodná účast nezávislého, třetího subjektu, který minimalizuje, případně rozloží rizika na obě strany obchodu. Tímto nezávislým subjektem, by solidní realitní kancelář měla být.
 
Realitní kancelář prověří právní stav nemovitosti, zajistí kompletní právní servis vč. poskytnutí návrhů relevantních smluv, zajistí bezpečný tok kupní ceny, pomůže se zajištěním financování nemovitosti i s následným přepisem médií. Samozřejmostí je komunikace s Katastrálním úřadem vč. podání návrhu na vklad kupní smlouvy i následné předání nemovitosti, vč. předávacího protokolu a zajištění platby daně z nabytí nemovitosti."


„Součástí běžné praxe realitních kanceláří v Česku bohužel není kvalitní poradenství směrem ke kupujícímu."


VLADIMÍR ZUZÁK
Home Institute

„Pro bezpečný a úspěšný nákup nemovitosti potřebuje kupující především spoustu informací. Začíná to otázkami, kde vhodnou nemovitost najít a jak prověřit její technický stav, a končí v momentě, kdy kupujícímu hrozí právní úskalí, která se mohou vyskytnout v rezervační a kupní smlouvě, nebo problémy s převodem vlastnického práva v katastru nemovitostí. Kdo kupuje nemovitost poprvé, bude mít problém poradit si se vším samostatně a nevystačí si ani s poradenskými články na internetu – číhajících nebezpečí je příliš mnoho. Kde najde odpovědi na svoje otázky?

Součástí běžné praxe realitních kanceláří v Česku bohužel není kvalitní poradenství směrem ke kupujícímu. Realitní makléř je volná živnost, která nemá žádné regule, a makléřem se může stát kdokoli. Velmi často potom makléři dávají přednost jednoduchým řešením před bezpečnými, což může kupujícího ohrozit. Typickým příkladem je posílání kupní ceny rovnou na účet realitní kanceláře namísto úschovy u notáře, advokáta nebo v bance, ale také podepisování rezervační smlouvy ještě před kontrolou všech relevantních právních i jiných dokumentů k nemovitosti. Kupující, který nechce riskovat, se nemůže na realitní kancelář spolehnout a musí si v jednotlivých krocích najmout celou řadu odborníků – architekty, stavaře, právníky, finanční poradce, odhadce a další, kteří mu dají odpovědi na jeho otázky a pohlídají bezpečný průběh celé koupě. 

Realitní kancelář potřebuje kupující v zásadě pouze tehdy, když mu dodává nabídky nemovitostí k prodeji nebo když zprostředkovává kontakt s prodávajícím, případě prodávajícího zastupuje. Pro ochranu svých vlastních zájmů ji využije jen těžko. Je zajímavé, že na Západě je zavedená jiná praxe. Zatímco u nás se realitní kanceláře běžně staví do role zprostředkovatele pro obě strany, která není příliš důvěryhodná, na Západě mají prodávající i kupující svého zástupce. A některé firmy, které kladou důraz na zastupování výhradně kupujících, se najdou už i v Česku. Home Institute patří mezi ně."


Tolik argumenty kvalifikovaných odborníků. Inspirujte se jimi pří svém rozhodování.


Koupě nemovitosti bez realitní kanceláře či zástupce prodávajícího obnáší několik zásadních úkolů. Musíte hledání nemovitosti, získání orientace na trhu a organizování prohlídek věnovat dostatek času. Musíte kvalifikovaně jednat o ceně a dalších podmínkách prodeje, zajistit právní souvislosti a pohlídat si bezpečný průběh nabytí nemovitosti.

Pokud nechcete riskovat problémy, můžete se obrátit na odborníky pro zajištění celého procesu či jeho části. Tomu by měl předcházet váš pečlivý výběr makléře či jiného zástupce, orientace v možnostech převodu peněz a v právních dokumentech. Živnostenský list ještě nedělá z makléře odborníka, a proto stojí za důkladné zvážení, na koho se obrátíte.
Přejeme vám úspěšnou volbu. 
 
bydlinekJaké máte zkušenosti s realitními kancelářemi vy?
Jaké další téma by vás zajímalo? Potřebujete poradit? Napište nám pomocí níže připojeného formuláře:
*Váš prostor k vyjádření:
*Jméno a příjmení:  
*E-mail:  
* povinná pole
17.06.2014 | Jana Vaňková

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444